Τα deal Κλίντον στην Ελλάδα

Τα deal Κλίντον στην Ελλάδα
Πολλοί τον είδαν λίγοι κατάλαβαν ποιος είναι.

Ο λόγος για τον 37χρονο Μαρκ Μεζβίνσκι που μαζί με τη σύζυγο του κάθονταν στις πρώτες σειρές του ακροατηρίου της συζήτησης του Μπιλ Κλίντον με τον Αλέξη Τσίπρα.

Και καθώς μια εικόνα μπορεί να είναι χίλιες λέξεις οι εικόνες του Μαρκ αποτυπώνουν ολοκάθαρα την αγωνία και απογοήτευση του , όχι από τον Eλληνα πρωθυπουργό, αλλά από την Ελλάδα εν γένει.

Εχασε άλλωστε τα μισά σχεδόν λεφτά του ποντάροντας σε ελληνικές μετοχές πέρυσι και η αγωνία του για μια γρήγορη ανάκαμψη, ώστε να ανακτήσει τη χαμένη αξία του χαρτοφυλακίου του, είναι και έκδηλη και δικαιολογημένη. Πόσο μάλλον που πολλοί λένε πως στα χαμένα είναι και κεφάλαια του πεθερού του Μπιλ Κλίντον… Οι Κλίντον γνωρίζουν για την ελληνική οικονομία πολλά. Παρά πολλά. Ισως περισσότερα και από όσα είχε φανταστεί ο Ελληνας πρωθυπουργός

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο διαχειριστής κεφαλαίων Μαρκ Μεζβίνσκι, ο οποίος παντρεύτηκε την κόρη του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον, Τσέλσι, προ πενταετίας, είχε την τύχη να προσεταιριστεί όχι μόνον ανθρώπους της αμερικανικής πολιτικής σκηνής αλλά και τους ισχυρούς του χρήματος.

Συν τοις άλλοις, έχει άμεση σχέση με την Ελλάδα, αφού με το επενδυτικό του κεφάλαιο Eaglevale Partners (hedge fund) είχε στοιχηματίσει στην ανάκαμψη της οικονομίας της, αλλά δεν δικαιώθηκε και είχε ζημίες. Μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε γράμμα στους επενδυτές των κεφαλαίων του ότι έκανε λάθος στις προβλέψεις του. Ομως οι απώλειες στο επιμέρους hedge fund που επικεντρώνεται στην Ελλάδα, έφθασαν το 48% το 2014, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, και έκτοτε έχουν διευρυνθεί.


GOLDMAN SACHS. Η Eaglevale Partners παρακολουθείται στενά από πολλούς τόσο λόγω της συγγένειας του Μεζβίνσκι με την οικογένεια του Μπιλ και της Χίλαρι όσο και επειδή ένας από τους επενδυτές του βασικού fund της Eaglevale είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλακφέιν. Η Goldman Sachs είναι, άλλωστε, βασικός διαπραγματευτής για την Eaglevale. Ένας άλλος από τους επενδυτές στο επιμέρους hedge fund για την Ελλάδα είναι και ο Μαρκ Λάσεϊ, δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης των Milwaukee Bucks, της ομάδας μπάσκετ του ΝΒΑ. Ο Λάσεϊ -χορηγός των πολιτικών εκστρατειών του ζεύγους Κλίντον- είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Avenue Capital Group, η οποία διαχειρίζεται 13,3 δισ. δολάρια. Επίσης με θέσεις στην Ελλάδα. Το fund του γαμπρού του Μπιλ Κλίντον διέθετε στις αρχές του 2015 περιουσιακά στοιχεία 400 εκατ. δολαρίων. Oχι όμως χάριν στις ελληνικές επιδόσεις του.
Oσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εξηγούν πως ο Μεζβίνσκι δεν είναι μόνον γαμπρός. Είναι και ένα από τα «ταμεία» της πανίσχυρης οικογένειας των Κλίντον. Με την πεθερά του, Χίλαρι, υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, γίνεται ίσως καλύτερα αντιληπτό το πού έμπλεξε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως και από το γεγονός ότι η Eaglevale Partners είχε ενδιαφερθεί να είναι ένας από τους βασικούς επενδυτές της Eurobank και την περυσινή ανακεφαλαιοποίησή της, ρόλο που «κέρδισε» τελικά όμως ο Prem Watsa.

ΣΠΟΥΔΕΣ. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο Μαρκ Μεζβίνσκι -απόφοιτος του Στάνφορντ στη Θρησκειολογία και τη Φιλοσοφία και με μάστερ από την Οξφόρδη σε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες- προέρχεται από ισχυρή εβραϊκή οικογένεια.

Οι γονείς του έχουν και αυτοί ασχοληθεί με την πολιτική. Ο πατέρας του Εντ Μεζβίνσκι ήταν μέλος του Κογκρέσου για δύο θητείες, ωστόσο οι περιπέτειές του με την δικαιοσύνη για απάτη εις βάρος επενδυτών και η καταδίκη του το 2002 σε ποινή 7 ετών είχαν ως συνέπεια και το διαζύγιο που ζήτησε και πήρε το 2007 η σύζυγός του και μητέρα του Μαρκ, Μάρτζορι Μαργκόλις.

Ανταποκρίτρια του NBC παλαιότερα, η ακτιβίστρια Μάρτζορι ήταν μέλος του Κογκρέσου για μία μόνον θητεία, αφού η ψήφος της ήταν μεν η καθοριστική για να ψηφιστεί το 1993 ο φορολογικός νόμος του Μπιλ Κλίντον, αλλά της στοίχισε την επανεκλογή της. Υπενθυμίζεται πως την γνωριμία των Κλίντον με τον Αλέξη Tσίπρα ανέλαβε από πέρυσι και έκανε η καλή φίλη της αμερικανικής οικογένειας πολιτικών, Γιάννα Αγγελοπούλου.

Το «προξενειό» με επιχειρηματία της ενέργειας

Ο εφοπλιστής Γιώργος Μ. Λογοθέτης, φίλος και αυτός του Μπιλ Κλίντον και αφεντικό του Libra Group είναι ο άνθρωπος πίσω από την ελληνική εταιρεία παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που πουλάει ρεύμα στην Γερμανία και ανέφερε ο Κλίντον στον Τσίπρα. Η εταιρεία του ονομάζεται EuroEnergy και αποτελεί την πρώτη στρατηγική επένδυση της οικογενείας Λογοθέτη στον τομέα.

Στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, η εταιρεία έχει επενδύσει σε διασυνδεδεμένα πάρκα ηλιακής ενέργειας και αιολικά πάρκα, ενώ στη Λετονία αναπτύσσει ένα σχέδιο εγκαταστάσεων παραγωγής βιοαερίου. Η EuroEnergy έχει στο ενεργητικό της έξι ηλιακά πάρκα και εννέα εγκαταστάσεις βιοαερίου. Σε εξέλιξη βρίσκονται περαιτέρω ηλιακά έργα που περιλαμβάνουν την παραγωγή βασικής τεχνολογίας. Εν τω μεταξύ, τα αιολικά πάρκα της έχουν εκτιμώμενη παραγωγική ικανότητα 150 MW. Ο Αλέξης Τσίπρας στο ταξίδι του αυτή την εβδομάδα γνώρισε τελικά τον συνομήλικο του Γιώργο Λογοθέτη (41 ετών).

Μεταξύ των εταιρειών του ομίλου Λογοθέτη περιλαμβάνονται εκτός από την EuroEnergy και η Greece Sotheby's International Realty, η First Mediterranean αλλά και η Mayfair land and development, τα Grace Hotels, τα Aria Hotels και η ναυτιλιακή Lomar που φέρεται να ελέγχει περισσότερα από 50 ποντοπόρα πλοία όπως και η Chios Heritage.

Επιπλέον στην αεροπλοΐα ο όμιλος ελέγχει μια εκ των μεγαλύτερων εταιρειών leasing αεροσκαφών στον πλανήτη, την Lease Corporation International. Ο Γιώργος Λογοθέτης είναι πρώτος μεταξύ ίσων στον όμιλο που κατέχει μαζί με τα τρία αδέλφια του Κωνσταντίνο, Νικόλα και Λέοντα. Λέγεται πως ο πατέρας τους και ιδρυτής του ομίλου ξεκίνησε ως συνεργάτης της οικογένειας Λασκαρίδη αλλά αυτονομήθηκε σύντομα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ