Πωλητήριο σε Hilton και Athens Ledra. Ποιοι ενδιαφέρονται

Πωλητήριο σε Hilton και Athens Ledra. Ποιοι ενδιαφέρονται
Παράγγελμα... εξελίξεων για τους ιδιοκτήτες των ιστορικών ξενοδοχείων της Αθήνας ήταν η επαναφορά των σεναρίων για την πρόθεση της Alpha Bank να πωλήσει το Athens Hilton.

Τα οικονομικά στοιχεία και οι όροι του παιχνιδιού έχουν αλλάξει άρδην μετά το «θερμό καλοκαίρι» στις διανυκτερεύσεις και οι ηγέτες του κλάδου δείχνουν... έτοιμοι για όλα.
Το Athens Hilton ανήκει στη θυγατρική της Alpha Ιονική Ξενοδοχειακή. Η τράπεζα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του προγράμματος εξυγίανσης είχε από ετών στα σενάριά της και την πώληση του Hilton. Όμως παρά το ενδιαφέρον που αρχικά εκδηλώθηκε από ξένα funds δεν υπήρξε συνέχεια καθώς η πτώση της τουριστικής κίνησης την περίοδο 2010-2012 επιδείνωσε τα οικονομικά του ιστορικού ξενοδοχείου, φέρνοντας αντίστοιχα προτάσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτές. Ιδιαίτερα καθώς ο «πατριάρχης» της Alpha Γιάννης Κωστόπουλος θεωρούσε ανέκαθεν το Hilton ένα κόσμημα του ομίλου...

ΧΑΜΟΓΕΛΑ. Πέρυσι τα χαμόγελα επέστρεψαν στο λογιστήριο του ξενοδοχείου. Το 2013 ο τζίρος ξεπέρασε τα 26 εκατ. με τα καθαρά κέρδη να ανεβαίνουν στις 800.000 έναντι ζημιών ύψους 4,1 εκατ. ευρώ το 2012. Το 2014 έφερε ακόμη καλύτερους αριθμούς με αύξηση 10% των κρατήσεων και 15% των εσόδων από συνέδρια. Κάπως έτσι τα σενάρια πώλησης επανήλθαν αυτή την εβδομάδα μιλώντας για ένα deal που θα έχει κλείσει ως το τέλος του χρόνου. Κατά τα ίδια σενάρια η οροφή της συμφωνίας αυτής τοποθετείται στα 180 εκατ. ευρώ. Με την κεφαλαιοποίηση της Ιονικής στα 93 εκατ. ευρώ μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να προσφέρει στην εισηγμένη μεγάλη λογιστική υπεραξία.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ. Στο ερώτημα ποιός ενδιαφέρεται για το Athens Hilton όλες οι πηγές κρατούν το στόμα τους ερμητικά κλειστό και δεν αποκλείουν τίποτα. Οι πρώτες πληροφορίες -είχαν διαρρεύσει τους προηγούμενους μήνες - έφεραν ως ενδιαφερόμενο τον Ελληνοαμερικανό Τζων Κατσιματίδη. Έναν επιχειρηματία που το Forbes έχει κατατάξει στην 458η θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου, με περιουσία 3 δισ. δολαρίων το 2013. Ωστόσο παρά το ότι οι συζητήσεις προχώρησαν (οι πληροφορίες ανέφεραν τότε ένα τίμημα γύρω στα 100 εκατ. ευρώ) η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε. Τουλάχιστον τότε. Μεταξύ των εν δυνάμει μνηστήρων φέρονται επίσης το Oaktree Capital, του Howard Capital του Χάουαρντ Μαρκς, που έχει εξαγοράσει το Gerakina Beach και στήνει τον όμιλο Oceania με τη ΣΑΝΗ των αδελφών Ανδρεάδη, όπως και η Jermyn Street Real Estate στην οποία μεταβιβάζεται πλέον ο Αστέρας μετά την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση.
Ουδέν σχόλιον είναι η απάντηση αν για το Hilton ενδιαφέρνται οι εφοπλιστές Πάνος και Θανάσης Λασκαρίδης, ιδιοκτήτες του λαμπερού διδύμου της πλατείας Συνταγματος: του Grande Bretagne και του King George. Η εφοπλιστική οικογένεια που ρίσκαρε σημαντικά πριν από σχεδόν δύο χρόνια, όταν μέσα στην κρίση αποφάσισε να αναλάβει τη διαχείριση του King George (ιδιοκτησίας Eurobank) σήμερα δρέπει τους καρπούς της επιχειρηματικής της διορατικότητας. Πέραν του συμβολαίου των 700.000 ευρώ το μήνα για τη μίσθωση του King George (από την εισηγμένη ΛΑΜΨΑ Α.Ε. που είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτρια του Grande Bretagne) οι αδελφοί Λασκαρίδη ξόδεψαν σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ πέρυσι την άνοιξη για την ανακαίνιση του «King George» ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει τμηματικά από τον Ιούλιο του 2013. Οι ιδιοκτήτες της ΛΑΜΨΑ έριξαν χρήμα και για την αναμόρφωση της πλατείας Συντάγματος η όψη της οποίας ταλαιπωρήθηκε από τα επεισόδια των τελευταίων χρόνων. Το αποτέλεσμα όμως τους δικαίωσε: Το Grande Bretagne παρουσίασε αύξηση τζίρου 27% το 2013, ενώ το πεντάμηνο του 2014 είχε αύξηση κρατήσεων της τάξης του 12%. Αντίστοιχα νούμερα έγραψε και το King George με την αλλαγή του κλίματος να αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της ΛΑΜΨΑ: 3,4 εκατ. ευρώ κέρδη έναντι των ζημιών των προηγουμένων ετών.

Ο περιπέτειες εξυγίανσης του Athens Ledra

Λίγο νοτιότερα στη Λεωφόρο Συγγρού, εξελίσσεται ένα θρίλερ για την τύχη του Athens Ledra, του ξενοδοχείου που προέκυψε μετά την αποχώρηση της Marriott από τη διαχείρισή του και το οποίο ανήκει στον όμιλο Παρασκευαΐδη μέσω της εταιρείας ΑΣΤΥ. Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην πρωτεύουσα έφερε καλύτερα νούμερα για το ξενοδοχείο που κλυδωνίστηκε μετά την αποχώρηση της πολυεθνικής, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό να αποτρέψει τα «δύσκολα». Πριν μερικούς μήνες η ΑΣΤΥ προσέφυγε στην ασπίδα του άρθρου 99 λόγω των χρεών της που υπολογίζονται σε περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 33 εκατ. οφείλονται σε τράπεζες. Στην εκδίκαση της υπόθεσης πριν από ένα μήνα η πλευρά του δημοσίου απαίτησε από την ΑΣΤΥ να συμμετάσχει με ίδια κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προκειμένου να εγκριθεί και να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσης.
Το πως θα κινηθεί ο Ευθύβουλος Παρασκευαίδης παραμένει άγνωστο. Πηγές όμως αναφέρουν πως ίσως να σκεπτόταν ακόμη και την πώληση εάν παρουσιαζόταν ένα καλό τίμημα. Για το αν θα υπήρχε περίπτωση συνεργασίας με το γειτονικό Intercontinental Athens όπου ο όμιλος Παρασκευαΐδη είναι μέτοχος μαζί με τον συνέταιρό του στην J&P Δάκη Ιωάννου, η απάντηση είναι ότι σχέσεις των δύο πλευρών δεν διέρχονται την καλύτερη περίοδο. Ωστόσο, με τον τουρισμό να επανακάμπτει στην πρωτεύουσα και να υποστηρίζεται έντονα από την κρουαζιέρα, όλα είναι ανοικτά...

Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί σήμερα σε όλα τα περίπτερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ