Πώς να αγοράσετε ομόλογα Γερμανίας και Νορβηγίας

Πώς να αγοράσετε ομόλογα Γερμανίας και Νορβηγίας
Κάθε φορά που οι αγορές βρίσκονται σε περιδίνηση οι επενδυτές ψάχνουν ασφαλή καταφύγια για να τοποθετήσουν τα χρήματα τους. Και βασικός τους γνώμονας είναι να περιορίσουν όσο το δυνατόν το ρίσκο.

Της Έφης Καραγεώργου,

Τα ομόλογα της Γερμανίας και των ΗΠΑ, ο χρυσός, τοποθετήσεις σε εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μπαίνουν και πάλι στον «χάρτη» των επενδυτών, οι οποίοι παράλληλα περιμένουν και τη δημοσίευση των ασκήσεων αντοχής που θα δημοσιεύσει η ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου για να γνωρίζουν τις «ισχυρές» τράπεζες της ευρωζώνης προκειμένου να τοποθετήσουν τα χρήματα τους.

Πολλοί είναι εκείνοι που εμπιστεύονται τις εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ οι σκεπτικιστές που εκτιμούν ότι τα χειρότερα για την οικονομική πορεία της ευρωζώνης δεν έχουν περάσει προτιμούν να επενδύσουν σε ομολογιακές εκδόσεις χωρών εκτός ευρωζώνης, όπως είναι τα νορβηγικά ομόλογα.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί, πως η ασφάλεια «κοστίζει», και οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις συνοδεύονται από μηδενικές σχεδόν αποδόσεις. Παράλληλα οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις απευθύνονται σε εκείνους που διαθέτουν αρκετά μεγάλα ποσά για να επενδύσουν, αφού το ελάχιστο που πρέπει να τοποθετήσει κανείς είναι 50.000 ευρώ ανά ομόλογο.

Στην πλειοψηφία τους οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις είναι βραχυπρόθεσμες καθώς διαρκούν συνήθως από 6 μήνες μέχρι 1 χρόνο.

Ο τρόπος να τοποθετήσει κάποιος τα χρήματα του σε ομόλογα ξένων κρατών είναι απλή. Μπορεί να απευθυνθεί στην τράπεζα ή τη χρηματιστηριακή εταιρεία με την οποία συνεργάζεται και να ζητήσει να αγοράσει για λογαριασμό του, πχ ένα γερμανικό ομόλογο ή έναν τίτλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Επίσης μπορεί η επένδυση να γίνει απευθείας σε συνεργασία με τράπεζα πχ της Γερμανίας ή της Νορβηγίας, η οποία θα είναι και θεματοφύλακας της επένδυσης. Επιπλέον ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα αφού αγοράσει τα ομόλογα στην Ελλάδα να ζητήσει τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου του σε κάποιο θεματοφύλακα με έδρα οποιαδήποτε χώρα της επιλογής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ