Οι πρώτες κωλοτούμπες και ποιοι βλέπουν ευκαιρίες για business με την κυβέρνηση Τσίπρα

Οι πρώτες κωλοτούμπες και ποιοι βλέπουν ευκαιρίες για business με την κυβέρνηση Τσίπρα
Ένας αυξανόμενος αριθμός ξένων επενδυτικών κεφαλαίων εμφανίζεται να εξετάζει αύξηση θέσεων σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβανόμενων μετοχών, ομολόγων, ακινήτων αλλά και συμμετοχών σε επιχειρήσεις.

Ανεξαρτήτως κυβέρνησης και πολιτικού προσανατολισμού ή ρητορικής αλλά με δεδομένη την παραμονή στο ευρώ που τείνει να προεξοφληθεί, οι αποτιμήσεις κρίνονται πλέον ιδιαίτερα ελκυστικές και με περιθώρια σημαντικών υπεραξιών εφόσον η οικονομία καταφέρει να παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η προ μερικών ημερών αποκάλυψη του CNBC ότι οι πτήσεις Νέας Υόρκης - Αθήνας είναι γεμάτες με διαχειριστές αμερικανικών hedge funds, που έρχονται για να συναντήσουν το οικονομικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα και φεύγουν αποφασισμένοι να τοποθετηθούν στην Ελλάδα.

Για το λονδρέζικο hedge fund LNG Capital για παράδειγμα, ο καιρός για short στα ελληνικά ομόλογα έχει περάσει και η ώρα για long δεν απέχει πολύ. «Τα κακά νέα έχουν ήδη προεξοφληθεί και μάλλον ακολουθούν κάποια καλά νέα. Το κόμμα θα είναι ηπιότερο από ό,τι πιστεύει ο κόσμος» έχει πει στο Bloomberg ο επικεφαλής επενδύσεων του fund.

Η Schroders πάει ένα βήμα παραπέρα και βγαίνει ήδη αγοράστρια στο Χ.Α. Το σίγουρο είναι ότι παράγοντες της αγοράς διαπίστωναν έκπληκτοι τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι short θέσεις στο χρηματιστήριο της Αθήνας είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι θα περίμενε κανείς, με δεδομένες τις πολιτικές εξελίξεις.

Αγοραστές έχουν βγει άλλωστε εδώ και καιρό και στα ακίνητα και παραμένουν ενεργοί ενώ το ενδιαφέρον των ξένων για τα χαρτοφυλάκια προβληματικών επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών παραμένει αμείωτο. «Δεν είναι άλλωστε πουθενά στις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ γραμμένο ότι μπορούν επιχειρηματίες που δεν πληρώνουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους», σχολιάζει χαρακτηριστικά στέλεχος ξένου fund που κοιτά αυτά τα χαρτοφυλάκια.

«ΕΠΩΝΥΜΟΙ». Μερικοί από τους δυνητικούς επενδυτές της επόμενης ημέρας είναι επώνυμοι. Μεταξύ αυτών και ο Marc Mezvinsky. Όπως έχουν αποκαλύψει τα «Π» οι σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινούν από την Γιάννα Αγγελοπούλου και τις σχέσεις της με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Bill Clinton φτάνουν στον γαμπρό του, Marc Mezvinsky επικεφαλής της Eaglevale Partners. Θυμίζουν πως η Γιάννα Αγγελοπούλου -που έχει αναφερθεί δημοσίως με πολύ θετικά λόγια στο πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης- προ μηνών συζήτησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τις δυνατότητες διαμόρφωσης θετικού κλίματος για την Ελλάδα που μπορεί να έχει το συνέδριο που διοργανώνει στην Αθήνα, τον Ιούνιο του 2015, το Ίδρυμα Κλίντον με δική της πρωτοβουλία. Στις δε αρχές Δεκεμβρίου στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης ο γαμπρός του Μπιλ Κλίντον, Marc Mezvinsky, Managing Director της Eaglevale Partners δήλωνε στο 16ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum πως κοιτά μακροπρόθεσμα και όχι βραχυπρόθεσμα τη χώρα και για αυτό δεν ανησυχεί για την πολιτική αβεβαιότητα.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ. Την προσέγγιση αυτή ευαγγελίζεται τις τελευταίες λίγες ημέρες και το κορυφαίο αμερικανικό οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. «Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί και το χρηματιστήριο έχει υποχωρήσει τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τις ειδήσεις. Υπάρχουν ανησυχίες ότι απέχουμε εβδομάδες από μία επανάληψη της κρίσης χρέους της ευρωζώνης του 2012, όπου υπάρχουν φόβοι ότι μία αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα θα διαλύσει οριστικά την ευρωζώνη. Αλλά εδώ, ρίχνουμε μία ματιά γιατί μπορεί να μην είναι καιρός για πανικό-ακόμη», αναφέρει το CNBC και παραθέτει τα εξής: Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να καταλήξει εκτός του ενιαίου νομίσματος έστειλε τις αγορές σε μία δίνη πριν τρία χρόνια. Ωστόσο, το 75% των Ελλήνων ψηφοφόρων εξακολουθεί να λέει ότι θέλει να παραμείνει στο ευρώ, κάτι το οποίο ο Α. Τσίπρας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν στις διαπραγματεύσεις του, σημειώνουν Αμερικανοί αναλυτές.

Και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκ των «αρχιερέων» της Wall Street: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανο να μειώσει το χρέος που οφείλει η Ελλάδα αλλά μπορεί να μειώσει τα επιτόκια», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Wilbur Ross, μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της WL Ross & Co. και άλλοι επένδυσαν 1,8 δισ. δολάρια στην Eurobank το καλοκαίρι -και έγιναν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι στην τράπεζα-, σημειώνει το CNBC.

Ο Ross δήλωσε ότι ενθαρρύνεται από την ταχύτητα με την οποία η νέα κυβέρνηση έχει αρχίσει να παίρνει μορφή. Σημείωσε ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε επίσης χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα πριν αναλάβει καθήκοντα, αλλά έγινε πιο συνεργάσιμος στην πορεία.


Προειδοποιητική… βολή από την S&P

Όμως τα πράγματα παραμένουν εύθραυστα: Η Standard & Poor’s έστειλε μια πρώτη προειδοποίηση στη νέα ελληνική κυβέρνηση πριν ακόμα αυτή ορκιστεί δηλώνοντας ότι μπορεί να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας ακόμη και πριν από την επόμενη προγραμματισμένη ημερομηνία αναθεώρησης, στα μέσα Μαρτίου, εάν τα πράγματα πάνε άσχημα.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με δηλώσεις του Frank Gill (φωτό), του επικεφαλής αξιολόγησης των ευρωπαϊκών κρατών για τον οίκο, η αβεβαιότητα για μια σύγκρουση (της Ελλάδας) αναφορικά με το χρέος, με τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης, διακινδυνεύει να «εξαφανίσει» την ανάκαμψή της. Είναι σαφές πως κάθε πρόοδος σε αυτή την κατεύθυνση θα σημάνει και τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Οι ξένοι θέλουν να κάνουν δουλειές στην Ελλάδα και βλέπουν ευκαιρίες εδώ. Δεν τους νοιάζει ποιος θα είναι ο ένοικος του Μαξίμου. Τους νοιάζει να βγάλουν λεφτά, Και όπως φαίνεται εκτιμούν ότι αυτό είναι δυνατόν και στην επόμενη μέρα της ελληνικής πολιτικής σκηνής που ξεκίνησε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ