Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξαγορά πλασματικών ετών

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξαγορά πλασματικών ετών
Με προσοχή και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης θα πρέπει να λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι πλέον την απόφαση για την αναγνώριση με εξαγορές πλασματικών ετών, καθώς οι αλλαγές στο κόστος της εξαγοράς κάνουν σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτική την εν λόγω ενέργεια.

Επίσης οι αλλαγές στον υπολογισμό των μειώσεων με βάση τις τελευταίες εγκυκλίους και η δυνατότητα εξόδου με τη μειωμένη σύνταξη με τη μείωση όμως να αφορά μόνο το ποσό της Εθνικής Σύνταξης αλλάζει σε πολλές περιπτώσεις τον σχεδιασμό ασφαλισμένων, καθώς μπροστά στο ενδεχόμενο εξαγοράς πλήθους μηνών με σοβαρές οικονομικές επιβαρύνσεις πλέον είναι πιθανό το ενδεχόμενο να ωφελεί περισσότερο η μειωμένη σύνταξη, σύμφωνα με το Έθνος.

Ετσι για παράδειγμα μισθωτός ασφαλισμένος 62 ετών που έχει συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης, για να συνταξιοδοτηθεί άμεσα, θα πρέπει να εξαγοράσει άλλα 5 έτη ασφάλισης και να συμπληρώσει την απαραίτητη 40ετία. Στην περίπτωση που είναι υψηλόμισθος (2.500 € π.χ.), θα πρέπει να καταβάλει συνολικά 30.000 € για να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη. Αντίθετα αν επιλέξει τη μειωμένη σύνταξη, η μείωση που θα αντιμετωπίσει θα είναι 115 €. Ετσι προφανώς και συμφέρουσα επιλογή είναι η αναζήτηση μειωμένης σύνταξης από το να προχωρήσει στην εξαγορά με τόσο μεγάλο αντίτιμο.

Το ίδιο συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις ασφαλισμένων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες που καταβάλλουν υψηλές εισφορές.

Αντίθετα στο Δημόσιο η προσθήκη της εργοδοτικής εισφοράς στο κόστος εξαγοράς δεν αλλάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό το ποσό που θα κληθεί κάποιος να καταβάλει.

Αυτό καθώς και για το 2017 η καταβολή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα 10% επί των συντάξιμων αποδοχών, κάνοντας συμφέρουσα την υποβολή αιτήσεων εξαγοράς για τους δημοσίους υπαλλήλους και για το εν λόγω έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ