Το μεγαλύτερο πλωτό εργοστάσιο έρχεται και στην Ελλάδα(ΦΩΤΟ)

Το μεγαλύτερο πλωτό εργοστάσιο έρχεται και στην Ελλάδα(ΦΩΤΟ)
Με την υποβολή εντός του Σεπτεμβρίου λεπτομερών σχεδίων και οικονομικής προτάσεως για την άντληση, παραγωγή και εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου από το γιγαντιαίο κοίτασμα Λεβιάθαν στην Ανατολική Μεσόγειο ανοίγει η αυλαία και για τα κυπριακά και ελληνικά κοιτάσματα.

Και αυτό διότι οι ισραηλινοί προχωρούν τελικά με... αυστραλιανό μοντέλο στην κατασκευή τεράστιας πλωτής πλατφόρμας υγροποίησης φυσικού αερίου (FLNG), στα πρότυπα του Prelude της Shell η ναυπήγηση του οποίου ολοκληρώνεται στην Νότιο Κορέα.
Το FLNG είναι ένα πλωτό εργοστάσιο που μοιάζει με δεξαμενόπλοιο αλλά το μέγεθος του οποίου πλησιάζει το μισό χιλιόμετρο. Μπορεί να είναι αγκυροβολημένο ακριβώς επάνω από τη πηγή φυσικού αερίου και να έχει την ικανότητα να εξορύξει, καταψύξει (συρρικνώνοντας τον όγκο του 600 φορές), υγροποιήσει, αποθηκεύσει και εν συνεχεία να φορτώσει φυσικό αέριο σε άλλα πλοία τα οποία θα το μεταφέρουν στα λιμάνια όλου του κόσμου.

ΙΑΔΑΝΙΚΟ. Το πρώτο FLNG, το Prelude χτίζεται για την Αυστραλία και τώρα το δεύτερο σχεδιάζεται για το Ισραήλ και την Ανατολική Μεσόγειο εν γένει. Η λύση αυτή αποτελεί κατά ορισμένους αναλυτές την ιδανική και για την Κύπρο και την Ελλάδα εφόσον βέβαια τα εδώ κοιτάσματα αποδειχθούν επαρκώς μεγάλα ώστε να δικαιολογούν τους ναύλους για την απασχόληση ενός τόσο δαπανηρού ναυπηγικού εγχειρήματος. Και αυτό διότι το FLNG, το πλωτό δηλαδή εργοστάσιο υγροποίησης του φυσικού αέριου μπορεί να μεταφερθεί σε διπλανό ή και μακρινότερο κοίτασμα όταν εξαντληθεί το προηγούμενο και να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον για 50 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως το Prelude FLNG χτίζεται στα ναυπηγεία Samsung Heavy Industries της Νότιας Κορέας και όταν πιάσει δουλειά θα μπορεί να παραμείνει αγκυροβολημένο για περίπου 20-25 χρόνια, πριν χρειαστεί να πάει για επιθεώρηση και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλα τόσα χρόνια. Και αν το Prelude FLNG είναι πολύ μεγάλο για την Κύπρο και την Ελλάδα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ναυπηγηθούν μικρότεροι διάδοχοί του. Και αυτό αναμένεται να καταδείξει τις επόμενες εβδομάδες ο διαγωνισμός στο Ισραήλ.

Το... τεράστιο μέγεθος του FLNG σε σχέση με άλλα γνωστά πλοία.

«ΠΑΡΑΘΥΡΟ». Το γεγονός ότι οι Αυστραλοί έχουν ανοίξει το δρόμο σε αυτού του είδους τις εκμεταλλεύσεις έρχεται να «κουμπώσει» με τις προ ημερών αποκαλύψεις του Πρέσβη της Αυστραλίας στην Αθήνα Τζον Γκρίφιν σύμφωνα με τον οποίο «η εμπειρία και τεχνολογική υπεροχή της Αυστραλίας θα μπορούσαν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην κατασκευή του αγωγού TΑP αλλά και στην ανάπτυξη των υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδος». Πρώτες ύλες και ενέργεια είναι το ισχυρό χαρτί της Αυστραλίας ενώ εταιρείες της χώρας που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναζητούν λοιπόν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στη Μεσόγειο καθώς άλλωστε αποχώρησαν από τη συμφωνία με τους Ισραηλινούς λόγω ασυμφωνίας στους όρους. Συγκεκριμένα η αυστραλιανή εταιρεία Woodside Petroleum Ltd αποχώρησε από το μη δεσμευτικό μνημόνιο κατανόησης με τους εταίρους του Λεβιάθαν, δηλαδή την Noble Energy, την Delek Drilling, την Avner Oil και την Ratio Petroleum, αναφορικά με την αγορά από πλευράς της Woodside ποσοστού 25% επί των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του πεδίου έναντι 2,71 δισ. δολ. Σε επίσημη ανακοίνωση της η Woodside δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων απέτυχαν να καταλήξουν σε εμπορικά αποδεκτή λύση. Παρ' όλα αυτά η Woodside, δήλωσε ότι θα καλωσόριζε μελλοντικές συνομιλίες για ένταξή της στην κοινοπραξία Λεβιάθαν, υπό τον όρο ότι θα σημειώνονταν ουσιαστικές αλλαγές στους τρέχοντες επενδυτικούς όρους. Υπενθυμίζεται ότι και η ισραηλινή Ratio κατέθεσε προ ενός έτους αίτηση για έρευνες υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Θερμαϊκό κόλπο από κοινού με την ελληνική Energean Oil & Gas S.A. που εκμεταλλεύεται την Καβάλα και τώρα αναμένεται να υπογράψει σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο και για έρευνες, ανάπτυξη σε Ιωάννινα και Κατάκολο. Σημειώνεται επίσης πως το Ισραήλ υπέγραψε ήδη προ εβδομάδος συμφωνία με την Ιορδανία για εξαγωγές φυσικού αερίου αξίας που αποτιμάται στα 15 δισ. δολ. από το κοίτασμα Λεβιάθαν για διάρκεια 15 ετών. Αέριο που θα μεταφέρεται στις ακτές του υγροποιημένο από το FLNG.

Το mega project των 12 δισ. δολαρίων

Πρέπει να επισημανθεί πως ακόμα και το αυστραλιανό mega project του Prelude δεν αναμένεται να πιάσει δουλειά πριν το 2017. Όμως κάποιοι, θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου πριν είναι ορατό και από τις ακτές της Νότιας Κρήτης -όπου υπάρχουν και οι προσδοκίες για ανάλογα του Λεβιάθαν γιγαντιαία υπεράκτια κοιτάσματα- ένα πλωτό εργοστάσιο ανάλογο ή μικρότερο του Prelude FLNG καθώς υπάρχουν ήδη τέτοια πλωτά εργοστάσια με πιο συντηρητικές διαστάσεις. Το Prelude FLNG ανήκει στην πετρελαϊκή Shell, το μήκος του είναι 488 μέτρα ενώ όταν είναι φορτωμένο το εκτόπισμα του υπολογίζεται πάνω από 600.000 τόνους. Είναι η μεγαλύτερη σε εκτόπισμα ανθρώπινη κατασκευή της Ιστορίας και θα εκτοπίζει τόσο νερό όσο 6 αεροπλανοφόρα μαζί. Το FLNG είναι προγραμματισμένο να πάει στο κοίτασμα φυσικού αερίου Prelude που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αυστραλίας και αργότερα στην πηγή Concerto. Ο πύργος του FLNG είναι επίσης ο μεγαλύτερος που έχει φτιαχτεί ποτέ, ζυγίζει 10,500 τόνους και μεταφέρθηκε προ ολίγων εβδομάδων από το Ντουμπάι στα ναυπηγεία της Samsung. Το Prelude FLNG έχει σχεδιαστεί για να αντέχει τροπικούς κυκλώνες 5ης Κατηγορίας. Το κόστος του αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ