Διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, προκήρυξε το ΥΠΕΚΑ

Διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, προκήρυξε το ΥΠΕΚΑ
Στην προκήρυξη των διαγωνισμών για την εκμετάλλευση 20 Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων και εννέα Δημόσιων Εκτάσεων Βιομηχανικών Ορυκτών θα προχωρήσει, το προσεχές διάστημα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση άλλων 11 Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων που είναι ώριμοι για έρευνα.

Η Επιτροπή Καταγραφής και Αξιολόγησης των Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων μη Ενεργειακών Ορυκτών και Δημόσιων Εκτάσεων Βιομηχανικών Ορυκτών, που συγκροτήθηκε το 2011 με πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού και νυν υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, παρουσίασε το τελικό, ολοκληρωμένο έργο της σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του ΥΠΕΚΑ. Πρόκειται, όπως επισημαίνεται, για την πρώτη συστηματική καταγραφή και ψηφιακή αποτύπωση των συνολικά 114 Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων και 22 Δημόσιων Εκτάσεων Βιομηχανικών Ορυκτών της χώρας και την πρώτη προσπάθεια τεκμηριωμένης αξιολόγησης του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού τους.

Σε δήλωσή του, ο κ. Μανιάτης, επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να απεμπολήσει καμιά πλουτοπαραγωγική της πηγή και ότι η εξορυκτική δραστηριότητα, μπορεί να συνδράμει σημαντικά στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, με αειφόρο αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών και δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

«Για πρώτη φορά από συστάσεως του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, υλοποιείται μια τέτοιας μορφής και έκτασης καινοτόμος διαδικασία, τόσο ως προς την καταγραφή και την αξιολόγηση, όσο και ως προς την προτυποποίηση της αξιοποίησης μέσω διεθνών διαγωνισμών» πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα του υπουργείου είναι η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να διαλυθούν η καχυποψία και ο φόβος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ