Λεφτά για τους συνταξιούχους υπάρχουν - Πόσα θα πάρουν - Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

Λεφτά για τους συνταξιούχους υπάρχουν - Πόσα θα πάρουν - Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας
Στην επίσημη αντίδραση των θεσμών –ενόψει μάλιστα και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης- εστιάζεται το ενδιαφέρον μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Με την απόφαση της κυβέρνησης να διανεμηθούν «εδώ και τώρα» στουςσυνταξιούχους περίπου 616 εκατ. ευρώ αλλά και να «παγώσει» η αύξηση του ΦΠΑ στανησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το προσφυγικό, ουσιαστικά εξαντλείται τομεγαλύτερο μέρος του «μαξιλαριού» που έχει σχηματιστεί στον προϋπολογισμό του2016.

Η κυβέρνηση «πατάει» στο γράμματου μνημονίου το οποίο ορίζει ότι σε περίπτωση υπεραπόδοσης έναντι των στόχων,μπορεί να προχωρήσει στην αξιοποίηση μέρους του πρόσθετου πλεονάσματος γιακοινωνικές παροχές οι οποίες όμως πρέπει να έχουν εφάπαξ χαρακτήρα (δηλαδή ναμην είναι επαναλαμβανόμενες). Όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση τουκρατικού προϋπολογισμού που ψηφίζεται στη Βουλή, το πρωτογενές πλεόνασμα (βάσειτης μεθοδολογίας της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης) έπρεπε ναδιαμορφωθεί στα 919 εκατ. ευρώ ή στο 0,53% του ΑΕΠ. Η πρόβλεψη είναι ότι θακλείσει στα 1,907 δις. ευρώ δηλαδή στο 1,09% του ΑΕΠ. Άρα, η υπεραπόδοσηαγγίζει τα 988 εκατ. ευρώ.

Το αρχικό μνημόνιο του Ιουλίουτου 2015, προέβλεπε ότι από το ποσό της υπεραπόδοσης, η κυβέρνηση θα μπορούσενα μοιράσει σε κοινωνικές παροχές το 40% δηλαδή περίπου 400 εκατ. ευρώ. Τοαναθεωρημένο μνημόνιο του Μαίου όμως, είναι πιο ελαστικό για την Ελλάδα καθώςαναφέρει τα εξής: Αν υπάρξει υπεραπόδοση έναντι των στόχων του προγράμματος οιελληνικές αρχές «σε συμφωνία με τους Θεσμούς μπορούν να εξετάσουν αν υπάρχει τοδημοσιονομικό περιθώριο για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας ή τη μείωσηφορολογικών συντελεστών υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστούν οιδημοσιονομικοί στόχοι».

Συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια για τη διανομή τουκοινωνικού μερίσματος έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό που μένει να φανείείναι αν έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των θεσμών επί των τελικών ποσών, όπωςορίζει άλλωστε και το μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικώνφαίνεται να κρατάει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας καθώς πρέπει να αποφευχθείεπανάληψη του φετινού φαινομένου, να έρθει η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ τον Μάιο του 2017και να διορθώσει προς το κάτω το πρωτογενές πλεόνασμα ρίχνοντάς το ακόμη καικάτω από το κρίσιμο όριο του 0,5%.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνησηέδωσε στη δημοσιότητα «τάξεις μεγέθους» για την 13η σύνταξη που θαμοιράσει και όχι την ακριβή κλίμακα. Αυτό, ενδεχομένως να αφήνει ένα περιθώριοεπιπλέον διαβουλεύσεων με τους θεσμούς επί των τεχνικών λεπτομερειών πρινκατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τοΜέγαρο Μαξίμου:

Ο αριθμός των δικαιούχωνσυνταξιούχων ανέρχεται σε 1,6 εκατ. σε σύνολο 2,7 εκατ. συνταξιούχων.Τοποσοστό των δικαιούχων είναι 60,32% στο σύνολο των συνταξιούχων.

Αναλυτικά:

  • Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% τωνσυνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).
  • Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% τωνσυνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).
  • 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% τωνσυνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Τα ποσά θα πιστωθούν στουςδικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου. Άρα, μέσαστις επόμενες ημέρες εκτός από την ψήφιση της διάταξης θα πρέπει να γίνουν καιοι τεχνικές προετοιμασίες ώστε να πιστωθούν τα ποσά στους τραπεζικούςλογαριασμούς των δικαιούχων.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

Διευκρινιστική ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζεται ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν τον «μποναμά» που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρεται, το βοήθημα θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι παίρνουν σύνταξη από 850 ευρώ και κάτω, ενώ το ύψος του βοηθήματος θα είναι τέτοιο ώστε μαζί με την σύνταξη να φτάνει τα 850 ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:

Η κυβέρνηση, παραμένοντας σταθερή στη δέσμευσή της για στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αποφάσισε την άμεση διανομή του μεγαλύτερου μέρους της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016, στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Με βάση την εξαγγελία του Πρωθυπουργού την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 για την Έκτακτη Οικονομική Παροχή, διευκρινίζονται τα εξής:

1) Αποκλειστικοί δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου, για τους οποίους το σύνολο των μηναίων, Κύριων και Επικουρικών συντάξεων, χωρίς το ΕΚΑΣ και τις νόμιμες κρατήσεις (πλην φόρων), δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ.

2) Το ύψος του επιδόματος ισούται με τη διαφορά των παραπάνω αποδοχών από τα 850 ευρώ. Αν η διαφορά είναι μικρότερη του ποσού των 300 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 300 ευρώ. Πχ. κάποιος με συντάξιμες αποδοχές 250 ευρώ, θα εισπράξει 600 ευρώ. Με συντάξιμες αποδοχές 500 ευρώ, θα εισπράξει 350 ευρώ. Με συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, θα λάβει 300 ευρώ (σσ. πιθανώς πρόκειται για λάθος του υπουργείου, καθώς ο συνταξιούχος των 700 ευρώ θα πρέπει να λάβει βοήθημα ύψους 150 ευρώ, ώστε να «φτάσει» τα 850 ευρώ).

3) Οι δικαιούχοι, με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 1.591.332, δηλαδή το 60,32% του συνόλου των συνταξιούχων.

Όσο η οικονομία της χώρας θα ανακάμπτει, τόσο ευρύτερη και ουσιαστικότερη θα είναι η κοινωνική αναδιανομή για την στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ