Δάνεια 3,4 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ, επενδυτικό σχέδιο 300 δισ. από τον Γιούνκερ

Δάνεια 3,4 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ, επενδυτικό σχέδιο 300 δισ. από τον Γιούνκερ
Τη χορήγηση δανείων ύψους 3,4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στον τομέα των μεταφορών στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και τις τηλεπικοινωνίες στη Μάλτα ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Συνολικά, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε τη χορήγηση δανείων 8,4 δισ. ευρώ από τα οποία 2,9 δισ. ευρώ προορίζονται για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Eν τω μεταξύ, ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο είπε ότι θα παρουσιάσει έως το τέλος του έτους ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 300 δισ. ευρώ ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

«Δεν θα ρίξουμε τα αυξανόμενα προβλήματα της Ευρώπης κάτω από το χαλί, ούτε θα κάνουμε τα στραβά μάτια. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε για την Ευρώπη», δήλωσε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την παρουσίαση της νέας σύνθεσης της Κομισιόν ο νέος πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζοντας πως η υπερβολική λιτότητα δεν μπορεί να φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη.
Μιλώντας στην ολομέλεια της Ευρωβουλής ο Γιούνκερ δεσμεύτηκε πως εάν λάβει σήμερα Τρίτη την ψήφο της Ευρωβουλής θα παρουσιάσει το επενδυτικό πακέτο των 300 δισ. ευρώ για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα πριν από τα Χριστούγεννα.
«Χρειαζόμαστε δημοσιονομική πειθαρχεία, αλλά με κάποια ελαστικότητα στην εφαρμογή των κανόνων. Σε όσους πιστεύουν πως η υπερβολική λιτότητα και η διαρκής εξοικονόμηση πόρων θα φέρουν ανάπτυξη, τους λέω να ξεχάσουν αυτήν την ιδέα», πρόσθεσε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε πως το επίπεδο των επενδύσεων στην ΕΕ μειώθηκε κατά 20% από το 2007. «Αντιμετωπίζουμε ένα επενδυτικό κενό», παραδέχτηκε προσθέτοντας πως «πρέπει να εργαστούμε για να καλύψουμε αυτό το κενό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ