Έρχονται και άλλες περικοπές στις επικουρικές

Έρχονται και άλλες περικοπές στις επικουρικές
Από μεθαύριο Παρασκευή θα αρχίσει η καταβολή των επικουρικών συντάξεων του μηνός Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα έχουν ενσωματωμένο το δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα των περικοπών, σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος 4387/16. Το πρώτο κύμα των μειώσεων ξεκίνησε τον Αύγουστο και οι άμεσα θιγόμενοι από τις νέες μειώσεις έφθασαν περίπου τους 65.000 δικαιούχους.

Όπως προβλέπει πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Eργασίας, οι πληρωμές των επικουρικών γίνονται πλέον τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα και αυτή τη φορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων, περίπου 160.000 δικαιούχοι θα υποστούν συνολικά μεσοσταθμικές μειώσεις ύψους 10%-12%. Έτσι, από το σύνολο του 1,2 εκατ. δικαιούχων του ΕΤΕΑΕΠ, εκτιμάται ότι συνολικά οι θιγόμενοι από τις περικοπές θα φθάσουν τους 225.000 δικαιούχους.

Στελέχη των επικουρικών ταμείων εκτιμούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις συγκεκριμένων ταμείων (ΔΕΚΟ - Τραπεζών) οι μειώσεις αυτές μπορεί να πλησιάσουν και το 25%-30%. Αυτές οι μειώσεις αφορούν κυρίως υψηλοσυνταξιούχους των πρώην ευγενών ταμείων, των οποίων οι επικουρικές συντάξεις υπερέβαιναν τα 350 ευρώ.

Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα γίνονται όταν το ποσό του αθροίσματος κύριας και επικουρικής θα υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ μικτά (περίπου 1.120 καθαρά). Έτσι, το «ψαλίδι» θα πέφτει στο ποσό της επικουρικής που είναι πάνω από το όριο των 1.300 ευρώ.

Από τις νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις εκτιμάται ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση εσόδων περίπου 140-150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις εκτιμάται σε περίπου 130.000.

Παράταση παροχών σε ΑμεΑ

Παρατείνεται μέχρι 31/12/2016 η χορήγηση συνταξιοδοτικών παροχών σε ασφαλισμένους ανάπηρους και επιδοματούχους για τους οποίους εκκρεμεί η απόφαση των υγειονομικών επιτροπών των κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ πρόκειται για συνταξιούχους και επιδοματούχους των οποίων το δικαίωμα έληξε ή λήγει μέχρι και τις 31.12.2016 (μηχανογραφική λήξη: 1/2017), εφόσον εκκρεμεί εξέτασή τους από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ -χωρίς υπαιτιότητά τους- για την παράταση χορήγησης της παροχής, ως εξής:

α) οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%,

β) οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος που λαμβάνουν σύνταξη για ορισμένο χρονικό διάστημα με ειδικές διατάξεις, οι οποίες προϋποθέτουν ορισμένη κατάσταση αναπηρίας των ασφαλισμένων (άρθρο 1 Ν. 612/77, όπως ισχύει για όλες τις κατηγορίες στις οποίες επεκτάθηκε).

Η διάταξη παρέχει στους ασφαλισμένους το δικαίωμα να συνεχίσουν να λαμβάνουν το ποσό της παροχής που δικαιούνταν πριν από τη λήξη της και για ορισμένο χρονικό διάστημα, όχι μεγαλύτερο από έξι συνεχείς μήνες. Κατά το διάστημα αυτό παρατείνεται και η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των δικαιούχων.

πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ