Τι θα χάσουν οι τωρινοί και οι επόμενοι συνταξιούχοι από το νέο ασφαλιστικό

Τι θα χάσουν οι τωρινοί και οι επόμενοι συνταξιούχοι από το νέο ασφαλιστικό
Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει ότι κράτησε ψηλά τους συντελεστές αναπλήρωσης και ότι δεν θα μειώσει ούτε κατά ένα ευρώ τις κύριες συντάξεις, πολύ σύντομα όμως θα αρχίσει να διαχέεται η δυσαρέσκεια στις κοινωνικές ομάδες καθώς θα ενεργοποιούνται τα νέα μέτρα το ένα μετά το άλλο.

Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ για παράδειγμα, θα δουν από τον επόμενο κιόλας μήνα το επίδομά τους να ψαλιδίζεται ακόμη και κατά 115 ευρώ λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων. Οι δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων θα χάσουν πολύ μεγάλο μέρος της επικουρικής αν το άθροισμα των αποδοχών από συντάξεις ξεπερνά τα 1.300 ευρώ. Οι νέοι συνταξιούχοι θα πάρουν πολύ λιγότερα από όσα υπολόγιζαν ενώ οι επαγγελματίες με αποδοχές άνω των 15-20.000 ευρώ θα δουν τον λογαριασμό των ασφαλιστικών εισφορών μέσα στο 2017 και δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους. Περίπου ένα εκατομμύριο άτομα θα υποστούν τεράστια «αφαίμαξη» από τις αλλαγές που ψήφισε η Βουλή στο ασφαλιστικό. Ο τελικός απολογισμός, φέρνει στο φως περιπτώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι πολύ σύντομα θα διαπιστώσουν:

1. Μείωση ακόμη και πάνω από 300 ευρώ τον μήνα στη σύνταξη που υπολόγιζαν να πάρουν όσοι θα βγουν στη σύνταξη από εδώ και στο εξής.
2. Ψαλίδισμα ακόμη και κατά 50% στην επικουρική σύνταξη που ήδη παίρνουν.
3. Κατάργηση του ΕΚΑΣ που οδηγεί σε απώλεια μηνιαίου εισοδήματος έως και 230 ευρώ τον μήνα
4. Ραγδαία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ειδικά για επαγγελματίες με ατομικό εισόδημα άνω των 15-20.000 ευρώ.

Τα παραδείγματα αποκαλύπτουν την επόμενη ημέρα ασφαλισμένων και συνταξιούχων:

ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ. Από το 2016 μέχρι το 2018, υπολογίζεται ότι θα βγουν στη σύνταξη τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι. Οι περισσότεροι εξ αυτών θα υποστούν πανωλεθρία καθώς η σύνταξη που θα πάρουν θα είναι κατά τουλάχιστον 30% χαμηλότερη σε σχέση με αυτή που υπολόγιζαν. Ειδικά γιατροί, δικηγόροι, και επαγγελματίες ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ θα βρεθούν αντιμέτωποι με συντάξεις φτώχειας. Και αυτό διότι οι συντάξιμες αποδοχές επί των οποίων θα υπολογιστεί η σύνταξή τους, θα ανέλθουν στο 5πλασιο των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν πληρώσει. Ειδικά την τελευταία 6ετία που όλοι φρόντισαν να κατέβουν ασφαλιστικές κλάσεις, οι περισσότεροι δεν πλήρωναν πάνω από 250-300 ευρώ μηνιαίως. Έτσι, με συντάξιμες αποδοχές της τάξεως των 1.200-1.500 ευρώ, η κύρια σύνταξη δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 700-750 ευρώ ακόμη και για κάποιον ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί με 30 χρόνια ασφάλισης. Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

---Συνταξιούχος του ΤΕΒΕ με 15 χρόνια (και συντάξιμες αποδοχές 2.000 ευρώ) θα λάμβανε με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι την περασμένη εβδομάδα, σύνταξη 1.037 ευρώ. Με το καινούργιο σύστημα, ο συντάξιμος μισθός θα περιοριστεί στα 1.600 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι και η νέα σύνταξη θα περιοριστεί στα 530 ευρώ.

---Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με 35 χρόνια προϋπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 2.000 ευρώ (σ.σ. μέχρι τώρα το να υπήρχαν τέτοιου είδους συντάξιμες αποδοχές δεν ήταν δύσκολο καθώς ο συνταξιούχος μπορούσε να επιλέξει την καλύτερη 3ετία ή 5ετία) θα έβγαζε κύρια σύνταξη 1.218 ευρώ. Με το νέο σύστημα, δεν θα μπορέσει να έχει συντάξιμες αποδοχές 2.000 ευρώ καθώς θα ληφθεί υπόψη το σύνολο των αποδοχών του από το 2002 μέχρι σήμερα. Αν οι συντάξιμες αποδοχές του προκύψουν στα 1.800 ευρώ η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 993 ευρώ και αν προκύψουν στα 1.600 ευρώ (που είναι και το πιθανότερο) θα ανέλθουν στα 925 ευρώ. Άρα η διαφορά θα υπολογίζεται περίπου στα 300 ευρώ μηνιαίως.


ΤΟ ΕΚΑΣ. Το μεγαλύτερο μαχαίρι θα πέσει μέσα στο 2016 και στο 2017 καθώς από τα 900 εκατ. ευρώ της συνολικής δαπάνης, μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς θα πρέπει να έχουν εξαϋλωθεί τα 570 εκατ. ευρώ (σ.σ. μόνο μέσα στο 2016 αντιστοιχούν 170 εκατ. ευρώ ποσό που οδηγεί σε περικοπή 18-19%). Μέχρι το 2019, περίπου 360.000 άτομα θα έχουν υποστεί μείωση μηνιαίου εισοδήματος από 35 ευρώ τον μήνα (σ.σ. όσοι παίρνουν το συγκεκριμένο ποσό θα το χάσουν εδώ και τώρα) μέχρι και 230 ευρώ. Ήδη από το 2016, θα υπάρξουν δικαιούχοι που θα δουν το επίδομά τους να μειώνεται από τα 230 ευρώ στα 115 ευρώ το μήνα. Δεδομένου ότι πρόκειται για συνταξιούχους με αποδοχές κάτω των 8.500 ευρώ η απώλεια του ετήσιου εισοδήματος μπορεί να ξεπεράσει το 15%

Κακά μαντάτα για τις επικουρικές

Μέσα στις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Εργασίας θα κληθεί να εξειδικεύσει το πώς ακριβώς θα γίνει η περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Προς το παρόν, υπάρχουν δύο δεδομένα:

1. Οτι η περικοπή των επικουρικών θα πρέπει να γίνει σε αυτούς που έχουν άθροισμα από κύριες και επικουρικές συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ. Τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι αυτοί που ξεπερνούν το συγκεκριμένο όριο και ταυτόχρονα εισπράττουν έστω και μια μικρή επικουρική σύνταξη είναι λιγότεροι από 200.000.

2. Ότι από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων θα πρέπει να εξοικονομηθούν, με βάση την έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους, περί τα 350 εκατ. ευρώ. Μια απλή διαίρεση να γίνει, θα προκύψει ότι αντιστοιχούν τουλάχιστον 1.750 ευρώ σε καθέναν από τους συνταξιούχους της συγκεκριμένης κατηγορίας. Όσοι εντοπίζουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτή την ομάδα θα πρέπει να περιμένουν ότι οι περικοπές ως προς το ύψος της επικουρικής, θα φτάνουν ακόμη και στο 50% ενώ είναι πολύ πιθανό να ισχύσουν και αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ