Συμφωνία Σ. Αραβίας – Ελλάδας για αμοιβαία προστασία επενδύσεων

Συμφωνία Σ. Αραβίας – Ελλάδας για αμοιβαία προστασία επενδύσεων
Θα προωθηθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας Σαουδικής Αραβίας - Ελλάδας για την αμοιβαία προστασία των επενδύσεων.


Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη και για τις δύο πλευρές, καθώς η Σαουδαραβική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα της νομικής ασφάλειας των επενδύσεων.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τα αποτελέσματα των επαφών που είχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης στο Ριάντ, με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας αλλά και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και επενδυτικών φορέων. Ο υφυπουργός που συνοδευόταν από τον διευθύνοντα σύμβουλο του "Enterprise Greece" Στέφανο Ησαΐα, έθεσε επίσης και το θέμα της σύστασης διμερούς Επιχειρηματικού Συμβουλίου η συγκρότηση του οποίου θα διευκολύνει στην επίτευξη αμοιβαία επωφελών επιχειρηματικών συμφωνιών και παράλληλα θα συμβάλλει στην γενικότερη προσπάθεια των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων να μεγεθύνουν την παρουσία τους στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας.
Αποφασίστηκε, επίσης, να προταθεί στα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, των δύο χωρών, η σύγκλιση εντός του 2015 της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Σαουδικής Αραβίας - Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διυπουργική Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί από το 2000, έτος κατά το οποίο συστήθηκε η Γενική Αρχή Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (SAGIA). Τέλος, αποφασίστηκε και η διοργάνωση Ελληνικής Αποστολής στο Ριάντ για την κατάρτιση προγραμμάτων Συμβολαιακής Γεωργίας και για τη διερεύνηση δυνατότητας συνεργασιών στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ