Όλο το παρασκήνιο για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων

Όλο το παρασκήνιο για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων
Ένα μεγάλο παζάρι πραγματοποιείται αυτές τις μέρες για την τελική διαμόρφωση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που θα ενταχθούν στο νέο Υπερταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας αλλά και για το τι σημαίνει «αξιοποίηση» καθώς το τελικό νομοσχέδιο αναμένεται πριν το τέλος του μήνα.


Περισσότερα από 80.000 κρατικά ακίνητα, όλες οι ΔΕΚΟ, το ΤΑΙΠΕΔ με τις συμμετοχές του και το ΤΧΣ σύντομα θα αποτελούν τα περιουσιακά στοιχεία του νέου Υπερταμείου. Κι ενώ ο υπουργός Οικονομικών διαμηνύει ότι το θέμα «έχει κλείσει», ότι δηλαδή δεν υπάρχουν διαφωνίες με τους θεσμούς για το Υπερταμείο, στην ελληνική επικράτεια παραμένει ανοιχτό…

Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι σε εξέλιξη ένα διαρκές… μπρα ντε φερ μεταξύ υπουργών, υπό την πίεση και πολλών διαφορετικών συμφερόντων που θέλουν να δουν συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία στις λίστες του. Μέχρι την τελευταία στιγμή, εκτιμάται, ότι θα εξελίσσεται η εσωτερική διαπραγμάτευση για να καθοριστούν σημαντικές λεπτομέρειες, για το τι θα εξαιρεθεί, αλλά και για το ποιες ΔΕΚΟ θα μπουν σε αυτό, όσο και για το τι θα γίνει με τα ακίνητα που ανήκουν στα μεγάλα υπουργεία όπως το υπουργείο Αμύνης.

Σε δεύτερο χρόνο, αν δεν καθοριστεί με σαφήνεια στο νέο νομοσχέδιο, αναμένονται «ζωηρές συζητήσεις» για το τι ακριβώς σημαίνει αξιοποίηση, αν σημαίνει ιδιωτικοποίηση μειοψηφικών ποσοστών, σε ποιες ΔΕΚΟ θα πουληθούν ποσοστά και με σε τι χρονοδιάγραμμα και κυρίως ποιος θα αποφασίζει για όλα αυτά. Στην ουσία ολόκληρη η δημόσια περιουσία μαζί με το σύνολο των μετοχών των ΔΕΚΟ φεύγουν από την εποπτεία του κράτους και θα ανήκουν στο νέο Υπερταμείο, κάτι που ήδη έχει ενοχλήσει τους σχετικούς υπουργούς (Σπίρτζη, Σκουρλέτη, Καμμένο) αφού Οργανισμοί και δημόσια περιουσία που μέχρι πρότινος ήταν στον έλεγχό των υπουργείων τους, μετακομίζουν στο Ταμείο.


ΕΝΤΑΣΗ. Η ένταξη των περιουσιακών στοιχείων του υπουργείου Εθνικής Αμύνης στα περιουσιακά στοιχεία του νέου Υπερταμείου αναμένεται να πυροδοτήσει εντάσεις με τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος έσπευσε πριν λίγες μέρες να ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να παραχωρήσει σε ξένους επενδυτές, με διαδικασίες fast track, το νησί Φλέβες, απέναντι από τη Βουλιαγμένη και τη βάση στον Τούρλο της Αίγινας. Για τις Φλέβες, ο υπουργός, επεσήμανε ότι θα διενεργηθεί διαγωνισμός για τη μίσθωσή του για την ενίσχυση του ταμείου του Πολεμικού Ναυτικού. Αλλη πρόταση υφίσταται, όπως είπε, από επενδυτές του Ισραήλ για τη δημιουργία κέντρου έρευνας και τεχνολογίας, που προτείνεται να λειτουργήσει στην περιοχή Τούρλος στην Αίγινα. Τι θα γίνει με αυτές τις ενέργειες; Θα προχωρήσουν αυτόνομα από το υπουργείο ή θα υλοποιηθούν από το Υπερταμείο;
Στο μεταξύ το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει το έργο του στην ολοκλήρωση των (τουλάχιστον) 9 ιδιωτικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη με βάση τα συμφωνηθέντα στο τρίτο μνημόνιο. Η δημοσίευση τριών διαγωνισμών για πρόσληψη συμβούλων για την Εγνατία Οδό δείχνει πως οι ιδιωτικοποιήσεις που θα προωθήσει το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα είναι μόνο εννέα, ενώ δεν ξέρουμε ακόμη τι θα γίνει με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του, τις μετοχές των ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΟΤΕ.

Με μορφή holding και δυνατότητα βέτο των δανειστών

Το νέο ταμείο θα λειτουργεί ως holding και η λειτουργία του θα ξεκινήσει από τις αρχές του δευτέρου εξαμήνου του 2016. Θα αποφασίζει ανεξάρτητα από την κυβέρνηση με την ισχύ μιας υπερκυβέρνησης, θα ελέγχει άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, την ΕΤΑΔ, καθώς και μια νέα εταιρεία, στην οποία θα περιληφθούν όσες ΔΕΚΟ δεν έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, αρμοδιότητα του οποίου θα είναι η παρακολούθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η κατανομή των εσόδων από αυτές. Το Εποπτικό Συμβούλιο τα μέλη του οποίου θα ορίζονται με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών, θα διορίσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο στη συνέχεια θα αποφασίσει για τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ, της ΕΤΑΔ και των ΔΕΚΟ.

Τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα οριστούν από την ελληνική πλευρά και δύο από τους δανειστές (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου), αλλά οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με θετική γνώμη των τεσσάρων από τα πέντε μέλη με αποτέλεσμα ο ρόλος των εκπροσώπων των δανειστών να είναι καίριος.

Η διάρκεια ζωή του Υπερταμείου θα είναι τα 35 έτη και σε βάθος χρόνου και με δεδομένη την καλύτερη πορεία της οικονομίας, θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν τα έσοδα των 50 δισ. ευρώ. Στο τρίτο μνημόνιο προβλέπονταν πως στο νέο ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία περί τα 50 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του δημοσίου στις τράπεζες η οποία, όμως, περιορίστηκε σημαντικά μέσω της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης.

Υπήρξαν προτάσεις για περιορισμό του στόχου εσόδων στα 30 δισ. που όμως δεν φαίνεται να εισακούστηκαν από τους δανειστές, χωρίς να είναι γνωστό αν οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία ως προς το συγκεκριμένο σημείο. Οι δανειστές επέμεναν, επίσης, να συμπεριληφθούν στο νέο Υπερταμείο και τα ακίνητα του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το αίτημα του Πάνου Καμμένου για δημιουργία ειδικού Ταμείου που θα διαχειρίζεται τις εκτάσεις και τα ακίνητα που ανήκουν στο ΥΕΘΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τρία χρόνια τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις πηγαίνουν εξ ολοκλήρου στους δανειστές, ενώ στη συνέχεια το 50% θα πηγαίνει στο ελληνικό Δημόσιο και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιείται για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Οι οικονομικοί στόχοι του παραμένουν οι ίδιοι με τη συμφωνία του Ιουλίου: έσοδα 1,4 δισ., 3,7 δισ. και 1,3 δισ. ευρώ για τα έτη 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ