Που επενδύουν οι «Έλληνες κολοσσοί του επιχειρείν» εντός κι εκτός συνόρων

Που επενδύουν οι «Έλληνες κολοσσοί του επιχειρείν» εντός κι εκτός συνόρων
Γνωστοί ευρέως για το οικονομικό τους εκτόπισμα και την επιρροή τους θεωρούνται από τους πλέον ισχυρούς και ευκατάστατους Έλληνες. Λιγότερο γνωστά, όμως είναι τα επενδυτικά τους οχήματα.

Τα funds δηλαδή με τα οποία επενδύουν μέρος της προσωπικής τους περιουσίας ή και διακρατούν τις συμμετοχές τους στις κεντρικές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Και τα funds αυτά συχνά επενδύουν στην πραγματική οικονομία και όχι σε μετοχές ή τις κεφαλαιαγορές, αποκαλύπτοντας έτσι σε αυτούς που μπορούν να τα παρακολουθούν ποιους κλάδους και αγορές θεωρούν ως ελκυστικούς αυτοί οι κύκλοι.

Παίρνουν συχνά θέσεις σε μικρές μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες επιδιώκοντας υπεραξίες σε βάθος χρόνου. Χρόνου που τυπικά εκτείνεται σε ορίζοντα 5 έως 7 ετών αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερος όταν η συγκυρία δεν επιτρέπει κερδοφόρα πώληση ή, αντιθέτως, υπάρχουν προοπτικές πολύ μεγαλύτερων κερδών.

Τέτοια funds έχουν ο Πάνος Γερμανός, ο όμιλος Δαυίδ-Λεβέντη, και μεμονωμένα μέλη του όπως η Αλεξία Δαυίδ, ο Τάκης Κανελλόπουλος, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο Σπύρος Οικονόμου, ο Δημήτρης Γουλανδρής και η Αγγελική Φράγκου. Συχνά την ανάγκη για τη δημιουργία αυτών των funds γέννησε η πώληση περιουσιακού τους στοιχείου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και η διαχείριση των εσόδων αυτών, όπως έγινε στις περιπτώσεις των Δ. Δασκαλόπουλου και Π. Γερμανού.

ΟΜΙΛΟΣ ΔΑΥΙΔ-ΛΕΒΕΝΤΗ:Η Vectis Capital S.A. είναι ένα από τα επενδυτικά οχήματα του ομίλου Δαυίδ-Λεβέντη. Διαθέτει μάλιστα εκτενές χαρτοφυλάκιο συμμετοχών σε νεοφυείς επιχειρήσεις όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη και την Δυτική Αφρική όπου η οικογένεια διαθέτει μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Επενδύει σε κάθε εταιρεία που επιλέγει κεφάλαια μεταξύ 1 και 2,5 εκατομμυρίων ευρώ λένε οι σχετικές πληροφορίες. Τα γραφεία της στην Ελλάδα βρίσκονται στο Κρυονέρι Αττική αλλά έχει γραφεία και στο Λάγος της Νιγηρίας. Χαρακτηριστική περίπτωση η επένδυσή της στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της τεχνολογίας LED μέσω της εξαγοράς της ιταλικής εταιρείας SIRECLAB Srl που πραγματοποίησε το 2013 μαζί, δε, με την η Damma Συμμετοχών. Fund συμφερόντων του Δημήτρη Δασκαλόπουλου αλλά και τη V+O Communication των Θ. Βαρβιτσιώτη Γ. Ολύμπιου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Damma Συμμετοχών είναι μια ελληνική Α.Ε., που εδρεύει στο Χαλάνδρι και ιδρύθηκε το 2008. Είναι το βασικό επενδυτικό όχημα του επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλου ο οποίος όμως δραστηριοποιείται επενδυτικά με τις εδρεύουσες στο Λουξεμβούργο Dinavest και Demergon Funds. Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό σκοπός της Dinavest φερεται να είναι η διαχείριση κεφαλαίων της Demergon Funds. Η τελευταία, όπως φαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις της περιόδου ίδρυσης διέθετε χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών των οποίων η αξία προσέγγιζε τα 600 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά φέρονται να αφορούν τα έσοδα του επιχειρηματία από την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ στον όμιλο MIG. Ως μέτοχος της Dinavest εμφανιζόταν το 2008μια κυπριακή εταιρεία, η Denchevo, ενώ ως μέτοχοι της Demergon Funds ο κύριος και η κυρία Δασκαλοπούλου. Από τις γνωστότερες τοποθετήσεις της Damma Συμμετοχών είναι αυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Κορρές και η επένδυση στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ: Ο Δημήτρης Γουλανδρής είναι ο ιδρυτής του The Cycladic Group που από το 2002 δημιουργεί και επενδύει σε επιχειρήσεις. Ο Γουλανδρής δημιούργησε το fund προκειμένου να αξιοποιήσει κεφάλαια για λογαριασμό της οικογένειάς του και άλλων επενδυτών. Ο 48χρονος Γουλανδρής απόφοιτος του Harvard και του Cambridge είναι βετεράνος τραπεζίτης της Morgan Stanley. Έχει επενδύσει δια του Cycladic Group σε περισσότερες από 40 επιχειρήσεις και έχει ιδρύσει πέντε νέες σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ινδία, Αφρική και Λατινική Αμερική. Επιπλέον ο Όμιλος συνεργάζεται στενά με επενδυτές, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η από κοινού εξαγορά με τη Libra του ομίλου Λογοθέτη, ποσοστού 50% της Coco-Mat του Μ. Ευμορφίδη. Το χαρτοφυλάκιό του fund περιλαμβάνει ακόμη το Knightsbridge School του Λονδίνου, την ινδική Gemini Equipment and Rentals και τη νιγηριανή MonuRent.

ΤΑΚΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Τάκης Κανελλόπουλος της οικογένειας των βασικών μετόχων του Τιτάνα είναι πλέον και μεγαλομέτοχος της 3Κ Επενδυτική. Η 3Κ Επενδυτική είναι η παλιά ING ΑΕΔΑΚ την οποία εξαγόρασε μαζί με τον Γιάννης Καματάκη της MLS Πληροφορική και τον Γ. Κουφόπουλο, επικεφαλής διαχειριστής της επενδυτικής εταιρείας. O Κανελλόπουλος είναι γέννημα-θρέμμα των αγορών και έχει περάσει από θέσεις κλειδιά σε ομίλους όπως η AIG και η Eurobank ενώ είναι διευθυντής επενδυτικών σχέσεων της εισηγμένης στο ΧΑ ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ. Πριν από μερικούς μήνες είχε δηλώσει στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών πως «οι ξένοι βλέπουν βελτίωση στην ελληνική οικονομία σε αντίθεση με εκείνους που ζουν στη χώρα». Και εδώ μπορεί να κρύβεται ο λόγος που μπήκε στην 3Κ Επενδυτική: η προοπτική για μεγάλες υπεραξίες από το ΧΑ.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΟΥ: Η εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου δια της IRF European Finance Investments είναι εκ των μεγαλομετόχων της ΜΙG με ποσοστό της τάξης του 14,7%. Γνωστή και για παλαιότερη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Proton Bank αλλά και σε άλλους ομίλους χρησιμοποιεί μεταξύ πολλών άλλων οχημάτων και το fund της IRF για τοποθετήσεις σε άυλους τίτλους, όπως ομόλογα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του IRF. Η Φράγκου είναι βασικός μέτοχος του ναυτιλιακού ομίλου Navios και διαθέτει πέραν του IRF και άλλα fund.

ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Ο Πάνος Γερμανός είναι ο βασικός μέτοχος του fund Olympia Development που περιλαμβάνει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό κυρίως στο χώρο της τεχνολογίας και του λιανεμπορίου.. Έλαβε κρίσιμα μεγάλο μέγεθος μετά την πώληση της αλυσίδας Γερμανός στον ΟΤΕ. Στο λιανεμπόριο ελέγχει τις αλυσίδες καταστημάτων Public και Multirama, και τις online εταιρείες Getitnow.gr & meandhome.gr, και στο χονδρεμπόριο την Westnet Distribution. Ο επιχειρηματίας ελέγχει και παραγωγική δραστηριότητα με την Sunlight (εταιρεία συνδεδεμένη απευθείας στον Π. Γερμανό) ενώ ναυαρχίδα του fund είναι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play στην Πολωνία. Η τελευταία διαθέτει περί τα 1000 καταστήματα και ελεγχει το 16% της πολωνικής αγοράς με 9 εκατομμύρια συνδρομητές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ