Ενας...Τσίπρας είναι ο νέος σύνδεσμος με τους Κινέζος

Ενας...Τσίπρας είναι ο νέος σύνδεσμος με τους Κινέζος
Πριν ένα χρόνο περίπου στελέχη της κινεζικής National Development and Reform Commission, (Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας και αρμόδιου κινεζικού φορέα για το σχεδιασμό των επενδύσεων στο εξωτερικό) είχαν επισκεφτεί το υπουργείο Ανάπτυξης και είχαν συζητήσει τους κανόνες εμπλοκής του Πεκίνου στα ελληνικά σιδηροδρομικά έργα αλλά και τα logistics.

Τώρα ήρθαν και πάλι και μάλιστα απέκτησαν μόνιμο σύνδεσμο για να μπορούν να προωθούν την ατζέντα τους (λιμάνια-τραίνα-logistics): Τον ξάδελφο του πρωθυπουργού τον Γιώργο Τσίπρα, τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Έναν από τους ανθρώπους που ο Αλέξης μπορεί να εμπιστευθεί.

Έτσι στις αρχές της εβδομάδας αποφασίστηκε ο συντονισμός ομάδων εργασίας Αθήνας και Πεκίνου υπό τον Γιώργο Τσίπρα προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν και να εξειδικευθούν περαιτέρω ανά έργο τα πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Προηγήθηκε συνάντηση εργασίας της επταμελούς κινεζικής αντιπροσωπείας υπό τον Wang Xiaotao με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιώργο Σταθάκη (σ.σ.: τον Δρίτσα δεν τον φωνάξανε για ευνόητους λόγους) και στελέχη του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών. Το όλο νέο “rapprochement” έχει ξεκινήσει από την επίσημη επίσκεψη Κοτζιά, Δραγασάκη τον Μάρτιο στην Κίνα. Τι θέλουν οι κινέζοι;

Η Cosco Group θέλει το 67% της ΟΛΠ ΑΕ και το Θριάσιο, άλλοι κινέζοι θέλουν το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου, άλλοι συμμετοχή της στα έργα αναβάθμισης του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, άλλοι πάλι θέλουν συμμετοχή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και, επιπλέον κινεζικές τράπεζες δρομολογούν σύμφωνα με πληροφορίες την ενδυνάμωση της παρουσίας του στην Ελλάδα.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ