Energean Oil & Gas: Νέα επένδυση 165 εκατ. ευρώ

Energean Oil & Gas: Νέα επένδυση 165 εκατ. ευρώ
Νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 165 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει την αγορά ενός σύγχρονου ιδιόκτητου γεωτρύπανου,

ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Καβάλα.

Ο κ. Ρήγας τόνισε ότι το νέο ιδιόκτητο γεωτρύπανο της εταιρείας, το Energean Force, που αποτελεί τον πυλώνα του νέου επενδυτικού προγράμματος της επιχείρησης αγοράστηκε από τη φημισμένη γερμανική εταιρεία KCA Deutag και μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε στη δυτική Αφρική.

Το κόστος αγοράς του στο μεγαλύτερο μέρος καλύφθηκε από τους μετόχους ενώ ένα μικρό μέρος καλύφθηκε με χρηματοδοτήσεις από τραπεζικά ιδρύματα που εξωτερικού, καθώς όπως υπογράμμισε υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική τραπεζική αγορά ώστε να χρηματοδοτήσει ανάλογες επενδυτικές προσπάθειες.

Κατά την παρουσίαση του νέου επενδυτικού προγράμματος που θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο ο κ. Ρήγας υπογράμμισε ότι αυτό περιλαμβάνει συνολικά δεκαπέντε νέες γεωτρήσεις στον κόλπο της Καβάλας και ειδικότερα: επτά γεωτρήσεις στο κοίτασμα του Πρίνου, μια στο κοίτασμα του βόρειου Πρίνου και επτά στο κοίτασμα «Έψιλον».

Επίσης, περιλαμβάνει την κατασκευή και τοποθέτηση δυο νέων εξεδρών, για πρώτη φορά μετά το 1977, οπότε και εγκαταστάθηκαν οι υφιστάμενες πλατφόρμες στο θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας για την άντληση του πετρελαίου. Την κατασκευή δυο νέων αγωγών μεταφοράς πετρελαίου από το κοίτασμα «Έψιλον» στο κοίτασμα του βόρειου Πρίνου και από το κοίτασμα του βόρειου Πρίνου στο κοίτασμα του Πρίνου. Την πρόσληψη σαράντα νέων εξιδανικευμένων εργαζομένων για τη λειτουργία του γεωτρύπανου.

Με την αγορά του νέου γεωτρύπανου επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση σημαντικών οικονομικών πόρων που μέχρι σήμερα κατευθύνονταν στην ενοικίαση και στα κόστη μεταφοράς γεωτρύπανων και επιπλέον η δημιουργία ενός νέου επενδυτικού κλάδου αυτού των γεωτρήσεων που θα επιτρέψει στην εταιρεία να δραστηριοποιηθεί στις γεωτρήσεις είτε στα οικόπεδα εντός της ελληνικής επικράτειας είτε στο εξωτερικό.

Στόχος του νέου επενδυτικού προγράμματος σημείωσε ο πρόεδρος της Energean Oil & Gas είναι η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στα 5.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2016, από τα 2.000 βαρέλια ημερησίως σήμερα.

Ο κ. Ρήγας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μέχρι σήμερα παρουσία της εταιρείας στο χώρο της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, «έχοντας επενδύσει πάνω από 180 εκ. ευρώ από το 2007 μέχρι σήμερα έχουμε διατηρήσει την Ελλάδα στο χάρτη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, διασφαλίσαμε την απασχόληση και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και συνεχίζουμε να επενδύσουμε σ’ ένα κοίτασμα όπως είναι ο Πρίνος που για τα επόμενα χρόνια θ’ αποτελεί το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα εξόρυξης πετρελαίου».

Μάλιστα ο κ. Ρήγας υπενθύμισε ότι το κοίτασμα του Πρίνου είχε εκτιμηθεί αρχικά στα 60.000.00 βαρέλια, έχουν ήδη παραχθεί 115 εκ. βαρέλια και με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα και την έρευνα της Energean Oil & Gas είναι απόλυτα εφικτή η αύξηση της αποληψιμότητας του πετρελαίου που οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι αξιολόγησης το ανεβάζουν σε ακόμα 30 εκ. βαρέλια.

Ερωτηθείς για την αξιοποίηση της υπόγειας (υποθαλάσσιας) αποθήκης φυσικού αερίου «Κ» υπογράμμισε με έμφαση ότι από το 2011 η εταιρεία είχε υποβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισής της, ωστόσο προτιμήθηκε ν’ ακολουθηθεί η διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού μέσω του ΤΑΙΠΕΔ χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει κάτι έως τώρα.

Σημείωσε ακόμα ότι πρόθεση της εταιρείας είναι ν’ αναλάβει τη διαχείριση της υποθαλάσσιας αποθήκης εξασφαλίζοντας αρχικά τα στρατηγικά αποθέματα που είναι απαραίτητα για τη χώρα και τη λειτουργία των μονάδων της και νοικιάζοντας το υπόλοιπο τμήμα στις ενδιαφερόμενες εταιρείες ώστε η εταιρεία ν’ αποκτήσει ένα έσοδο. Μάλιστα διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν είναι στις προθέσεις της εταιρείας να λειτουργήσει ανταγωνιστικά μέσω της «Κ» στον τομέα του φυσικού αερίου αφού όπως σημείωσε δεν είναι αυτό το αντικείμενό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ