Ποιες επενδύσεις μπήκαν στην...κατάψυξη!

Ποιες επενδύσεις μπήκαν στην...κατάψυξη!
Σε επενδυτική... κατάψυξη έχει βάλει την Ελλάδα η προεκλογική περίοδος καθώς όλες οι μπίζνες που είχαν «φρενάρει» από το φθινόπωρο έχουν πλέον παγώσει για τα καλά.

Και όπως προβλέπουν εγχώριοι και ξένοι αναλυτές, θα χρειαστεί να μπει η άνοιξη για να εκκινήσουν και πάλι, στην καλύτερη περίπτωση. Ο επενδυτικός ...χειμώνας εστιάζεται κυρίως στις αποκρατικοποιήσεις και τις κρατικά επηρεαζόμενες επενδυτικές δραστηριότητες. Επεκτείνεται όμως και στις ιδιωτικές μπίζνες που καθυστερούν και αυτές εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων.


ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. Τα πρώτα προγράμματα που επηρεάστηκαν ήταν αυτά που ήταν σε διαδικασία προκήρυξης. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του διεθνούς αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ να προχώρησε στην διαδικασία πρόσληψης συμβούλου για να αποτιμήσει την αξία της επέκτασης της σύμβασης (θεωρείται ο προπομπός της αποκρατικοποίησης), πλην όμως οι διαδικασίες μένουν πλέον στον διάδρομο απογείωσης εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος.

Τον προηγούμενο μήνα προχώρησε και η υπόθεση του ΟΛΠ, με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει προγραμματίσει την κατάθεση των προσφορών τις αρχές Μαρτίου. Πλέον όμως, ελάχιστοι θεωρούν πως ο προγραμματισμός μπορεί να τηρηθεί καθώς και οι «μνηστήρες» αναμένουν κατ’ αρχήν το εκλογικό αποτέλεσμα. Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την αντίθεσή του με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Η τοποθέτηση αυτή σε συνδυασμό με τα εκλογικά αποτελέσματα επηρεάζει όχι μόνο τους εν εξελίξει διαγωνισμούς, αλλά και προγράμματα που έχουν «κλείσει».

Όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες τόσο για το project αξιοποίησης του Ελληνικού (έχει κλείσει στην κοινοπραξία της Lamda Development) όσο και για την εκχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων (έχει κλείσει στην κοινοπραξία της Fraport) εκκρεμεί η έγκριση των σχετικών συμβάσεων από τη Βουλή. Και βέβαια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του τουλάχιστον στον τρόπο με τον οποίο προωθήθηκαν οι σχετικοί διαγωνισμοί, μπορεί να υπάρξουν πολλές εκπλήξεις.


ΝΕΡΑ - ΤΡΕΝΑ. Παγωμένες θεωρούνται και οι αποκρατικοποιήσεις των «νερών» (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ), που μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν επανασχεδιαστεί για εκχώρηση μειοψηφικού πακέτου σε συνδυασμό με το management. Η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον βάζει τέλος στο εγχείρημα. Φρένο έχει μπει και στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όπως και για την αντίστοιχη των ΕΛΤΑ. Ιδιαίτερα για τους σιδηροδρόμους (εκτός από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπάρχει και το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της ROSCO), οι όποιοι μνηστήρες θα χρειαστεί να περιμένουν τη χάραξη πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση.

ΔΕΗ. Ακόμη πιο περίπλοκη είναι η υπόθεση της ΔΕΗ. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό η αποκρατικοποίηση θα ξεκινούσε από την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ (της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς). Θα ακολουθούσε η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» (πρακτικά η πώληση μονάδων που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας και τμήμα του πελατολόγιου) ενώ θα ολοκληρωνόταν με την πώληση του 17% της «υπόλοιπης ΔΕΗ».

Για τον ΑΔΜΗΕ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την ιταλική Terna, τη βελγική Elia και την κινεζική China State Grid Corp. Θεωρητικά ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και μέχρι το τέλος του 2014, οι υποψήφιοι θα έπρεπε να έχουν κληθεί να καταθέσουν τις προσφορές τους, έστω και αν έλαβαν με μεγάλη καθυστέρηση το σχέδιο συμφωνίας για την αγορά των μετοχών (SPA). Με τις πολιτικές εξελίξεις κάτι τέτοιο θα πρέπει πια να τοποθετείται μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Και αυτό εφόσον υπάρχει πολιτικό «ΟΚ» καθώς όπως έδειξε η υπόθεση της «μικρής ΔΕΗ» η εν λόγω αποκρατικοποίηση βρίσκεται σε μέγιστη συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις.

Στα μέσα του 2014 το συγκεκριμένο εγχείρημα «πάγωσε» για τους φόβους των πολιτικών επιπτώσεων στις δημοτικές εκλογές, και παρά τη μετέπειτα νομοθέτησή τους (υπό την πίεση της Τρόικα) συνέχισε να παραπαίει.

Έτσι δεν ξεκίνησε καν η προετοιμασία της διαδικασίας απόσχισης των μονάδων που θα απάρτιζαν τη «μικρή ΔΕΗ», ενώ πριν από μερικές ημέρες η ίδια η ΔΕΗ ακύρωσε τον διαγωνισμό για την πρόσληψη του συμβούλου που θα αναλάμβανε το σχετικό project. Μπορεί ως αιτιολογία να προβλήθηκε το υψηλό τίμημα που ζήτησαν οι ενδιαφερόμενοι, σήμερα όμως η γενικότερη αντίληψη συνηγορεί στο ότι το πρόγραμμα δεν θα προχωρήσει.

Και αυτό όχι μόνο λόγω της αντίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων (που αναμένεται να ενισχυθούν στην επόμενη Βουλή), αλλά και εξαιτίας της ελάχιστης ανταγωνιστικότητας των μονάδων που την απαρτίζουν, κάτι που τις καθιστά ελάχιστα ελκυστικές.

Εκκρεμότητες σε έργαυποδομής και κλινικές

Οι πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν βέβαια και άλλα σημαντικά έργα. Καθυστερήσεις αναμένονται για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας - Περάματος και το τμήμα Πάτρα - Πύργος της Ολυμπίας Οδού, τα οποία θα προχωρούσαν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Από το όλο σκηνικό που πλέον έχει διαμορφωθεί δεν πρέπει να διαφεύγει και το ότι η περασμένη χρονιά έκλεισε χωρίς να έχει συμφωνηθεί το νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των ιδιωτικών κλινικών. Μέχρι νεωτέρας, ισχύει η παράταση της τρέχουσας σύμβασης (με το γνωστό clawback και rebate με το οποίο διαφωνούν κάθετα οι ιδιοκτήτες των κλινικών) και το θέμα θα πρέπει να λυθεί –όπως και τα υπόλοιπα- από την επόμενη κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι κάλπες της 25ης Ιανουαρίου (αν τούτο καταστεί δυνατό με την… πρώτη), διαμορφώνοντας μια μεγάλη εκκρεμότητα στον χώρο της υγείας...

ΠΗΓΗ: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ