Ποια «ασημικά» του δημοσίου ξεμένουν από υποψήφιους αγοραστές

Ποια «ασημικά» του δημοσίου ξεμένουν από υποψήφιους αγοραστές
Μπορεί η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα υπό τη γερμανική Fraport να περιορίζει το άγχος της διοίκησης του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), υπό τον Στέργιο Πιτσιόρλα, αλλά τα προβλήματα περισσεύουν.

Παρά την προσπάθεια που καταβάλλει ο πρόεδρος του ταμείου και οι συνεργάτες του, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κινδυνεύει να ξεμείνει από υποψηφίους, ενώ οι κακές χρηματιστηριακές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη ταχεία αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων όπως το ποσοστό στην «Αερολιμήν Αθηνών» που ελέγχει το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, οι σοβαρές καθυστερήσεις του τελευταίου χρόνου, αλλά και ακόμα σοβαρότερες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν προς τα πίσω τη συμφωνία αξιοποίησης του Ελληνικού καθώς ξεκινούν διαπραγματεύσεις σχεδόν εφ’ όλης της ύλης με άγνωστη κατάληξη. Η διοίκηση Πιτσιόρλα πληρώνει αστοχίες και αμαρτίες του παρελθόντος.

Έτσι από τις εννέα αποκρατικοποιήσεις (Περιφερειακά Αεροδρόμια, Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης, . Αφάντου, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και . Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών) που προωθούσε η κυβέρνηση «ώριμη» είναι η υλοποίηση… εξίμιση εξ αυτών.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του ενημερωτικής συνάντησης με τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Απέφυγε, όμως, και την ωραιοποίηση της κατάστασης. Για το θέμα της πολιτικής σταθερότητας είπε πως δεν επηρεάζει αφού υπάρχουν συνεχώς αιτήματα για αξιοποίηση νέων περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ. Όπως είπε, «για παράδειγμα, έχουμε πάρα πολλούς οι οποίοι ενδιαφέρονται για άλλα λιμάνια της χώρας» πέραν του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Την ίδια στιγμή, όμως, κάποιοι από τους εννέα διαγωνισμούς του «πρώτου κύματος» που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές ή θα επαναπροκηρυχθούν ή θα καθυστερήσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ να υποστηρίζει πως εσχάτως έχει εκδηλωθεί «πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εταιρειών που δυστυχώς δεν μπορούν να μπουν σε αυτή τη φάση που είναι ο διαγωνισμός». «Είμαστε στη δεύτερη φάση και δε μπορούμε να αλλάξουμε τους συμμετέχοντες».

Από τους τρεις υποψηφίους που είχαν μπει στην τελική φάση φαίνεται πως υπάρχουν δύο ενεργοί, κατά τον κ. Πιτσιόρλα: Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους) και η ρουμανική GFR. Όμως, δεν είναι βέβαιο πως θα υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε πως οι προσφορές θα υποβληθούν στις 15 Ιανουαρίου, αλλά θεωρείται σίγουρη η παράταση. Αντίθετα, στο διαγωνισμό για την εταιρεία τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO) φαίνεται πως υπάρχει σοβαρότερο ενδιαφέρον.

Η πολυετής καθυστέρηση και το αρνητικό κλίμα επηρεάζουν και το σχέδιο αξιοποίησης της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ (κατέχει το 30% από το 55% που ελέγχει το δημόσιο) στην Αερολιμήν Αθηνών. Όπως έγινε γνωστό έχει αποφασιστεί να ακολουθηθεί διαδικασία δύο φάσεων: Στην πρώτη το δημόσιο θα εισπράξει ένα ποσό για την 20ετή παράταση της σύμβασης παραχώρησης. Στη δεύτερη θα πωληθεί (ή θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο) η συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία διαχείρισης του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το μεγαλύτερο στοίχημα της διοίκησης του ταμείου συνδέεται, όμως, με το Ελληνικό αν και από τις δηλώσεις Πιτσιόρλα προκύπτει πως η οριστική σύμβαση μετατίθεται προς τα πίσω. Παραδέχθηκε πως μέχρι το Νοέμβριο του 2016 είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που αρχίζουν τώρα, μεταξύ κυβέρνησης και του σχήματος υπό την Lamda Development. Πρόσθεσε πως «τώρα υπάρχει η δυνατότητα μιας πιο νηφάλιας συζήτησης» όχι μόνο για το τίμημα, αλλά και τον τρόπο καταβολής του τιμήματος, τα ζητήματα που έχουν θέσει οι δήμοι της περιοχής, κλπ. Μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί η άποψη των επενδυτών, οι οποίοι πιθανώς δεν επιδιώκουν «συζήτηση με ανοικτή ατζέντα».

Αντίστοιχα σοβαρές είναι οι εκκρεμότητες με την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας καθώς στο παρελθόν είχε προτιμηθεί μια στρατηγική που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Τώρα στο Ταμείο θεωρούν πως πρώτα πρέπει να «ωριμάζει αδειοδοτικά» ένα ακίνητο και στη συνέχεια να βγαίνει προς πώληση. Έτσι δεν θα χρειάζονται π.χ. τρία χρόνια όπως συνέβη με την Κασσιόπη Κέρκυρας και την αμερικανική NCH Capital για να ολοκληρωθεί μια μεταβίβαση.

Επιπλέον, το τίμημα για ένα «καθαρό» ακίνητο θα είναι μεγαλύτερο χωρίς την αγωνία μήπως φύγει ο επενδυτής αν το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλοκάρει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο της περιοχής (ΕΣΧΑΔΑ). Τέτοιον κίνδυνο αντιμετώπιζε επί μήνες ο Αστέρας Βουλιαγμένης με τον Στ. Πιτσιόρλα να υποστηρίζει πως τελικά οι επενδυτές (κρατικά funds από Ντουμπάι και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μαζί με την τουρκική Dogus) θα καταθέσουν νέο ΕΣΧΑΔΑ που θα καλύπτει τις απαιτήσεις του ΣτΕ.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε και σε προτάσεις για το πώς θα ενσωματωθεί το υπάρχον σχήμα προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων στο νέο υπερταμείο που προωθείται με βάση το τρίτο μνημόνιο. Θεωρεί πως το ΤΑΙΠΕΔ έχει μια τεχνογνωσία που δεν πρέπει να χαθεί, αλλά να παραμείνει ως έχει υπό την ομπρέλα του υπερταμείου.

Πολλά, πάντως, θα κριθούν από τον πρώτο διαγωνισμό επί διοίκησης Πιτσιόρλα στον οποίο θα υποβληθούν προσφορές. Πρόκειται για τον ΟΛΠ, με τις δεσμευτικές προσφορές να δρομολογούνται, έπειτα από απανωτές, παρατάσεις για τις 21 Δεκεμβρίου. Το πλήθος και το ύψος των προσφορών θα δείξει και το επίπεδο του ρίσκου που θεωρούν πως παίρνουν όσοι επενδύουν αυτό το φεγγάρι στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ