Ποιοι κερδίζουν από τη "βουτιά" στη τιμή του μαύρου χρυσού

Ποιοι κερδίζουν από τη "βουτιά" στη τιμή του μαύρου χρυσού
Εστιάζοντας σε επιλεγμένες μετοχές γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα χαρτιά που ξεχωρίζουν είναι εκείνα που ευνοούνται από το κατρακύλισμα των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Ναι μεν παρατηρείται πτώση, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα σχεδόν limit downs των τραπεζών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Aegean που στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ενώ ο δείκτης υποχώρησε 5,7% η μετοχή υποχώρησε 1,7%.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι για κάθε 10 δολ. που πέφτει η τιμή του πετρελαίου, η Aegean ενισχύει τα EBTDA της κατά… 20 εκατ. ευρώ! Ενδιαφέρον θα μπορούσε να προκύψει και για τις ακτοπλοϊκές Attica Group και ΑΝΕΚ που έχουν όφελος 40% στον ισολογισμό τους και ειδικά ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά στο «κόστος πωληθέντων» και συνδέεται με τον τζίρο.

Ισχυρά είναι τα οφέλη για τον Μυτιληναίο και τη θυγατρική του, Αλουμίνιο της Ελλάδος, αλλά και για τον Τιτάνα και τις εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο, αφού βελτιώνεται αισθητά το κόστος προμήθειας πρώτης ύλης, κάτι που μειώνει σημαντικά το κόστος παραγωγής των προϊόντων.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου παρασύρει αισθητά και τα παράγωγά του, εξέλιξη που ευνοεί τα Πλαστικά Κρήτης, τα Πλαστικά Θράκης και την Flexopack. Ειδικά, τα Πλαστικά Κρήτης στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης έκλεισαν με άνοδο 1,6%!

Βεβαίως, ο απόλυτος κερδισμένος από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου είναι η ίδια η ΔΕΗ. Μόνο πέρσι, που οι αγορές αντιμετώπιζαν το πρώτο κύμα πτώσης από τα 100 στα 60 δολ. το βαρέλι, η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας είδε βελτίωση στα λειτουργικά της αποτελέσματα κατά 900 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ