Ποιοι ψήφισαν Ελλάδα δαγκωτό το 2013

Ποιοι ψήφισαν Ελλάδα δαγκωτό το 2013
Οι ξένοι επενδυτές ψήφισαν Ελλάδα το 2013 παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα της οριστικής διευθέτησης του χρέους παραμένει.

Του Νίκου Καρούτζου

Και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υπογράφηκαν συμφωνίες μεγάλου ύψους και έγιναν επενδύσεις ουσίας. Γιατί είναι σαφές ότι επένδυση ουσίας και δήλωση πίστης στις προσδοκίες ανάπτυξης της χώρας αποτελούν οι παραγωγικές επενδύσεις με μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά οι οποίες δεν έχουν το πλεονέκτημα της άμεσης ρευστοποίησης όπως η λήψη θέσεων σε μετοχές και ομόλογα. Και στις μετοχές όμως και τα ομόλογα υπήρξε αυξημένη δραστηριότητα από επενδυτές που στο πρόσφατο παρελθόν δεν ήθελαν καν να ακούσουν για Ελλάδα την οποία θεωρούσαν «τελειωμένη υπόθεση». Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της αλλαγής στάσης με επενδυτές όπως ο Τζόρτζ Σόρος και ο Τζόν Πολσον να λαμβάνουν ισχυρές θέσεις.


Το 2013 φεύγει με δύο μεγάλες συμφωνίες στο real estate και ακόμα μια στον κλάδο του λιανικού εμπορίου. Πρόκειται για την εξαγορά του Αστέρα από το Fund Jermyn Street με ποσό που σε πρώτη φάση φτάνει τα 500 εκ Ευρώ και αν συνυπολογιστούν οι επενδύσεις που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια ξεπερνά τα 700 εκ Ευρώ χωρίς να αποκλείεται να προσεγγίσει και το 1 δισ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο fund συμμετέχουν τα Sovereign Funds του Κατάρ και του Κουβέιτ δύο οικογένειες βαθύπλουτων Λιβανέζων, μια οικογένεια επίσης βαθύπλουτων Σαουδαράβων καθώς και ο Τουρκικός όμιλος Dogus του Τούρκου πολυεκατομμυριούχου Φαρίτ Σαχένκ. Η δεύτερη συμφωνία αφορά στην εξαγορά της Πανγαία ΑΕΕΑΠ θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας από την Ισραηλινών συμφερόντων επενδυτική Invel, και είναι συνολικής αξίας συναλλαγής περί τα 653 εκατ. Ευρώ και άμεσης χρηματικής καταβολής 161 εκ Ευρώ. Σημειώνται ότι η Invel ανήκει στον Ισραηλινό μεγιστάνα, Μπένι Στάινμετζ, ο οποίος έχει περιουσία άνω των 4 δισ. ευρώ.

Στο λιανικό εμπόριο χωρίς αμφιβολία η απόκτηση του 49% της συμμετοχής της Folli-Follie στα ΚΑΕ από τη Dufry έναντι 328 εκατ. Ευρώ με το τίμημα σε μετρητά να ανέρχεται σε 175 εκατ. και το υπόλοιπο σε μετοχές Dufry που εντάσσει τη Folli Follie θα ενταχθεί στην ομάδα των βασικών μετόχων Ελβετικής εταιρίας. Το 51% των ΚΑΕ (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών) είχε αγοραστεί τον περασμένο Απρίλιο έναντι 200,5 εκ Ευρώ. Πάντως χωρίς αμφιβολία σημαντικό γεγονός της χρονιάς ήταν η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ όπου η κοινοπραξία Emma Delta απέκτησε το 33% του μετοχικού κεφαλαίου και το διοικητικό έλεγχο έναντι του ποσού των 653 εκ Ευρώ. Στην κοινοπραξία σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα μετέχει έμμεσα κατά 66,7% η Emma Capital, συμφερόντων του Τσέχου επενδυτή Jiri Smejc, καθώς και οι Georgiella Holdings του επιχειρηματία Γιώργου Μελισσανίδη, η ιταλική Lottomatica και η Helvason Limited, συμφερόντων του επιχειρηματία Χρήστου Κοπελούζου.


Ταυτόχρονα η διαχείριση των κρατικών λαχείων πέρασε για 12 έτη έναντι 190 εκ Ευρώ στην Ελληνικά Λαχεία Α.Ε στην οποία μετέχουν εταιρείες OPAP Investment Limited (67%), Intralot Lotteries Limited (16,5%) και Scientific Games Global Gaming S.à.r.l (16,5%). Ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ των Περιστέρη-Κάμπα έκανε διπλό deal στον τομέα της ενέργειας με πανίσχυρους επενδυτές. Αρχικά υπέγραψε συμφωνία απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού 25% από την Qatar Petroleum International (ελέγχεται από το κρατικό επενδυτικό fund του Κατάρ) στη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού Hρων ΙΙ, έναντι τιμήματος ύψους 58 εκατ. δολαρίων. Στη συνέχεια ήλθε η ακόμα μεγαλύτερου ύψους συμφωνία με τη York Capital Management, έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς παγκοσμίως, ανακοινώνουν ο οποίος θα επενδύσει στον ελληνικό όμιλο το ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

Δυναμική παρουσία στην Ελλάδα συνέχισε να έχει το 2013 και ο Καναδός Waren Buffet όπως χαρακτηρίζεται ο Prem Watsa που διαχειρίζεται το fund Fairfax. Η είσοδος στα τέλη το 2012 στην Eurobank Properties είχε συνέχεια με την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μέσω αύξησης κεφαλαίου 164 εκ ευρώ. Ο Καναδός δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτή την κίνηση αλλά εισήλθε και στον όμιλο Μυτιληναίου αποκτώντας ποσοστό της τάξεως του 4,25% έναντι ποσού που ξεπέρασε τα 25 εκ Ευρώ ενώ προβάλλει ως φαβορί να καταστεί ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής της Eurobank συμμετέχοντας στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Πέραν του Watsa στον κλάδο ακινήτων είχαμε και είσοδο άλλων ξένων παικτών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η παραχώρηση του ακινήτου στην Κασσιόπη Κέρκυρας στον αμερικανικό όμιλο NCH Capital έναντι 23 εκατ. ευρώαλλά και η εξαγορά του κτιρίου γραφείων στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας, που στέγαζε παλαιότερα τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas, από τον αργεντίνικο όμιλο Grupo Dolphin, έναντι 10,3 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και σε περιπτώσεις εμπλοκών οι ξένοι μένουν μέχρι στιγμής μέσα στο παιγνίδι με χαρακτηριστική την περίπτωση την πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ όπου η Αζέρικη εταιρεία SOCAR, προσέφερε 400 εκ Ευρώ αλλά η εταιρία λόγω γραφειοκρατίας... Βρυξελλών καθυστέρησε να περάσει στα χέρια των Αζέρων αρκετούς μήνες. Από τις συμφωνίες που έχουν ιδιαίτερη σημασία αλλά ήταν λιγότερο προβεβλημένες θα πρέπει να επισημανθεί η εξαγορά του 53% της ΕΛΜΙΝ (εταιρία βωξίτη) από το γαλλικό βιομηχανικό συγκρότημα Kerneos έναντι 60 εκ Ευρώ με το υπόλοιπο 47% να παραμένει στους Λ. Πολυχρονόπουλο και. Ιωάννη Σ. Βαρδινογιάννη. Επίσης η είσοδος σε δύο δόσεις του κολοσσού της Al Dahra (εταιρία από Αμπου Ντάμπι με δραστηριότητα στον Αγροτικό Τομέα και πολυεθνική παρουσία) στο μετοχικό κεφάλαιο της Λούλης με ποσοστό 20% ανοίγει το δρόμο για πολυεθνική κοινή παρουσία του ελληνικού ομίλου αλεύρων σε επενδύσεις στον τομέα του αλεύρου. Τέλος δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και η ενίσχυση της παρουσίας εταιριών που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα όπως η Cosco που συμφώνησε στην επένδυση άλλων 230 εκ Ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά.. Η Lidl ανακοίνωσε επένδυση 120 εκ Ευρώ για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων, η Dehlaize μέσω της θυγατρικής της ΑΒ Βασιλόπουλος προχωρά σε εξαγορές μικρών αλυσίδων και δημιουργεί κέντρο Αριστείας στην Ελλάδα.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα όλης της χώρας. Μην τη χάσετε!!!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ