Ο Αλή Μπαμπά και τα 40 funds. Τι ψάχνουν και τι...φορούν

Ο Αλή Μπαμπά και τα 40 funds. Τι ψάχνουν και τι...φορούν
Μπορεί Αλή Μπαμπά να μην υπάρχει γιατί δεν είναι παραμύθι, αλλά σίγουρα περισσότερα από 40 ξένα επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν ευκαιρίες στους δρόμους της Αθήνας αλλά και στο ευρύτερο γεωγραφικό μήκος και πλάτος της χώρας.

Χτενίζουν τα στοιχεία που τους δείχνουν οι τράπεζες και πραγματοποιούν εκατοντάδες ραντεβού κάθε εβδομάδα με Έλληνες επιχειρηματίες και συμβούλους, μεσίτες ακινήτων ακόμα και δημοσιογράφους. Νεαροί τραπεζίτες συνήθως από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη αλλά συχνά και από τη Γαλλία όπως και ευκατάστατοι μεγαλοεπενδυτές έχουν οικοδομήσει δίκτυο γνωριμιών και συχνά ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες. Αγαπημένα μέρη διαμονής η Μεγάλη Βρετανία, το Hilton και σουίτες στη Βουλιαγμένη και το Καβούρι. Τα ραντεβού με ξένους επενδυτικούς οίκους που συμβουλεύουν το ελληνικό δημόσιο επίσης συχνά ενώ αρκετοί υπουργοί έχουν δεχτεί στα γραφεία τους κάποιους από αυτούς.


Η εικόνα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην αρχή και στο τέλος κάθε εβδομάδας είναι αντιπροσωπευτική: δεκάδες στελέχη ξένων οίκων με τα χαρακτηριστικά σκούρα κοστούμια και τις λιτές, αυστηρές και συμπαγείς αποσκευές καταφτάνουν ή αναχωρούν για δουλειές. Στο Sofitel απέναντι από το αεροδρόμιο η κατάσταση είναι ανάλογη ενώ στα κεντρικά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας η σύναξη ξένων είναι τέτοια που επιτρέπει συχνά ακόμα και τις τυχαίες επαφές ξένων επενδυτών με Ευρωπαίους αξιωματούχους που συνεπικουρούν είτε την τρόικα είτε την Task Force Greece. Δεν πρόκειται για σκηνές από την τρίτη συνέχεια της ταινίας Wall Street. Όμως όταν γυριστεί, το σενάριο είναι πιθανόν να περιλάβει τη σημερινή Ελλάδα. Τι κι αν η ανεργία έχει φτάσει το 30% και η φτώχεια χτυπάει την πόρτα του 40% του ελληνικού πληθυσμού, η Ελλάδα αποτελεί αυτή την περίοδο τον πιο καυτό επενδυτικό προορισμό για μια διεθνή επενδυτική κοινότητα που διψάει για δουλειές και υψηλές αποδόσεις. Και είναι διατεθειμένη να αναλάβει το ρίσκο που αυτό συνεπάγεται.


Δίδυμα πλεονάσματα, ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες ικανές να ανταπεξέλθουν στα ευρωπαϊκά stress tests προοπτικές σταθεροποίησης του ΑΕΠ και αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι Ευρωπαίοι θα διευθετήσουν το χρέος ενδεχομένως και χωρίς νέα δανειακή σύμβαση-μνημόνιο τραβούν σαν μαγνήτης τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες στην ελληνική αγορά. Σε συνδυασμό δε με την ασφάλεια που εκλαμβάνουν ότι τους παρέχει το ευρώ την ώρα που οι συναλλαγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων στις αναδυόμενες κλυδωνίζονται η Ελλάδα εμφανίζεται ως η επόμενη μηχανή παραγωγής υπεραξιών των διεθνών αγορών. Υπεραξίες που δεν θα καρπωθούν όμως οι Έλληνες παρά μόνον εάν οι επενδύσεις αυτές υλοποιηθούν ανθίσουν και οδηγήσουν σε προστιθέμενη αξία μετά από τρία ή και περισσότερα χρόνια, αναφέρουν μεταξύ τους πολλοί από αυτούς τους ξένους που βλέπουν με συμπάθεια αλλά και οίκτο τους Έλληνες (όσους από αυτούς) να δουλεύουν περισσότερο από οιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Κάποιοι έχουν μάλιστα νοικιάσει και γραφεία στην Αθήνα ενώ πολλοί αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους προς συμφωνίες εξαγορών καθώς οι «καθαρόαιμες» συμφωνίες για αγορά επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες σε κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας, δεν «περπατάνε», τουλάχιστον για την ώρα, στην Ελλάδα.

Ποιοι είναι

Ονόματα άγνωστα μέχρι πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα όπως των Oaktree Capital, Siguler Guff & Co, Cerberus Capital Management, Capstan Capital Partners, Blackstone, Third Point, Fairfax, Paulson & Co, Adelante Asset Management, Greylock Capital και York Capital αλλά και πιο γνωστά από τα χρυσά χρόνια του χρηματιστηρίου όπως οι Fidelity, Templeton και Capital έχουν δημιουργήσει μικρές αποικίες στη χώρα. Αυτοι όπως και οι Centerbridge Partners, Apollo Management, Strategic Value Partners, Avenue Capital, Fortress και Lone Star ψάχνουν επενδύσεις τόσο στο χρηματιστήριο όσο και κυρίως στον τουρισμό, την ενέργεια, τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, τις αγροτικές μονάδες και βέβαια τις τράπεζες και την ποντοπόρο ναυτιλία. Ιχθυοκαλλιέργειες και ακτοπλοΐα έχουν επίσης δει πολλούς ξένους ενώ μεγάλες ξένες επιχειρήσεις κοιτούν τις μεταφορές και τα λιμάνια. Όχι δεν αποτελούν όλα τα παραπάνω μυθεύματα φιλοκυβερνητικά. Είναι η πραγματικότητα που όμως μένει να μετουσιωθεί σε συναλλαγές. Κάτι που δεν περπατάει εάν δεν υπάρξουν φορολογικές και άλλες εξασφαλίσεις όπως αυτές που παρέχουν ήδη ελληνικά νομικά μορφώματα όπως είναι οι ΑΕ των ακινήτων (που δεν φορολογούνται για τα ακίνητά τους!) και οι ΑΕΠΕΥ.

Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα της χώρας με αποκαλύψεις και εκπληκτικές προσφορές. Δείτε το πρωτοσέλιδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ