Οι απώλειες των τραπεζών, το «χαστούκι» από την S&P και οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων

Οι απώλειες των τραπεζών, το «χαστούκι» από την S&P και οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων
Με το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της στο Eurogroup της 24ης Απριλίου να απομακρύνεται, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά προσεγγίζει τα χαμηλά έτους, αφού οι επενδυτές, κυρίως ξένοι, κρατάνε αποστάσεις από τις ελληνικές μετοχές μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Τις αρνητικότερες επιπτώσεις αυτής της μακράς διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών έχουν υποστεί οι τραπεζικές αξίες, καθώς η σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού τους από τον ELA σε σχέση με την ΕΚΤ, σε συνδυασμό με την φυγή καταθέσεων, αλλά και την αύξηση των επισφαλειών που συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015, δημιουργούν σοβαρές πιθανότητες να οδηγηθούν και σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν το τέλος του έτους.

Και το ερώτημα που τίθεται βέβαια, αν δεν βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά, είναι: Ποιος ιδιώτης θα ξαναβάλει χρήματα σε μία ενδεχόμενη αύξηση όταν ήδη τα funds που ήρθαν στην Ελλάδα και «έπαιξαν» το success story της χώρας «ποντάροντας» στις ελληνικές τράπεζες, χάνουν περί τα δύο-τρίτα των κεφαλαίων που τοποθέτησαν; Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν απωλέσει τη μισή περίπου χρηματιστηριακή τους αξία από τις αρχές του χρόνου, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στον πίνακα με τις αποδόσεις τους, αφού μεγάλοι παίκτες όπως η Capital Group of Companies αποεπενδύουν λόγω των εξελίξεων.

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μόλις την περασμένη Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, προχώρησε σε υποβάθμιση κατά μια βαθμίδα της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε CCC+ από B- προηγουμένως, θέτοντας παράλληλα αρνητικό το outlook.

Η υποβάθμιση, επισημαίνει η S&P, αντανακλά το γεγονός ότι η φερεγγυότητα της Ελλάδας εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες. Οι εν λόγω συνθήκες έχουν, επιδεινωθεί λόγω της αβεβαιότητας που απορρέει από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της. Οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος είναι εξαιρετικά αβέβαιες, εκτιμά ο οίκος και θεωρεί πως οι οικονομικές προοπτικές μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω αν η Ελλάδα δεν πετύχει συμφωνία με τους εταίρους της το συντομότερο δυνατό.

ΟΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ. Είναι πλέον προφανές ότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η αναστολή των αποκρατικοποιήσεων επί μακρόν και η άρνηση ανάληψης ρίσκου από τα περισσότερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, να οδηγούν μοιραία και το χρηματιστήριο στο περιθώριο, αφού τα σενάρια που επεξεργάζονται αυτή την περίοδο οι διαχειριστές κεφαλαίων λαμβάνουν υπόψη τους πρωτίστως το πολιτικό σκηνικό και το ρίσκο χώρας, και δευτερευόντως τις αποτιμήσεις, οι οποίες πάντως έχουν καταστεί πολύ πιο ελκυστικές σε σχέση με το παρελθόν, καθώς πλέον ο εκτιμώμενος πολλαπλασιαστής κερδών (P/E) για το 2015 διαμορφώνεται στις 12 φορές υπό την αίρεση, φυσικά, ότι οι προϋποθέσεις για επιστροφή στην κερδοφορία των τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων, δεν θα ανατραπούν.

Για τον τελευταίο ακριβώς λόγο ακόμα και σήμερα ένα πολύ μεγάλο μέρος επενδυτικών οίκων και διεθνών αναλυτών, συνεχίζουν να τηρούν θετική στάση για την Ελλάδα κρατώντας σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τον πήχη των «δίκαιων» αποτιμήσεων για τις ελληνικές μετοχές, ενώ επιμέρους επενδυτικά funds συνεχίζουν να αυξάνουν τις θέσεις τους σε επιχειρήσεις με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό εκμεταλλευόμενα τη συγκυρία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ


Τα έξι γερά «χαρτιά» του πρώτου τριμήνου με τις καλές επιδόσεις

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χαμηλής αποτίμησης η Intarlot η οποία πραγματοποιεί μεγάλο μέρος του κύκλου των εργασιών της στο εξωτερικό και από τις αρχές του χρόνου έχει καταγράψει μία αξιοθαύμαστη πορεία στο ταμπλό του ΧΑ, σημειώνοντας κέρδη πάνω από 41%, την ώρα που δεν την βοηθούν και ιδιαίτερα τα θεμελιώδη της.

Η Aegean Air κατάφερε μέσα σε μία δύσκολη οικονομική χρονιά να αυξήσει τα μεγέθη της σημαντικά, σε ποσοστό άνω του 38% ξεπερνώντας τα 80 εκατομμύρια ευρώ μετά από φόρους. Η εξαγορά της Olympic Air που οδήγησε σε οικονομίες κλίμακας, η αύξηση του τουρισμού και η ενίσχυση του πτητικού προγράμματος με νέους προορισμούς εντός και εκτός Ελλάδας αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο όμιλος Aegean εμφάνισε σημαντικές επιδόσεις το 2014. Ακόμα καλύτερη εκτιμά η διοίκηση ότι θα είναι και η φετινή χρονιά, οπότε και θα παραλειφθούν και τέσσερα νέα Airbus, λόγω και των πολύ καλών προοπτικών που υπάρχουν για τον τουρισμό.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Αναμφίβολα η αναμενόμενη επιστροφή κεφαλαίου που προβλέπεται να αποφασιστεί στην γενική συνέλευση του Μαΐου δεν περνά απαρατήρητη, την ώρα μάλιστα που και τα μεγέθη του Ομίλου, σε μία κακή ομολογουμένως χρονιά για την επιχειρήσεις στη χώρα μας, κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 188%. Και ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. προσεγγίζει τα χαμηλά έτους, η μετοχή της Μυτιληναίος καταγράφει κέρδη της τάξης του 25%.

Ως συντηρητική επιλογή χαρακτηρίζεται η μετοχή του ΟΠΑΠ, αφού και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου κινείται στα ίδια επίπεδα με αυτά που βρίσκονταν στις αρχές του χρόνου. Ωστόσο η απόφαση της διοίκησης να διανείμει συνολικό μέρισμα 0,70 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,45 ευρώ που είχε αρχικά αποφασιστεί θα παίξει καθοριστικό ρόλο βραχυπρόθεσμα. Ασφαλώς και το + 38% στα κέρδη του 2014 δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Ικανοποιητική θεωρείται η απόδοση της Τέρνα Ενεργειακή στο ταμπλό από τις αρχές του χρόνου που κινείται γύρω στο 20%, ικανοποιητική και η πορεία των μεγεθών της το 2104 καθώς τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ξεπέρασαν τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ από 4,1 που εμφάνισε το 2013, καταγράφοντας αύξηση άνω του 35%.

COCA COLA: Καλή η εικόνα της εταιρίας τόσο στο ταμπλό όσο και στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 2014. Από τις αρχές Ιανουαρίου η μετοχή της καταγράφει κέρδη της τάξης του 20%, ενώ αυξημένα κατά 33% έναντι του 2013 ήταν τα κέρδη της μετά από φόρους τη χρονιά που πέρασε. Παραδοσιακά συγκεντρώνει το ενδιαφέρον παραδοσιακών μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων, καθώς και η μερισματική πολιτική που ακολούθησε δεν ήταν μίζερη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ