Ποια σιδηροδρομικά έργα θα λάβουν «ζεστό χρήμα» από τη Κομισιόν

Ποια σιδηροδρομικά έργα θα λάβουν «ζεστό χρήμα» από τη Κομισιόν
«Πράσινο φως» για την χρηματοδότηση τεσσάρων σιδηροδρομικών έργων στην Ελλάδα με 500 εκατ. ευρώ άναψε μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και της αρμόδιας υπηρεσίας της «Innovation and Networks Executive Agency» (ΙΝΕΑ).

Ειδικότερα, ηκοινοτική συνδρομή για τα τέσσερα έργα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 500,2 εκατ. ευρώ.Οι προαναφερθέντες πόροι του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» είναι πέραν των προβλεπόμενων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι συμφωνίες επιχορήγησης υπεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα από τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και τον Διευθυντή της INEA, Dirk Beckers, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα έργα έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο ανταγωνιστικής διαδικασίας, σε συνέχεια της 1ης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων μεταφορών για χρηματοδότηση από το CEF, η οποία δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σεπτέμβριο του 2014. Οι σχετικές προτάσεις υποβλήθηκαν από τις ελληνικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Μάρτιο του 2015.

Τα τέσσερα έργα για τα οποία υπεγράφησαν οι συμφωνίες επιχορήγησης, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 725,7 εκατ. ευρώ και αφορούν σημαντικά έργα υποδομής και μελέτες για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα ακόλουθα έργα:

• Ολοκλήρωση της νέας διπλής, ηλεκτροδοτούμενης σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας Τιθορέα - Λιανοκλάδι - Δομοκός, 106 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 430,3 εκατ. ευρώ.

• Κατασκευή της σιδηροδρομικής υποδομής στο τμήμα Ροδοδάφνη - Ψαθόπυργος της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Πατρών, προϋπολογισμού 290,6 εκατ. ευρώ.

• Μελέτες αναβάθμισης της υποδομής στα τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ.

• Νέα μονή σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Θεσσαλονίκης - Αμφίπολης - Νέας Καρβάλης (φάση μελετών), προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ