Ποιες συντάξεις κινδυνεύουν με «κούρεμα» άνω του 30% - Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Ποιες συντάξεις κινδυνεύουν με «κούρεμα» άνω του 30% - Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης
Αντιμέτωπη με τις δικές της «κόκκινες γραμμές» βρέθηκε χθες τα ξημερώματα η κυβέρνηση τόσο στο θέμα του ασφαλιστικού όσο και στο θέμα των κόκκινων δανείων. Οι επικεφαλής του κουαρτέτου, εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μην δεχτούν καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές ως «ισοδύναμο» της περικοπής των συντάξεων απαιτώντας πλήρη εφαρμογή του «κανόνα μηδενικού ελλείμματος» για το ΕΤΕΑ.

Όσον αφορά στο θέμα των κόκκινων δανείων, η απαίτηση είναι για πλήρη απελευθέρωση «εδώ και τώρα» σε όλα τα δάνεια. Έτσι, το ξημέρωμα βρήκε την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να συνειδητοποιεί ότι για να προσέλθει με υπογεγραμμένα κείμενα στην Ουάσινγκτον και στη εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πρέπει να ζητήσει από τους βουλευτές της πλειοψηφίας να ψηφίσουν μέτρα «φωτιά» όπως το κούρεμα συντάξεων σε ποσοστά ακόμη και άνω του 40%.

Χωρίς την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έστω κατά μια μονάδα, η «τρύπα» που μένει να κλείσει από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, εκτιμάται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι το σύνολο της δαπάνης για τις επικουρικές συντάξεις –μετά τις περικοπές που έχουν γίνει από το 2011 μέχρι σήμερα- έχει περιοριστεί στα 3 δις. ευρώ, για να εξασφαλιστεί το ποσό των 700 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να γίνει οριζόντιο «κούρεμα» των συγκεκριμένων συντάξεων κατά τουλάχιστον 23-25%. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τα οριζόντια μέτρα για να προστατεύσει τους συνταξιούχους με τα μικρότερα εισοδήματα, τα ποσοστά των περικοπών αναγκαστικά θα πρέπει να ανέβουν στα ύψη ειδικά αν επιλεγεί να θιγούν όσοι έχουν άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων πάνω από ένα όριο (π.χ 1100 ευρώ καθώς το σενάριο των 1400 ευρώ που καλλιεργούσε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση φαίνεται να πηγαίνει… περίπατο).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί δεν υποδεικνύουν στην ελληνική κυβέρνηση το πώς θα εξασφαλίσει τα 700 εκατ. ευρώ. Απλώς απαιτούν το κονδύλι να προέλθει από τις επικουρικές ώστε να επανέλθει πλήρως η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Το Μέγαρο Μαξίμου επομένως θα είναι αυτό που θα αποφασίσει –η απόφαση αναμένεται να ληφθεί πλέον στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο- αν αυτοί που θα την πληρώσουν θα είναι:

1. Όλοι ανεξαιρέτως όσοι εισπράττουν επικουρική με ένα ποσοστό περικοπής της τάξεως του 20-25% ή

2. Όλοι όσοι εισπράττουν επικουρική πάνω από 100-120 ευρώ με το ποσοστό όμως της περικοπής να εκτινάσσεται (σε μέσο επίπεδο) πάνω από το 30% ξεπερνώντας για τις υψηλές συντάξεις ακόμη και το 40%

Στο δημοσιονομικό, ανώτατη κυβερνητική πηγή εμφανιζόταν χθες τα ξημερώματα αισιόδοξη ότι το θέμα θα κλείσει χωρίς μάλιστα να χρειαστεί η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει κι άλλο σε ένα ακόμη καυτό θέμα αυτό του αφορολογήτου της κλίμακας: «δεν το συζητάμε κάν» ήταν η φράση του κυβερνητικού παράγοντα σε ένα διάλειμμα του χθεσινού μαραθωνίου. Αν παρ’ όλα αυτά, οι θεσμοί επιμείνουν στο ζήτημα αφορολόγητο, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μείωση της φορολογικής έκπτωσης κατά 100 ευρώ, σημαίνει και αυτομάτως αύξηση της παρακράτησης φόρου κατά 100 ευρώ.

Μένει, στον σημερινό μαραθώνιο, να κλείσει οριστικά ο κατάλογος με όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν το 1% του ΑΕΠ κυρίως από την έμμεση φορολογία με τις δύο πλευρές να συγκρούονται μέχρι και αργά χθες το βράδυ για την δημοσιονομική απόδοση του κάθε μέτρου.

Η χθεσινή παρουσία του Χριστόφορου Βερναρδάκη στο Hilton… υπενθύμισε την απαίτηση των δανειστών για περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο. Και το συγκεκριμένο θέμα παραμένει ανοικτό μέχρι να κλείσει οριστικά. Όσον αφορά στις προσλήψεις, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη πλέον η αυστηρή τήρηση του κανόνα «μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις» και την επόμενη 3ετία σε μια νέα προσπάθεια μείωσης της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου.

Στο θέμα των κόκκινων δανείων, όλα είναι ανοικτά. Η χθεσινή άφιξη του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα λίγο μετά τις 2:30 τα ξημερώματα στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, δείχνει την κινητοποίηση που υπάρχει από την ελληνική πλευρά γύρω από το επίσης «καυτό» πολιτικά θέμα λόγω και των πολιτικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οι θεσμοί εμφανίζονται αμετακίνητοι: πλήρες άνοιγμα της αγοράς των κόκκινων δανείων χωρίς προστασία. Από το σημερινό γύρο διαβουλεύσεων θα προκύψει αν η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια μικρή περίοδο… χάριτος διάρκειας έστω και ενός έτους και σε κάθε περίπτωση για συγκεκριμένα μικρά δάνεια τα οποία έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ