Ποιες επιχειρήσεις ετοιμάζονται να ρίξουν «ζεστό» χρήμα στην αγορά

Ποιες επιχειρήσεις ετοιμάζονται να ρίξουν «ζεστό» χρήμα στην αγορά
Ζεστό χρήμα δεκάδων εκατ. ευρώ σχεδιάζουν να ρίξουν την ελληνική αγορά μεγάλοι επιχειρηματικοί Όμιλοι σε μια προσπάθεια να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους μέσα από μεγάλα επενδυτικά project.

Σύμφωνα με το bankingnews.gr, ο Όμιλος ΟΤΕ παραμένει ο μεγαλύτερος εθνικός επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές, αφού μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επενδύσεις του στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Μετά και την ολοκλήρωση της αναδιάθρωσης, ο Όμιλος σχεδιάζει νέες επενδύσεις σε υποδομές και νέες τεχνολογίες, για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών σταθερής, κινητής, ευρυζωνικότητας και συνδρομητικής τηλεόρασης. Ήδη ο ΟΤΕ έχει εξαγγείλει για την επόμενη τετραετία, επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. μόνο στην Ελλάδα, σημαντικό μέρος των οποίων αφορά σε δίκτυα νέας γενιάς.

Ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο τριετίας, της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, έχει δρομολογήσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Elpen, μεταξύ των οποίων και ένα νέο ερευνητικό κέντρο στα Σπάτα. Πρόκειται για επένδυση 25 εκατ. ευρώ, που επιβεβαιώνει και τη «δυναμική» της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας σε κόντρα με τις πρόσφατες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις.

Συνολικές επενδύσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ πραγματοποιεί ο όμιλος ΙΑΣΩ για τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, ενός νέου Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και προηγμένα στην Ευρώπη.

Οι επενδύσεις θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων, εξειδικευμένων θέσεων εργασίας για ειδικότητες όπως, μεταξύ άλλων, κλινικών εμβρυολόγων, μαιευτήρων - γυναικολόγων καθώς επίσης και έμπειρων νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού.

Ενα φιλόδοξο πλάνο για τη λειτουργία συνολικά 40 καταστημάτων ανά την Ελλάδα έχει στα σκαριά η δανέζικη Jysk, σε μία επένδυση που μπορεί να φθάσει στο σύνολό της τα 20 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο του οικιακού εξοπλισμού άνοιξε τον περασμένο Σεπτέμβριο το πρώτο της κατάστημα (Κουρτίδου 41 στα Κάτω Πατήσια) στην Ελλάδα.

Στις αρχές Οκτωβρίου άνοιξε ένα νέο κατάστημα στην Λάρισα ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί ένα ακόμη στη Θεσσαλονίκη, στο εμπορικό κέντρο Florida I . Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να λειτουργήσει το τέταρτο κατάστημα για την εταιρεία στην Αθήνα, στο Ελληνικό.

Στην αύξηση της παραγωγής της επενδύει η Λουξ. Η εταιρεία έχει από το 2014 σε εξέλιξη μία επένδυση 5 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιό της στο Κεφαλόβρυσο Αχαΐας, ενώ φέτος προσβλέπει και σε μία ακόμη μεγαλύτερη ύψους 33 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία νέας πρότυπης γραμμής παραγωγής καινοτόμων προϊόντων στο Αίγιο.

Νέες επενδύσεις της τάξης των 10 εκατ.ευρώ δρομολογεί για την νέα χρονιά η Nestlé Ελλάς, ένας από τους πολυεθνικούς ομίλους με την μακροβιότερη παρουσία στην ελληνική αγορά.

Έχοντας ήδη υλοποιήσει συνολικές επενδύσεις 3 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2015, στα εργοστάσια παγωτού και καφέ που λειτουργεί σήμερα, η Nestlé Ελλάς, θα υλοποιήσει μια σημαντική επένδυση ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2017 στη μονάδα των Οινοφύτων.

Τα 200 εκατ ευρώ θα αγγίξουν οι επενδύσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσεις στην επόμενη 5ετία, το νέο σχήμα που δημιουργήθηκε από την συνένωση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Σάνη Α.Ε. και Ikos Α.Ε., συμφερόντων των αδελφών Σταύρου και Ανδρέα Ανδρεάδη και του αμερικανικού fund Oaktree.

O όμιλος θα αναπτύξει ανεξάρτητα τα δύο υπάρχοντα εμπορικά σήματα «Sani» και «Ikos». To brand «Sani» θα επικεντρωθεί στη Χαλκιδική, ενώ η αλυσίδα Ikos σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Σε τροχιά υλοποίησης μπάινει τουριστικό θέρετρο Atalanti Hills του οποίου το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΔΑ).

Το έργο, είναι προϋπολογισμού 1-1,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή τριών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων πέντε αστέρων, 5.000 κατοικιών, την υλοποίηση ακαδημίας και γηπέδων γκολφ, βοτανικού λόφου 700 στρεμμάτων, ιππικού κέντρου και θεματικού πάρκου.

Το project, θα υλοποιηθεί από την εταιρεία Lokros (Prufrock Investments και Europa Capital) σε έκταση που απέχει 700 μέτρα από την κοινότητα Εξάρχου Φθιώτιδας.

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ