Αμερικανική εταιρία επενδύει στην Ελλάδα- Όλες οι λεπτομέρειες

Αμερικανική εταιρία επενδύει στην Ελλάδα- Όλες οι λεπτομέρειες
Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, είχαν χθες εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας Cheniere Energy, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Συγκεκριμένα, χθες ο κ. Σκουρλέτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Cheniere Marketing Ltd JeanAbiteboul και το διευθυντικό στέλεχος GeorgeKokotis.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας, Ζαν Αμπιτεμπούν, πρόεδρος της Cheniere Marketing Ltd και Τζορτζ Κοκότης εκδήλωσαν το ενδιαφέρον της εταιρείας τους να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και ειδικότερα να επενδύσει στο σχέδιο δημιουργίας πλωτού τερματικού σταθμού LNG στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.Ταυτόχρονα, είπαν ότι θέλουν να συνάψουν συνεργασία με την ΔΕΠΑ για την προμήθεια LNG.

Είναι η πρώτη φορά που, επισήμως, η αμερικανική εταιρεία εκφράζει ενδιαφέρον για το πλωτό τέρμιναλ και την προμήθεια της χώρας μας με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

ΗCheniere είναι αμερικανική εταιρία , η οποία έχει τη βάση της στο Χιούστον και δραστηριοποείται κυρίως πάνω στο υγροποιημένο φυσικό αέριο. Στην εταιρία ανήκει Sabine Pass LNG συμπεριλαμβανομένου των αγωγών που βρίσκονται στη Λουιζιάνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Cheniere είναι η πρώτη εταιρεία που θα εξάγει φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ. Τα πρώτα φορτία προβλέπεται ότι θα παραδοθούν τον Ιανουάριο.

Στην αγορά κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό τα σενάρια περί εμπλοκής της Cheniere τόσο στο τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης (σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ και την Gas Trade), όσο και την προμήθεια της χώρας μας με LNG.

Ταυτόχρονα εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη σύναψη συνεργασίας με τη ΔΕΠΑ προκειμένου να την τροφοδοτούν με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας εκφράστηκαν θετικά για τις δυνατότητες μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.

Ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ως πολύ θετικό και σημαντικό το ενδιαφέρον της ενεργειακής εταιρείας, καθώς κινείται στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» τον Οκτώβριο, το σχέδιο της αμερικανικής εταιρείας βασίζεται στην αξιοποίηση του αδειοδοτημένου από το 2011 σχεδίου για εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη της εταιρείας Gastrade, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου και έχει ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ