Φτάνουν τα... 500.000 ραβασάκια του ΕΦΚΑ

Φτάνουν τα... 500.000 ραβασάκια του ΕΦΚΑ
Έρχεται η δευτερη παρτίδα ηλεκτρονικών ειδοποιητηρίων για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών (εκτός νέου απροόπτου) για περισσότερους από 500.000 επιτηδευματίες, επιστήμονες και αγρότες.

Με το δεύτερο αυτό κύμα –είχε προηγηθεί η ανάρτηση περίπου 1,04 εκατομμυρίων ειδοποιητηρίων τα οποία ήδη αποστέλλονται και ταχυδρομικά- ουσιαστικά ολοκληρώνεται ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών βάσει εισοδήματος.

Φυσικά, εξαιτίας του αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί για τους απασχολούμενους με «μπλοκάκι» (σ.σ δηλαδή όσους έχουν έως δύο εργοδότες στους οποίους εκδίδουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών είτε είναι μισθωτοί είτε όχι βάσει του νέου ορισμού) θα μείνουν δεκάδες χιλιάδες να αναρωτιούνται αν θα πρέπει να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές βάσει των εισοδημάτων του 2017 ή βάσει των εισοδημάτων του 2015.

Δεδομένου ότι το αλαλούμ με τα μπλοκάκια δεν πρόκειται να λυθεί πριν περάσουν αρκετές εβδομάδες –το γεγονός ότι η υπουργός Εργασίας μιλάει τώρα για συγκρότηση ομάδας εργασίας με συμμετοχή όλων των κομμάτων αποδεικνύει ότι στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν το αδιέξοδο- το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στη… ζημιά που θα γίνει όσον αφορά στα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Τη στιγμή που στο υπουργείο Εργασίας δηλώνουν ικανοποιημένοι από το νέο σύστημα εξαιτίας του ότι επιφέρει μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών, το ερώτημα που θα απαντηθεί στο τέλος του μήνα (αρχικά) έχει να κάνει με το πόσα έσοδα θα συγκεντρωθούν.

Ανεπίσημα, ο ΕΦΚΑ έχει θέσει ως στόχο την είσπραξη 200 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ποσό όμως που είναι αδύνατον να συγκεντρωθεί αν δεν ανέβουν κατακόρυφα οι συντελεστές εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίοι μέχρι και το τέλος του 2016 ήταν στα… τάρταρα.

Στο υπουργείο Εργασίας αισιοδοξούν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες με χαμηλό εισόδημα, θα ξεκινήσουν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές λόγω της μείωσης που επέρχεται.

Θα υπάρξουν επαγγελματίες που πράγματι θα έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος καθώς από 250-350 ευρώ μηνιαίως που πλήρωναν μέχρι τώρα, από εδώ και στο εξής θα καταβάλλουν το ελάχιστο δηλαδή περίπου 168 ευρώ.

Από την άλλη βέβαια, επαγγελματίες με συσσωρευμένα χρέη, ακόμη και αν πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές δεν θα μπορούν να έχουν ούτε σύνταξη ούτε υγειονομική περίθαλψη αν δεν εξοφλήσουν ή αν δεν ρυθμίσουν τις συσσωρευμένες οφειλές.

Από την άλλη, στην πράξη θα φανεί ποια ζημιά έχει γίνει σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών (αλλά και φόρων κάτι που θα φανεί αργότερα) από:

1. Το κλείσιμο των χιλιάδων βιβλίων

2. Την μετατροπή επιχειρήσεων (κυρίως σε ΙΚΕ) με στόχο την εισφοραποφυγή

3. Τη μεταβίβαση εταιριών από γονείς σε παιδιά ώστε να καταβάλλονται μόνο οι ελάχιστες εισφορές

4. Την αλλαγή στις συνθέσεις διοικητικών συμβουλίων

Μέχρι και το τέλος του χρόνου, ο συντελεστής εισπραξιμότητας στον ΟΑΕΕ ήταν της τάξεως του 50-55% ενώ στον ΟΓΑ έφτανε ακόμη και στο 60-65%.

Απλήρωτες άφηναν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και οι τέσσερις στους 10 ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ.

Αν αυτά τα ποσοστά παραμείνουν και η συνολική βεβαίωση εισφορών δεν ξεπεράσει τα 250-300 εκατ. ευρώ, τότε η μηνιαία είσπραξη κινδυνεύει να περιοριστεί κάτω από 170-180 εκατ. ευρώ.

Σε ετήσια βάση, αυτό μεταφράζεται σε απώλειες άνω των 300-400 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ