Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αλ.Τσίπρα με τον επικεφαλή της Gazprom Α. Μίλερ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αλ.Τσίπρα με τον επικεφαλή της Gazprom Α. Μίλερ
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σύμφωνα με τα Νέα στη συνάντηση του Λαφαζάνη με τον Μίλερ που διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα συμφωνήθηκε να συσταθεί η ομάδα εργασίας που θα διαμορφώσει τα επόμενα βήματα για να προχωρήσει το σχέδιο, καθώς επίσης να συσταθεί ένας οδικός χάρης με τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει κάθε μια από τις δύο πλευρές στο πλαίσιο του έργου, μαζί και με τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Δηλώσεις από τον Π. Λαφαζάνη και Α. Μίλερ δεν έγιναν και δεν αποκλείεται να γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το τέλος της συνάντησης που θα έχει ο επικεφαλής της Gazprom με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο νέος αγωγός, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου Turkish Stream που ξεκινά από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποσκοπεί στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με παράκαμψη της Ουκρανίας.

Η επένδυση για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως την ΠΓΔΜ εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ ενώ στα οφέλη για την ελληνική πλευρά περιλαμβάνονται η βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, η αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης μεταβαίνει την Τετάρτη στη Σόφια προκειμένου να συμμετάσχει σε τριμερή υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την προώθηση του λεγόμενου «κάθετου» αγωγού που αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων πηγών εφοδιασμού των χωρών της περιοχής με φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) με μεταφορική ικανότητα έως 5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ