Ανησυχεί η Νουί για τις τράπεζες λόγω κόκκινων δανείων

Ανησυχεί η Νουί για τις τράπεζες λόγω κόκκινων δανείων
Ζοφερά αποτελέσματα για την πορεία των ελληνικών τραπεζών καταγράφονται κατά την επίσκεψη της γαλλίδας προέδρου του SSM στην Αθήνα.

Στις πρώτες επαφές της η Ντάνιελ Νούι, επικεφαλής της εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί με περαιτέρω ανοδικούς ρυθμούς η αύξηση των «κόκκινων δανείων» όσο διαρκεί η αβεβαιότητα στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ορισμένες μάλιστα πηγές της ΤτΕ επιμένουν ότι η κ. Νουί παρουσίασε προβλέψεις έκρηξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 6 δις ευρώ έως τα τέλη της Άνοιξης, οι οποίες πάντως δεν θεωρούνται υπερβολικές με δεδομένο ότι τον Ιανουάριο ο δείκτης των «κόκκινων δανείων» επιβαρύνθηκε περαιτέρω κατά 1 δις ευρώ. Στο παρασκήνιο αρκετοί έχουν αρχίσει να μιλούν για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα στο καλοκαίρι του 2018 , ύψους 8 δις ευρώ , υιοθετώντας στην ουσία τα συμπεράσματα της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ. Σε μια τέτοια περίπτωση πέραν της απόλυτης καθίζησης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου, ευνοήτως τεκμαίρεται ότι θα υπάρξουν από το ΤΧΣ κι άλλες αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο στην έκθεση του στις αρχές του χρόνου κατέτεινε στο συμπέρασμα της ανακεφαλαιοποίησης σημειώνοντας πέραν των άλλων ότι το 50% των κεφαλαίων των τραπεζών αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις. Σήμερα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προσεγγίζουν τα 92 δις ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα , τα 117 δις ευρώ αντιστοιχώντας στο εφιαλτικό 65% του Δημοσίου Χρέους.

Αυξήθηκε ο ELA
Η αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, δείχνει την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, λόγω της μείωσης των καταθέσεων και της αύξησης των κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA ανήλθε στα 43,1 δισ. ευρώ, από 42,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.
Ο δανεισμός των πιστωτικών ιδρυμάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώθηκε στα 18,7 δισ. ευρώ, από 20,2 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ