Νέα "χτυπήματα" στην Ελλάδα ετοιμάζει ο Watsa

Νέα "χτυπήματα" στην Ελλάδα ετοιμάζει ο Watsa
Μετά τις τράπεζες, τη βιομηχανία και τη λιανική, ο καναδικός επενδυτικός οίκος Fairfax του Prem Watsa φέρεται να προετοιμάζει τις επόμενες πρωτοβουλίες του στην ελληνική αγορά με επίκεντρο τα logistics μέσω του νέου Εμπορευματικού Κέντρου που προωθείται στο Θριάσιο και στον τουριστικό κλάδο με τοποθετήσεις σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές αναπτύξεις.

«Όχημα» του καναδικού ομίλου είναι η εισηγμένη Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ η οποία τα τελευταία χρόνια διοικείται από τον Γιώργο Χρυσικό.

Ο Γ. Χρυσικός, που φαίνεται πως απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του διεθνούς επενδυτικού ομίλου, έχει αναλάβει να υλοποιήσει και δύο ακόμα στόχους της Grivalia: Να επεκτείνει την παρουσία του στον τομέα του τουρισμού με αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία – ΑΕΕΑΠ και να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην αγορά των logistics καθώς η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή ως διαμετακομιστικό κέντρο.

Πρόσφατα, η Grivalia είχε έρθει και πάλι στην επικαιρότητα εξαιτίας της φημολογίας περί κυοφορούμενου deal με την Lamda Development στον τομέα των εμπορικών κέντρων. Η διοίκηση ανακοίνωσε πως πράγματι έχουν διεξαχθεί συζητήσεις, χωρίς να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Φαίνεται πως η συμφωνία της Lamda Development με τους πιστωτές για παράταση ομολογιακού δανείου εξασφαλίζει σημαντικό χρονικό περιθώριο είτε για περαιτέρω συζητήσεις με τη θυγατρική του καναδικού ομίλου, είτε για αναζήτηση άλλων λύσεων.

Πάντως, στις αρχές Ιουλίου ιδρύθηκε στο Λουξεμβούργο μια ακόμα θυγατρική της Grivalia, η Grivalia New Europe S.A, η οποία θα επικεντρωθεί σε επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα, εντός και εκτός Ελλάδας, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στον τουριστικό τομέα, στα τέλη Ιουνίου ιδρύθηκε στο Λουξεμβούργο η κατά 100% θυγατρική εταιρεία Grivalia Hospitality με στόχο να προχωρήσει αρχικά σε επενδύσεις περί τα 200 εκατ. ευρώ. Όπως είχε υποστηρίξει πρόσφατα ο Γ. Χρυσικός, η νέα εταιρεία θα εξασφαλίσει αρχικά κεφάλαια περί τα 100 εκατ. ευρώ τα οποία θα διπλασιαστούν μέσω τραπεζικού δανεισμού. Το νέο επενδυτικό όχημα (στο οποίο η εισηγμένη αναμένεται να διατηρήσει τελικά ποσοστό περί το 25%, αλλά συμμετοχή στα κέρδη κατά 35% αφού θα αναλάβει και τη διαχείρισή του) έχει ως κύριο στόχο ελληνικά ξενοδοχεία και μικτές τουριστικές αναπτύξεις.

Στο τελικό μετοχικό σχήμα της Grivalia Hospitality θα συμμετέχουν και άλλοι επενδυτές πιθανότατα και μέτοχοι της ίδιας της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, όπως για παράδειγμα η Fairfax, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί η μελλοντική εισαγωγή της σε χρηματιστήριο. Στην τακτική γενική συνέλευση ο κ. Χρυσικός είχε υποστηρίξει πως εξετάζονται ήδη περιπτώσεις τουριστικών ακινήτων για αγορά, χωρίς να είναι γνωστό αν πρόκειται για νέες αναπτύξεις ή υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες.

Η Grivalia είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον στη φάση της διαβούλευσης για το διαγωνισμό που αφορά στο νέο Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο και τώρα εμφανίζεται ως ένας από τους διεκδικητές του διαγωνισμού. Τα τεύχη δημοπράτησης εγκρίθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται για τα τέλη Μαρτίου.

Η εταιρεία ακινήτων είχε πέρυσι πραγματοποιήσει κινήσεις στον τομέα των logistics με την απόκτηση αποθηκών. Σήμερα διαθέτει πέντε ακίνητα στο συγκεκριμένο κλάδο, συνολικής επιφάνειας 85.167 τετραγωνικών μέτρων που αντιπροσωπεύουν το 6,4% των συνολικών εσόδων από ενοίκια και είναι κατά 85,6% μισθωμένα. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποτελείται από 86 ακίνητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ