Κόκκινος συναγερμός για τις επικουρικές συντάξεις – Τι δείχνουν τα στοιχεία –Γιατί επανέρχεται η απιελή νέων περικοπών

Κόκκινος συναγερμός για τις επικουρικές συντάξεις – Τι δείχνουν τα στοιχεία –Γιατί επανέρχεται η απιελή νέων περικοπών
Οι επικουρικές συντάξεις τουλάχιστον 200.000 συνταξιούχων θα «σφαγιαστούν» τον Αύγουστο –η πτώση από τις πρώτες προσομοιώσεις που γίνονται στο υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι τα ποσοστά μείωσης φτάνουν ακόμη και στο 43%– αλλά τα… λεφτά που έχει προϋπολογίσει να εξασφαλίσει το υπουργείο Οικονομικών από το «κούρεμα» δεν βγαίνουν ούτε με… σφαίρες.

Αυτό φαίνεται να έχουν διαμηνύσει οι υπηρεσιακοί παράγοντες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προειδοποιώντας ότι με τη μεθοδολογία που επιλέχθηκε για να μειωθεί η δαπάνη του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης κατά τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ, υπάρχει κίνδυνος «τρύπας» η οποία μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα 150 εκατ. ευρώ. Και αυτό διότι εκτός του ότι δεν επιτυγχάνεται η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης, θα υπάρξει και απώλεια φορολογικών εσόδων λόγω μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος των περίπου 260.000 συνταξιούχων με τις καλύτερες αποδοχές.

Ο τρόπος με τον οποίο διατυπώθηκε στον πρόσφατο νόμο ο «κόφτης» των επικουρικών συντάξεων, οδηγεί σε περικοπές μόνο των επικουρικών συντάξεων σε ποσοστά που κυμαίνονται από 10% έως και 43%. Η μέση μείωση όπως προκύπτει από τις πρώτες στατιστικές επεξεργασίες των στοιχείων κυμαίνεται από 25-35%. Ωστόσο, επειδή ο αριθμός των συνταξιούχων που θα δουν την επικουρική τους σύνταξη να μειώνεται είναι μικρός, αναλογικά με τον συνολικό πληθυσμό των συνταξιούχων που εισπράττουν επικουρική σύνταξη, τα νούμερα είναι πολύ δύσκολο να βγουν. Μια απλή μαθηματική πράξη, αποδεικνύει τον λόγο: Από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, το υπουργείο Εργασίας θέλει να περιορίσει τη δαπάνη του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ. Για να εξασφαλιστεί αυτό το ποσό από τους συνταξιούχους, θα πρέπει το ετήσιο εισόδημα αυτών των 200.000-260.000 ατόμων, να μειωθεί κατά 1.750 ευρώ τον χρόνο ή κατά περίπου 145 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, ο μαθηματικός τύπος βάσει του οποίου θα γίνουν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, δεν οδηγεί σε τέτοια αποτελέσματα παρά τα υψηλά ποσοστά περικοπών.

Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή, οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις αναπροσαρμόζονται (ουσιαστικά ψαλιδίζονται), εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει το ποσό των 1.300 ευρώ. Για την εφαρμογή του ορίου αυτού, λαμβάνεται υπόψη το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται, μετά την αναπροσαρμογή, το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης να μειωθεί πέραν του ανωτέρω ορίου των 1.300 ευρώ.
Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι οι περικοπές που προαναφέρθηκαν δεν θα αποδώσουν το ποσό που έχει προϋπολογιστεί, η κάλυψη της συνταξιοδοτικής δαπάνης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, θα γίνει υποχρεωτικά από τα αποθεματικά που έχουν απομείνει στο ταμείο και τα οποία ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Μένει βέβαια θα φανεί αν αυτό θα γίνει δεκτό από τους θεσμούς. Στο υπουργείο Εργασίας ελπίζουν ότι θα υπάρξει τουλάχιστον καλύτερη απόδοση από την αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση (0,5% για τον εργοδότη και 0,5% για τον εργαζόμενο).

Παραδείγματα για το «ψαλίδισμα»ανάλογα με το ταμείο και τα χρόνια

Τι βγάζει στην πράξη αυτή η «συνταγή»; Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα τα οποία προέρχονται από την επεξεργασία των πρώτων στοιχείων (σ.σ. η διαδικασία υπολογισμού του ποσού που θα πρέπει να περικοπεί από την επικουρική σύνταξη είναι εξαιρετικά περίπλοκη και γι’ αυτό το ψαλίδισμα δεν πρόκειται να γίνει πριν από το τέλος Αυγούστου καθώς μεταξύ άλλων, προϋποθέτει και ξεσκόνισμα φακέλων προκειμένου να βρεθούν οι συντάξιμες αποδοχές του κάθε συνταξιούχου).

-Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και στο ΕΤΕΑΜ με 38 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 2.000 ευρώ, λαμβάνει σήμερα 1.270 ευρώ κύρια σύνταξη και 315 ευρώ επικουρικό. Δηλαδή, το σύνολο των αποδοχών του, ανέρχεται στα 1.585 ευρώ, άρα ξεπερνά το όριο. Με το νέο σύστημα υπολογισμού η επικουρική σύνταξη θα υποστεί μείωση κατά περίπου 19% και θα διαμορφωθεί στα 255 ευρώ. Δηλαδή ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος που εκπροσωπεί μια αρκετά πολυπληθή κατηγορία, θα χάσει 60 ευρώ τον μήνα.

-Συνταξιούχος του ΙΚΑ και του Ταμείου Εμποροϋπαλλήλων με 35 χρόνια ασφάλισης και 1.800 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, θα πάρει 1.130 ευρώ από το ΙΚΑ και επικουρικό 395 ευρώ από το ΤΕΑΥΕΚ. Με συνολικές αποδοχές της τάξεως των 1.525 ευρώ, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα υποστεί περικοπή 33% στη επικουρική του σύνταξη η οποία θα διαμορφωθεί στα 264 ευρώ. Οι μηνιαίες απώλειες εισοδήματος, θα φτάσουν στα 131 ευρώ (σ.σ. στην πραγματικότητα θα είναι μικρότερες διότι θα μειωθεί και η παρακράτηση φόρου).

-Ασφαλισμένος στο Ταμείο της πρώην Αγροτικής Τράπεζας εισπράττει επικουρικό από το ΕΤΕΑ. Με 30 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 2.000 ευρώ, λαμβάνει κύρια σύνταξη 1.145 ευρώ και επικουρική 430 ευρώ. Με το νέο καθεστώς, θα έχει μείωση 43% στην επικουρική σύνταξη η οποία θα ψαλιδιστεί στα 245 ευρώ. Εδώ οι απώλειες φτάνουν στα 185 ευρώ τον μήνα αλλά ο αριθμός των συνταξιούχων με αντίστοιχα στοιχεία είναι πολύ μικρός.

-Δημόσιος υπάλληλος (ΠΥ) με 37 χρόνια ασφάλισης, εισπράττει σήμερα κύρια σύνταξη 1.215 ευρώ και 254 ευρώ επικουρική. Η ποσοστιαία μείωση της επικουρικής σύνταξης θα φτάσει στο 13% και οι αποδοχές θα περιοριστούν στα 221 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ