Ποιες τράπεζες και εταιρίες βγάζουν τα πρώτα σπίτια στο σφυρί για το 2016

Ποιες τράπεζες και εταιρίες βγάζουν τα πρώτα σπίτια στο σφυρί για το 2016
Για αύριο Τετάρτη 13 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένοι οι πρώτοι πλειστηριασμοί ακινήτων, ενώ υπό διαπραγμάτευση παραμένει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η δυνατότητα πωλήσεων στεγαστικών δανείων σε ξένα funds.

Ήδη οι τράπεζες ολοκλήρωσαν στα τέλη του προηγούμενου έτους την αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες δανειολήπτες, καλώντας τους να ρυθμίσουν το συντομότερο τα δάνειά τους ώστε να θεωρηθούν συνεργάσιμοι και να αποφύγουν τον πλειστηριασμό.

Πρόθεση των τραπεζών ήταν, σύμφωνα με το capital.gr, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων οφειλετών σε πλήρη αδυναμία, όλοι οι ληξιπρόθεσμοι δανειολήπτες να καταβάλουν μηνιαίως έστω μία συμβολική δόση δανείου.

Το σκληρό πρόσωπο των πλειστηριασμών έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι χρωστούν σε Probank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς αφού ο προγραμματισμός τους ξεκινά αύριο σε όλα τα Ειρηνοδικεία.

Στους πλειστηριασμούς των τραπεζών προστίθενται και οι πλειστηριασμοί της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και συνολικά ξεπερνούν σε αριθμό τους 50 για τις επόμενες ημέρες.

Αυτό που θα ισχύσει από φέτος, πάντως, με βάση τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, είναι ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την εύρεση αγοραστή. Σήμερα οι εμπορικές τιμές είναι, κατά μέσο όρο, 30% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντικειμενικές.

Οι τιμές στην αγορά ακινήτων, από μόνες τους αποτελούν αντικίνητρο για μαζικούς πλειστηριασμούς από τις τράπεζες. Οι τελευταίες δεν έχουν κανένα λόγο να εκπλειστηριάσουν μαζικά ακίνητα που έχουν δανείσει σε υψηλές αξίες, επηρεάζοντας περαιτέρω πτωτικά τις τιμές στην αγορά. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που υπαγορεύει οι πλειστηριασμοί, σε πρώτη φάση, να είναι περιορισμένοι και απευθυνόμενοι σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με το capital.gr και μόνο το κόστος για τη διακράτηση των ακινήτων μέχρι τον πλειστηριασμό τους είναι της τάξεως των πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, καθώς κινείται στο 4% - 4,5% του book value των ακινήτων των τραπεζών.

Σταδιακά, ωστόσο, ο ρόλος των τραπεζών τόσο στη διενέργεια των πλειστηριασμών όσο και στις αγοραπωλησίες ακινήτων θα ενισχυθεί σημαντικά. Όπως εκτιμάται, την επόμενη πενταετία, πάνω από το 50% των πωλήσεων κατοικιών θα αφορούν περιπτώσεις ακινήτων με τιμή πώλησης χαμηλότερη της υποθήκης τους (πρόκειται για ακίνητα που αγοράστηκαν με υπέρογκα στεγαστικά δάνεια κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας).

Σήμερα, με την πτώση των τιμών που έχει μεσολαβήσει, η αγοραία αξία των περισσότερων από αυτά τα ακίνητα είναι χαμηλότερη από το υπόλοιπο του δανείου, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να εξετάζουν την κάθε περίπτωση δανειολήπτη ξεχωριστά στη βάση των κριτηρίων που προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας (διάθεση συνεργασίας του δανειολήπτη με την τράπεζα, περιουσιακή κατάσταση και εύλογες δαπάνες διαβίωσης).

Δείτεποιες τράπεζες και εταιρίες βγάζουν τα πρώτα σπίτια στο σφυρί για το 2016 ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ