Οι ξένοι επενδυτικοί κολοσσοί που "παίζουν" Ελλάδα

Οι ξένοι επενδυτικοί κολοσσοί που "παίζουν" Ελλάδα
Περισσότεροι από δέκα μεγάλοι, αμερικανοί κυρίως επενδυτές εμφανίζονται πλέον μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων ελληνικών εταιρειών. Παραμένουν στην πράξη όμηροι των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων καθώς πολλές από τις θέσεις που έχουν χτίσει σε ελληνικές εισηγημένες έχουν χάσει το ήμισυ ή και περισσότερο της αξίας τους.

Οι εγκλωβισμένοι αυτοί ξένοι βρίσκονται ενώπιον του διλήμματος είτε να πουλήσουν και να εγγράψουν μεγάλες ζημίες είτε να περιμένουν ανάκαμψη της αγοράς και της οικονομίας για να… πουλήσουν με μικρότερη ζημιά ή και με κέρδος.

Σε κάθε περίπτωση οι αρχικοί τους στόχοι έχουν χαθεί και μόνον το πολύ μεγάλο μέγεθος των κεφαλαίων που έχουν υπό διαχείριση τους παρέχει τα περιθώρια να περιμένουν. Όπως όμως και του να πουλήσουν όπως κάνει για παράδειγμα η Capital Group of Companies. Οι περισσότεροι από τους μεγάλους διατήρησαν μέχρι τώρα τις θέσεις τους αλλά η νευρικότητά τους ενόψει των προβλημάτων με τους εταίρους μας βαίνει αυξανόμενη.

ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Τα μεγάλα αυτά funds είναι τα αμερικανικά York Capital Management, Third Point, Blackstone Group, Paulson & Co, WL Ross & Co., Capital Group of Companies, Fidelity Investments, Wellington Management Company, BlackRock, Fortress Group και τα καναδικά Fairfax Financial Holdings και Mackenzie Investments και η κινεζική Fosun.

Επενδυτικά σχήματα με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση που ξεπερνούν κατά πολύ τα πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια καθώς μερικά εξ αυτών όπως οι Fidelity, Capital και BlackRock, ελέγχουν εκατοντάδες επιμέρους μεγάλα αμοιβαία κεφάλαια. Κάποια όμως εξ΄ αυτών έχουν ρευστοποιήσει ένα μικρό μέρος των χαρτοφυλακίων τους ή και μεγαλύτερο όπως έχει κάνει η Capital. Οι επόμενες κινήσεις τους θα διαμορφώσουν και το ευρύτερο κλίμα.

Χαμηλές αποτιμήσεις, προοπτικές ανάκαμψης και υψηλών αποδόσεων αποτελούν τους βασικούς λόγους που αποβιβάστηκαν στην Ελλάδα. Τυπικά οι επενδυτικοί τους ορίζοντες για αυτού του είδους τις τοποθετήσεις εκτιμάται ότι είναι της τάξης των πέντε με επτά ετών.

Ευρύτερα γνωστή λόγω μεγέθους είναι η επένδυση στην Eurobank. Στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας εισήλθαν τόσο η Fairfax Financial Holdings όσο και η Capital Group of Companies και η Mackenzie Investments.

Η Fairfax Financial Holdings συμφερόντων του Prem Watsa είναι από τους πλέον «πιστούς» επενδυτές στην Ελλάδα. Έχει πάρει θέση και στο μετοχικό κεφάλαιο της Μυτιληναίος την οποία μάλιστα φέρεται να ενισχύει τα τελευταίο διάστημα. Η Fairfax έχει επίσης αποκτήσει τον έλεγχο της Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties) στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συνυπάρχει με την Fidelity και την Wellington.

Η τελευταία είναι κάτοχος ποσοστού άνω του 5% και στην Frigoglass. Η Fairfax έχει επίσης, μέσω εταιρειών συμφερόντων της, αγοράσει τα Praktiker και συμμετέχει στην συμφωνία εξαγοράς των Makro από την Σκλαβενίτης. Η York Capital Management έχει κάνει μεγάλη επένδυση στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και επίσης έχει επενδύσει στο σχήμα της Invel που με τη σειρά του τοποθετήθηκε στην θυγατρική της Εθνικής, Πανγαία. Την Capital Group of Companies την συναντάμε επίσης στην Frigoglass αλλά και στα Jumbo και στην Τράπεζα Πειραιώς. Με στρατηγικά ποσοστά, άνω του 5%, σε όλες.

REAL ESTATE. Η Third Point από την πλευρά της έχει επενδύσει μεγάλα ποσά τόσο στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής Energean Oil & Gas όσο και στην Dolphin Capital που αναπτύσσει τουριστικό real estate στην Ελλάδα. Παράλληλα συμμετέχει στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης των κυπριακών τραπεζών.

Όπως και η WL Ross & Co η οποία συμμετέχει στην ομάδα των ξένων στρατηγικών της Eurobank. Από την πλευρά της η Paulson & Co ελέγχει σημαντικά ποσοστά στην Πειραιώς και την ΕΥΔΑΠ ενώ έχει πάρει μικρότερες θέσεις και σε άλλες τράπεζες.

Η διαχειρίστρια αμοιβαίων κεφαλαίων, BlackRock κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 5% στον ΟΠΑΠ και μικρότερα σε άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. Η Blackstone ελέγχει άνω του 10% της Lamda Development που έχει επιλεγεί για να αναπτύξει το Ελληνικό. Η Fosun είναι εκ των βασικών μετοχών στην Folli Follie όπου και η Fidelity έχει μικρότερο ποσοστό. Η Fortress έχει προχωρήσει σε στρατηγική επένδυση στην Attica Group που ελέγχει τα Βlue Star και Super Fast ferries. Οι μεγάλες ξένες στρατηγικές τοποθετήσεις περιλαμβάνουν βέβαια και την Fidelity Investments. Η Fidelity ελέγχει άνω του 5% του μετοχικού κεφαλαίου των Folli Follie, ΟΠΑΠ, Fourlis Group και, όπως προαναφέρθηκε της Grivalia Properties.


Επιθετικός πωλητής η Capital Group

Η Capital Group Companies, Inc προχώρα τις τελευταίες εβδομάδες σε επιθετικές πωλήσεις μετοχών στην Eurobank και σε άλλες εισηγμένες. Περιόρισε έτσι το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που ελέγχει στην τράπεζα από 19,37% στις αρχές Δεκεμβρίου, αρχικά στο 14,58% στις αρχές Μαρτίου.

Δυο εβδομάδες μετά και ενώ οι πωλήσεις συνεχίστηκαν περιόρισε περεταίρω την έκθεσή της, στο 11,52%. Πωλήσεις όμως έκανε και σε άλλες εισηγμένες που σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς περιλαμβάνουν μετοχές της Πειραιώς αλλά και του ΟΤΕ και της Jumbo. Το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο The Capital Group Companies, Inc έγινε ευρύτερα γνωστό στα τέλη Νοεμβρίου από το διαβόητο πλέον email του Τζόερκ Σπόνερ στους συνεργάτες του fund μετά από την παρουσίαση Σταθάκη και Μηλιού στο Λονδίνο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το διαβόητο email «όλοι όσοι βγήκαν από τη συνάντηση θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα»

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κοφινάκο, διευθύνων σύμβουλο της StormHarbour UK και παλαιό γνώριμο της ελληνικής αγοράς από την εποχή που ήταν επικεφαλής της μονάδας Global Markets της Citigroup στην Αθήνα το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών για την Ελλάδα είναι μεγάλο, αλλά τελούν σε αναμονή, ενόψει μιας ξεκάθαρης λύσης των διαφορών της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Σύμφωνα με τον τραπεζίτη απόδειξη γι αυτό αποτελεί «η επίσκεψη δέκα επενδυτών με πάνω από 200 δισ. δολάρια στη χώρα μας προ ημερών, οι οποίοι αναζήτησαν από την κυβέρνηση και τους θεσμικούς παράγοντες κατεύθυνση στην σημερινή κρίση και επέδειξαν διάθεση να επενδύσουν με την πρώτη ευκαιρία». Εκτιμά δε πως αν επιτευχθεί μια λύση στο ζήτημα του χρέους στην Ελλάδα με τους ευρωπαίους εταίρους της «θα υπάρξει τεράστια θετική αλλαγή στην διάθεση των ξένων και των τοπικών επενδυτών».

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ