Ο Κόκκαλης, ο Μελλισανίδης και τα μυστήρια του Ιπποδρόμου

 Ο Κόκκαλης, ο Μελλισανίδης και τα μυστήρια του Ιπποδρόμου
Μια πρωτοφανής ιστορία βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από το διαγωνισμό για το ιπποδρομιακό στοίχημα.

Έχουμε ένα διαγωνισμό που κηρύσσεται άγονος, με σκεπτικό που βρίθει ασαφειών και αφού έχει εμφανιστεί μετά τη λήξη των διαδικασιών δεύτερος «ενδιαφερόμενος», η περίφημη GFP, στον οποίο κάνει «αβάντα» εκ των υστέρων ο ΟΠΑΠ και μάλιστα με ανακοίνωση μέσω του Χρηματιστηρίου, και υποβάλλει στον... αέρα προσφορά 40 εκ. ευρώ ενώ η διαγωνιστική διαδικασία έχει κλείσει.

Χαρακτηριστικό του παραλογισμού είναι ότι ο νέος «ενδιαφερόμενος» εμφανίζεται να μην επιθυμεί καν να διενεργήσει due diligence (οικονομικό και νομικό έλεγχο) και κάνει προσφορά ετεροχρονισμένη, χωρίς να έχει καμία πρόσβαση σε οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού. Βέβαια θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι ΤΑΙΠΕΔ αγνόησε τον δεύτερο ενδιαφερόμενο και απλά έκρινε μη συμφέρουσα την προσφορά της Ιντραλότ του Σωκράτη Κόκκαλη και γι' αυτό προχώρησε στην επαναπροκήρυξη της διαδικασίας. Όμως η νέα προκήρυξη έχει τέτοιους χρόνους διεξαγωγής της διαδικασίας που δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτήματα. Τα οποία εντείνονται αν λάβει κάποιος υπόψη του ότι έχουν αλλάξει ουσιωδέστατοι όροι του διαγωνισμού που θεωρητικά διευρύνουν τον κύκλο των υποψηφίων. Πώς όμως μπορεί ένας νέος ενδιαφερόμενος να μπει στην κούρσα διεκδίκησης όταν στην ουσία δεν προλαβαίνει να δει τι αγοράζει; Και το ερώτημα είναι σαφές. Ράφτηκαν ή όχι οι νέοι όροι του διαγωνισμού στα μέτρα της GFP την οποία αβάνταρε ο ΟΠΑΠ μέτοχος του οποίου είναι οι Τσέχοι και ο Μελισσανίδης;

ΤΟ ΤΡΙΚ. Γεγονός είναι όμως ότι με ένα απλό τρικ μπαίνουν στο παιγνίδι και ο ΟΠΑΠ και η GFP. Και αυτό αφορά τις αλλαγές που γίνονται εν μια νυκτί στη νέα διακήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ. Πρώτη αλλαγή είναι η παροχή δυνατότητας συμμετοχής στον διαγωνισμό φορέων χωρίς στρατηγικό ενδιαφέρον για τις ιπποδρομίες και χωρίς εμπειρία. Στον αρχικό διαγωνισμό προβλεπόταν ότι «Ο υποψήφιος (ή, σε περίπτωση ένωσης προσώπων, το επικεφαλής μέλος ή οποιοδήποτε άλλο μέλος μεμονωμένα) πρέπει να αποδείξει ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου που συμπίπτει με τα τελευταία 3 ελεγμένα οικονομικά έτη οργάνωσε κατά μέσο όρο τουλάχιστον 800 ιπποδρομίες ανά έτος», και πως κάθε ενδιαφερόμενο σχήμα θα έπρεπε να έχει έσοδα από τυχερά παίγνια και ιπποδρομίες τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ κατ' έτος για τα τρία τελευταία χρόνια. Τα 200 εκ Ευρώ κατ έτος στο νέο διαγωνισμό έμειναν αλλά όχι από τις ιπποδρομίες αλλά από στοιχήματα και τυχερά παιγνίδια. Άρα, θεωρητικά η κάθε λοτταρία ή εταιρία στοιχημάτων μπορεί να υποβάλλει προσφορά για το ιπποδρομιακό στοίχημα. Μόνο που έχει μόλις 20 ημέρες να το πράξει...

«ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙ». Η άλλη ουσιαστική αλλαγή είναι ότι επιτρέπεται μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού και την υπογραφή της εικοσαετούς συμφωνίας να αλλάξει ο επικεφαλής μέλος της κοινοπραξίας με την «υποχρέωση» ο νέος επικεφαλής να αποτελεί θυγατρική εταιρία του αρχικού με βάση τις διατάξεις του άρθρου 42ε του νόμου 2190 περί ανωνύμων εταιριών. Το οποίο σημαίνει ότι μπορεί στο τέλος επικεφαλής της κοινοπραξίας να είναι μια θυγατρική του αρχικού επικεφαλής που προκύπτει ως θυγατρική με ένα ποσοστό για παράδειγμα της τάξεως του 25%. Και το ζήτημα που τίθεται είναι αν το ιπποδρομιακό στοίχημα μέσω αυτής της αλλαγής βρεθεί να ελέγχεται ουσιαστικά από άλλον ιδιοκτήτη από εκείνον που πραγματικά πουλήθηκε αλλά ο εμφανιζόμενος ιδιοκτήτης είναι ο κατά δήλωση ιδιοκτήτης και όχι ο πραγματικός.


Να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει επιχείρημα για τους χρόνους εξπρές του νέου διαγωνισμού την ασφυκτική προθεσμία που υπάρχει έως την 30η Σεπτεμβρίου να λυθεί το θέμα του ΟΔΙΕ, προκειμένου να μην μπει σε εκκαθάριση. Αυτά όμως δεν τους προβλημάτισαν όταν έκαναν την αρχική προκήρυξη.
Βέβαια και η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην αρχική προκήρυξη εγείρει ζητήματα. Κατ αρχήν ν η κοινοπραξία της γαλλικής PMU και της νοτιοαφρικάνικης Phumelela παρά το ότι συμμετείχε στην τελική φάση του διαγωνισμού δεν υπέβαλε δεσμευτική πρόταση. Από το ΤΑΙΠΕΔ έγινε διαρροή τότε ότι η μη υποβολή προσφοράς οφειλόταν στην αντίθεσή της στο ύψος του ετήσιου μισθώματος για τη χρήση των εγκαταστάσεων του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο. Όμως οι πληροφορίες από το Γαλλικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι κυρίαρχο ζήτημα ήταν για αυτούς η μονοπωλιακή λειτουργία του ΟΠΑΠ .
Βέβαια όπως προκύπτει μέχρι στιγμής το GFP ήταν ο λαγός στην κούρσα για το ιπποδρομιακό στοίχημα. Και αυτός που προβληματίζεται περισσότερο είναι ο ΟΠΑΠ καθώς υπάρχουν 450 καταστήματα του ΟΔΙΕ που αποτελούν κομμάτι του δικτύου του ΟΠΑΠ. Αν η Intralot κέρδιζε το διαγωνισμό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα παράλληλο δίκτυο με αυτό του ΟΠΑΠ .

Το πακέτο του... πονταρίσματος

Ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΔΙΕ θα μπορεί να προσφέρει και άλλα παιχνίδια, όπως ηλεκτρονικές ιπποδρομίες και κυνοδρομίες, διευρύνοντας το πακέτο που προσφέρει στους παίκτες και αποσπώντας μερίδιο αγοράς. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το περίφημο λαχείο sweepstake που ουσιαστικά βάζει και στην αγορά των λαχείων το νέο «ιδιοκτήτη» του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Έτσι ουσιαστικά ο ΟΠΑΠ αν η Ιντραλότ κέρδιζε το διαγωνισμό θα είχε απέναντί του έναν ισχυρό ανταγωνιστή... Ο ΟΠΑΠ είναι σαφές ότι δεν θέλει στα πόδια του ισχυρό ανταγωνιστή. Και το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να το διευκολύνει αγνοώντας τις επιπτώσεις από την έλλειψη ανταγωνισμού και λειτουργώντας στα όρια της σκανδαλώδους πρακτικής υπέρ του ΟΠΑΠ του οποίου ένας εκ των μετόχων είναι ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην υπόθεση του ιπποδρομιακού στοιχήματος έχουν ενεργό πρόσωπα από το Μέγαρο Μαξίμου. Και το ερώτημα είναι τι γνωρίζει για όλα αυτά ο πρωθυπουργός.

Από την εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" που κυκλοφορεί σήμερα σε όλα τα περίπτερα με εκλπηκτικές προσφορές και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ