Η σύγκρουση κυβέρνησης - Eldorado υπονομεύει την εικόνα της Ελλάδας

Η σύγκρουση κυβέρνησης - Eldorado υπονομεύει την εικόνα της Ελλάδας
Ενα ιδιαίτερα ανεπιθύμητο αντιεπενδυτικό μήνυμα έστειλε ανά τον κόσμο η μετωπική της κυβέρνησης με την Ελληνικός Χρυσός για την υπόθεση των μεταλλείων στις Σκουριές, αλλά και το γενικότερο πρόγραμμα του καναδικού ομίλου Eldorado Gold.

Στη σύγκρουση μπορεί να υπαρχουν πολλες ειδικές παράμετροι, στην διεθνή αγορά όμως, αυτό που τελικά «μετρά» είναι η εχθρική στάση των Αθηνών απέναντι στην μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα. Και δυστυχώς αυτό έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να «αφυπνίσει» τις ιδιωτικοποιησεις αλλά και να προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον για μια σειρά μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων έργων που καθυστερουν ολοένα και περισσότερο.

Η κόντρα της κυβέρνησης με την Eldorado Gold είναι γνωστή από ετών όταν από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση είχε αναγάγει τη συγκεριμένη επένδυση «κόκκινο πανί» και σημαία του προεκλογικου της αγώνα, με αφορμή ως επι το πλείστον μια σειρά καταγγελιών περί περιβαλλοντικών παραβάσεων του ξενου ομίλου στις περιοχές εργασιών του στη Χαλκιδική. Κύκλοι της αγοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό συμφωνούν πως τα επενδυτικά προγράμματα με ιδιαίτερα μεγάλες τεχνικές ιδιαίτερότητες όπως η εξόρυξη χρυσού και άλλων μεταλλευματων πρέπει να γίνονται με σεβασμό στους περιβάλλοντες χώρους.

Την ίδια στιγμή όμως καταλογίζουν στις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ (με αρμόδιους υπουργούς τον Παναγιώτη Λαφαζανη και τον Πάνο Σκουρλέτη) μια σειρά λανθασμένων χειρισμών που κατέληξαν «εχθρικοί» για τον ξένο όμιλο. Όλα αυτα, σε συνδυασμό με την «χρόνια» κωλυσιεργία των κρατικών υπηρεσιών, αλλά και την υποχώρηση της τιμής του χρυσού οδήγησαν στην απόφαση της Eldorado για μερική αναστολή των εργασιών, σε πρώτη φάση στις Σκουριές.

Κάτι που έφερε την αντίδραση της κυβέρνησης η οποία «ξέθαψε» το πακετο προστίμων σε βάρος της Ελληνικός Χρυσός πυροδοτώντας κλίμα σύρραξης.

Για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές το πρόβλημα ίσως να μην είναι τόσο η καθεαυτή κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον καναδικό όμιλο –η οποία με καλή θέληση μπορεί να επιλυθεί τις επόμενες ημέρες- όσο η ζημια που προκαλείται στην εικόνα της Ελλάδας ως προορισμού ξένων επενδύσεων, από την «μαχητική στάση» των κυβερνητικων στελεχών της απέναντι στα ξένα κεφάλαια που η ίδια επιδιώκει να προσελκύσει.

Έτσι θεωρούν μάλλον παράδοξο να αφήνεται να εξελιχθεί μια τέτοια συγκρουση, την ώρα που τον περασμενο Δεκέμβριο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωνε ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους 70 δισ. ευρώ προκειμένου η οικονομία να επιστρέψει στα επίπεδα του 2010. Υπό το πρίσμα αυτό, συμπληρώνουν, δεν είναι τυχαία η «ισχνή» παρουσία ξένων επενδυτών στο προγραμμα αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, ή η διαφαινόμενη ελλειψη ενδιαφέροντος για την αποκρατικοποίηση της

ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το χειρότερο όμως είναι ότι από την κόντρα με την Eldorado (η οποία καταγγέλλει εν γένει ενα αντιεπενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα) μπορεί να επηρεαστούν και άλλα εν εξελίξει προγράμματα όπως το Θριάσιο και το αεροδρόμιο στο Καστέλλι Κρήτης για τα οποία η κυβέρνηση προσδοκούσε ισχυρό ενδιαφέρον ξένων κεφαλαίων και επιχειρήσεων.

Σε αυτό το επίπεδο εστιάστηκε και το «αιχμηρό» σχόλιο της Κομισιόν που αν και απέφυγε να τοποθετηθεί στη διένεξη υπενθύμισε στην ελληνική κυβέρνηση ότι η προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων είναι βασική παράμετρος του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Προφανώς ανταποκρινόμενος σε ένα τέτοιο περιβάλλον και ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, δήλωσε ερωτώμενος για το εάν θα συμβούλευε έναν ξένο επενδυτή να τοποθετηθεί στην Ελλάδα, πως «είναι δύσκολο, να πω, υπό τις παρούσες συνθήκες "ελάτε να επενδύσετε". Ωστόσο, οι προοπτικές υπάρχουν, οι επενδυτές θέλουν να είναι εδώ, αλλά χρειαζόμαστε έναν πραγματικό εταίρο τον οποίο δεν έχουμε αυτή τη στιγμή».


Το χρονικό της κόντρας με άξονα τις άδειες

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους λεπτομερειες της σύγκρουσης, η Eldorado σχεδιάζει στις Σκουριές την ανάπτυξη του υπόγειου μεταλλείου, του εργοστασίου για την κατεργασία του μεταλλεύματος (χαλκό και χρυσό) καθώς και των βοηθητικών επιφανειακών εγκαταστάσεων για τις οποίες απαιτείται σειρά αδειοδοτήσεων. Η Ελληνικός Χρυσός έλαβε την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το 2011, όμως από το 2012 το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και άλλες υπηρεσίες δεν ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες για την έκδοση των απαραίτητων αδειών.

Η πρώτη κορύφωση της σύγκρουσης έγινε τον περασμένο Ιούνιο όταν το αρμόδιο υπουργείο ανακάλεσε αλλά και ανέστειλε ορισμένες άδειες της Ελληνικός Χρυσός. Για την εταιρεία (που λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι προγραμματίζει για το διάστημα 2015-2016 επενδύσεις ύψους 83 εκατ. δολ. στην περιοχή της Ολυμπιάδας ενώ σχεδίαζε την πρόσληψη 600 ακόμη ατόμων, όταν θα λάμβανε την οικοδομική άδεια του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές), η αναστολή -που μάλιστα εγινε με on camera δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη- ήταν μια επιθετική κίνηση. Ιδιαίτερα καθώς είχε αρνητική επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό της Ελληνικός Χρυσος για την υλοποίηση της επένδυσης.

Οι «κόντρες» συνεχίστηκαν με την προσφυγή της Ελληνικός Χρυσός στα δικαστήρια προκειμένου να διευθετηθούν οι καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών, με αποτέλεσμα να έχουν εκδοθεί αποφάσεις που την δικαίωσαν ενώ άλλες εκκρεμούν, όπως αυτή της άδειας δόμησης που θα επέτρεπε την ολοκλήρωση του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές.

Με το αρμόδιο υπουργείο πρακτικά «απέναντι» και τις διεθνεις τιμές χρυσού να πιέζουν τα οικονομικά της Eldorado φτάσαμε στις εξελίξεις της εβδομάδας, όπου η Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε ότι «αδυνατεί στην παρούσα φάση» να ολοκληρώσει τα επενδυτικά της σχέδια στη Χαλκιδική λόγω των πράξεων και των παραλείψεων του Υπουργείου και άλλων δημόσιων υπηρεσιών αναφορικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων "ρουτίνας" που δεν είναι μόνο νόμιμη αλλά και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου.

Με την εταιρεία να προαναγγέλει απολύσεις ανάλογες με τη διακοπή των εργασιών, το υπουργείο Περιβάλλοντος «απάντησε» με την επιβολή στην Ελληνικός Χρυσός προστίμων συνολικού ύψους 1.734.300 ευρώ «για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας, οι οποίες ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκαν την περίοδο από το 2012 έως και τα μέσα του 2014» και τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη να δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Τα επόμενα 24ωρα θα είναι καθοριστικά για την μεγαλύτερη επένδυση στον εγχώριο ορυκτό πλούτο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ