Παγκόσμια Τράπεζα: Μην επενδύετε στην Ελλάδα

Παγκόσμια Τράπεζα: Μην επενδύετε στην Ελλάδα
Την ετήσια έκθεσή της με τις χώρες που αξίζει κάποιος να επενδύσει, δημοσίευσε την Τετάρτη η Παγκόσμια Τράπεζα με την Ελλάδα να βρίσκεται στην κορυφή της άλλης άλλης λίστας... της μαύρης.

Σύμφωνα με την έρευνα με τίτλο «Doing Business», αν θέλει κάποιος να επενδύσει στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, θα πρέπει να αναλάβει το ρίσκο της απόφασής του, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά των χωρών που αποτελούν κόκκινο πανί για επενδύσεις, με τη Σλοβενία, την Ιταλία και την Κύπρο να ακολουθούν.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 189 χωρών, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 61η θέση από 65η μέχρι πρότινος, παραμένοντας ωστόσο προτελευταία εκ των κρατών μελών της ευρωζώνης καθώς περνάμόνο την Κύπρο (64η) κατά τρεις θέσεις.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι έγιναν 21 μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν το επιχειρείν την περίοδο 2013-2014. Ο μέσος όρος των μεταρρυθμίσεων στην πενταετία για τη χώρα ήταν 22. «Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διευκόλυνση των διαδικασιών για καταχώριση ακίνητης περιουσίας. Τον Δεκέμβριο του 2013 καθιέρωσε νέο φόρο μεταβίβασης ακινήτων στο 3%, που είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον προηγούμενο, ο οποίος άγγιζε το 10%. Επιπλέον απλοποίησε τις διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη φορολογική ενημερότητα» σημειώνεται στην έκθεση.

Σχολιάζοντας την έκθεση, το περιοδικό Economistσε άρθρο του "Πού να μην επενδύσεις στην Ευρώπη" αναφέρει ότι υπάρχει έντονα αρνητικό κλίμα για την Ευρώπη, λόγω της κρίσης.

«Βασικό κριτήριο για μια σημαντική επένδυση είναι να υπάρχει στη χώρα ένα γρήγορο και ευέλικτο σύστημα υποδοχής του επενδυτή και όχι ένα νομικίστικο, ληθαργικό καθεστώς. Και είναι αλήθεια, ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Σλοβενία, που χτυπήθηκαν από την κρίση, το να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, σε αντίθεση με τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου οι συνθήκες είναι σχεδόν ιδανικές», αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τον Economist, στην Σλοβενία χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες για να υπογραφεί συμβόλαιο συνεργασίας με μια ξένη επιχείρηση, ενώ στην Ελλάδα η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει και τέσσερα χρόνια.

Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι οι Ελληνες δικηγόροι δεν θα μείνουν ποτέ χωρίς δουλειά, σημειώνεται στο άρθρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ