Περισσότερο κινεζικό χρήμα σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Περισσότερο κινεζικό χρήμα σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Την αύξηση των επενδυτικών κεφαλαίων που θα διατεθούν στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εξήγγειλε από το Βελιγράδι ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ.

Μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνεται ταυτόχρονα με τη σύνοδο κορυφής της Κίνας και 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ο Λι Κετσιάνγκ ανέφερε ότι το επενδυτικό ταμείο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διαθέτει η χώρα του για την περιοχή μπορεί άμεσα να ενισχυθεί με ακόμη τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση του θέλει να ενισχύσει την ανάπτυξη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα του υπερδανεισμού που έχουν κάποιες χώρες είναι πρόθυμη να διαθέσει τα κεφάλαια αυτά και σε μικτές εταιρίες δημοσίου και ιδιωτών.

Ο Λι Κετσιάνγκ ανέφερε επίσης ότι θα αυξηθούν οι άδειες για την εισαγωγή στην χώρα του προϊόντων και ειδών από την νοτιοανατολική Ευρώπη ώστε να μειωθεί το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο που έχουν όλες οι χώρες της περιοχής με την Κίνα.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της τρίτης συνόδου κορυφής ο Κινέζος πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου που, όπως είπε, «θα μειώσει σημαντικά το χρόνο μεταφοράς των εμπορευμάτων από τον Πειραιά προς την Κεντρική Ευρώπη».

«Ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου, η κατασκευή σύγχρονων αυτοκινητόδρομων και οι κοινές επενδύσεις στον παραγωγικό τομέα θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα μικρύνουν το οικονομικό χάσμα που υπάρχει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε στην ομιλία του ο Κινέζος πρωθυπουργός. Προσπαθώντας δε να καθησυχάσει δυτικοευρωπαίους πολιτικούς που ανησυχούν για την οικονομική παρουσία της Κίνας στην νοτιοανατολική Ευρώπη τόνισε ότι «η Κίνα επιθυμεί μία ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα ισχυρό ευρώ και με την παρουσία της ενισχύει την οικονομική σταθερότητα της Ένωσης». Συμπλήρωσε επίσης ότι «εάν η Κίνα είχε κακές προθέσεις τότε δεν θα αγόραζε κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση».

Η σύνοδος κορυφής της Κίνας και 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που άρχισε σήμερα το απόγευμα στο Βελιγράδι θα διαρκέσει δύο ημέρες.

Σήμερα το βράδυ θα συνεδριάσει η ολομέλεια, ενώ για αύριο είναι προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού της Κίνας με τους πρωθυπουργούς των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ