Βραβείο «Green Talents» σε Eλληνα ερευνητή στη Γερμανία

Βραβείο «Green Talents» σε Eλληνα ερευνητή στη Γερμανία
Ο Νικόλαος Μουστάκας είναι ένας από τους 25 νέους επιστήμονες από όλο τον κόσμο που βραβεύτηκαν από το γερμανικό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Green Talents».


σε εκδήλωση για την απονομή των διακρίσεων Green Talents σε 25 νέους επιστήμονες από όλον τον κόσμο στον τομέα της «πράσινης» έρευνας.
Ανάμεσα στους διακριθέντες από την Κίνα, τη Ζιμπάμπουε, την Τουρκία, το Νεπάλ, το Πακιστάν και αλλού είναι και ο Νικόλαος Μουστάκας, υποψήφιος διδάκτορας στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Τους λόγους για τους οποίους βραβεύθηκε ο Νικόλαος Μουστάκας εξηγεί από την επιτροπή επιλογής στη Deutsche Welle ο καθηγητής Ούβε Σνάιντεβιντ, διευθυντής του Ινστιτούτου για το Κλίμα, το Περιβάλλον και την Ενέργεια στο Βούπερταλ επίσης και μέλος του Club of Rome:
«Κάναμε τις επιλογές μας έχοντας ως γνώμονα ποια είναι τα λαμπρά μυαλά που θα προωθήσουν την ιδέα της βιωσιμότητας σε διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους και σε ποιον διαφαίνεται από τώρα ότι θα εξελιχθεί σε επιστήμονα με σημαντική προσφορά. Η έρευνα του κ. Μουστάκα επικεντρώνεται στην φωτοκατάλυση και την τεχνητή φωτοσύνθεση. Πρόκειται για κεντρικούς ερευνητικούς τομείς του ενεργειακού εφοδιασμού στο μέλλον. Παρότι ο κ. Μουστάκας βρίσκεται ακόμη στην προπαρασκευαστική φάση της διατριβής του έχει φθάσει σε ένα ερευνητικό επίπεδο και έχει αποκτήσει μια αναγνωσιμότητα που πράγματι εντυπωσιάζει. Για αυτό στην περίπτωση του η απόφαση μας ήταν εύκολη.»
Τη σημασία της έρευνας του νεαρού Ελληνα ερευνητή εξήρε στην ομιλία της και η υπουργός Παιδείας και Ενέργειας επειδή αντικείμενο της είναι ούτε λίγο ούτε πολύ η μετατροπή ρύπων σε ενέργεια. Όπως εξηγεί ο Νικόλαος Μουστάκας στη Deutsche Welle: «Το αντικείμενο μου είναι η φωτοκατάλυση, δηλαδή ο καθαρισμός αέριων και υγρών ρύπων με τη χρήση του ηλιακού φωτός, όπως επίσης και η τεχνητή φωτοσύνθεση που είναι η μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε υδρογονάθρακες τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά σαν καύσιμα». Αντί λοιπόν να διαρρέει το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μετατρέπεται σε ενέργεια. Η ανάπτυξη και εφαρμογή μιας τέτοιας τεχνολογίας θα συνέβαλε τόσο στην αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος όσο και στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η σχετική έρευνα που διεξάγεται σε πολλά ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο βρίσκεται ακόμη σε ένα αρχικό στάδιο.
Σημαντικό πρόβλημα αυτό το διάστημα στην Ελλάδα είναι η χρηματοδότηση της έρευνας. Ο καλύτερος τρόπος να την πετύχεις είναι μια υψηλή ποιοτικά έρευνα, επισημαίνει ο Νικόλαος Μουστάκας. Ως υπότροφος στον «Δημόκριτο» θεωρεί τον εαυτό του τυχερό: «Βρίσκομαι σε μια ομάδα που είναι πολύ ανταγωνιστική και μπορεί να παίρνει ευρωπαϊκά κονδύλια και ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και ελληνικά προγράμματα αριστείας. Οπότε, προσωπικά είμαι στην ευχάριστη θέση να μπορώ να κάνω την έρευνα μου χωρίς να έχω κάποιο περιορισμό στο τι μπορώ να κάνω.»
Η διάκριση του με το «Green Talents» συνδέεται τόσο με μια επίσκεψη δύο εβδομάδων σε διάφορα επιστημονικά κέντρα της Γερμανίας, όσο και με μία τρίμηνη υποτροφία σε ένα από αυτά κέντρα για τον επόμενο χρόνο. Για ένα διάστημα ο Νικόλαος Μουστάκας θα ήθελε να συνεχίσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στο εξωτερικό. Το μέλλον του όμως το φαντάζεται στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ