Γιατι κανείς δεν θα μπορεί να πάρει σύνταξη πάνω από 1000 ευρώ [πίνακας]

Γιατι κανείς δεν θα μπορεί να πάρει σύνταξη πάνω από 1000 ευρώ [πίνακας]
Παραμένετε εργαζόμενοι και θέλετε, όταν έρθει η ώρα να βγείτε στη σύνταξη να διατηρήσετε καθαρές απολαβές άνω των 1000 ευρώ από την κύρια σύνταξή σας; Πολύ … εύκολο.

Απλώς για να καταφέρετε να ξεφύγετε από τις συμπληγάδες που θα δημιουργήσουν ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, η διατήρηση της εισφοράς υπέρ υγείας (6% για όσους τη λησμόνησαν) και το καινούργιο φορολογικό (συνδυασμός αυξημένου φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης) θα χρειαστεί πριν καταθέσετε τα χαρτιά σας για σύνταξη να έχετε συμπληρώσει τουλάχιστον 35 έτη ασφάλισης και οι συντάξιμες αποδοχές σας να ξεπερνούν τα… 2600 ευρώ. Για το πόσο εφικτό είναι αυτό, αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, θα λαμβάνονται υπόψη από εδώ και στο εξής οι μισθοί και οι απολαβές ολόκληρου του εργασιακού βίου ενώ για τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης θα πρέπει με κάποιο μαγικό τρόπο να ξεπεραστεί η… ρετσινιά της ανεργίας που θα αφήσει σε εκατομμύρια Έλληνες η μακροχρόνια ύφεση.

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας όσον αφορά στο ασφαλιστικό να πέφτουν στο αν η εθνική σύνταξη θα «κλειδώσει» στα 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης ή αν θα πέσει προς τα 340 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, μπορεί αυτό που «καίει» τους σημερινούς συνταξιούχους να είναι το αν θα περικοπεί ή όχι η επικουρική τους σύνταξη, η «καμπάνα» όμως αλλού χτυπάει. Ο νέος τρόπος υπολογισμού, παράγει συντάξεις φτώχειας. Δικαιούχοι αυτών των συντάξεων, θα είναι οι σημερινοί εργαζόμενοι οι οποίοι αφού υποχρεωθούν να επιβιώσουν μέσα από τα χρόνια της ύφεσης, της υψηλής ανεργίας, των συνεχώς μειούμενων αποδοχών και της υπερφορολόγησης, θα καταλήξουν να βγάζουν μια σύνταξη της τάξεως των 500-600 ευρώ (ΕΚΑΣ δεν θα υπάρχει για να τους ενισχύσει) με την οποία θα καλούνται να επιβιώσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Τη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των θεσμών επανέρχονται στην Αθήνα προκειμένου να κλειδώσουν τη συμφωνία, μεταξύ άλλων και για το ασφαλιστικό. Εν πολλοίς, το τι θα γίνει έχει περίπου προεξοφληθεί καθώς τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν από τώρα ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία στο ασφαλιστικό. Τι θα προβλέπει αυτή η συμφωνία όσον αφορά στις συντάξεις που θα παράγει το σύστημα μετά την 1/1/2016;

1. Η Εθνική Σύνταξη θα παραμείνει στα επίπεδα των 384 ευρώ αλλά θα δίδεται με 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 χρόνια που ήθελε αρχικά η ελληνικήπλευρά. Αν κάποιος αποχωρεί με λιγότερα έτη ασφάλισης, θα υφίσταται μείωση στην Εθνική Σύνταξη κατά 2% ανά έτος. Πρακτικά δηλαδή, θα εισπράττει 345 ευρώ αν αποχωρεί με 15 χρόνια ασφάλισης αντί για 20.

2. Προκειμένου να πειστούν οι δανειστές να διατηρηθεί η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ χωρίς μάλιστα να επιβληθούν εισοδηματικά κριτήρια, αξίωσαν την περαιτέρω μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης. Η πρόταση που έριξε στο τραπέζι η πλευρά του ΔΝΤ (και γύρω από την οποία αναμένεται να κλείσει η συμφωνία χωρίς να αποκλείονται διαφοροποιήσεις), προβλέπει:

a. μέσο ετήσιο συντελεστή της τάξεως του 0,45% για όποιον συνταξιοδοτείται με 15 έτη ασφάλισης
b. 0,485% για τα 20 έτη ασφάλισης
c. 0,57% για τα 25 έτη ασφάλισης
d. 0,7% για τα 30 έτη ασφάλισης
e. 0,83% για τα 35 έτη ασφάλισης και
f. 0,96% για τα 40 έτη ασφάλισης

3. Στοιχείο που έχει υποτιμηθεί αλλά είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι ο συντάξιμος μισθός θα υπολογίζεται πλέον με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει μείωση των συντάξιμων αποδοχών κατά τουλάχιστον 15-20% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Άρα, προκύπτει η τέλεια καταιγίδα: χαμηλότεροι συντελεστές αναπλήρωσης σε χαμηλότερες συντάξιμες αποδοχές.
Ποιο είναι το ύψος των μεικτών συντάξεων που παράγει αυτός ο τρόπος υπολογισμού; Ο πίνακας που παρουσιάζει το moneypro είναι αποκαλυπτικός. Με συντάξιμες αποδοχές της τάξεως των 1000 ευρώ (σ.σ.: να σημειωθεί ότι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι κάτω από τα 960 ευρώ μεικτά) η μεικτή σύνταξη που προκύπτει είναι:

1. 413 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης

2. 481 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης

3. 526,5 ευρώ με 25 έτη ασφάλισης

4. 594 ευρώ με 30 έτη ασφάλισης

5. 674 ευρώ με 35 έτη ασφάλισης και

6. 768 ευρώ με 40 χρόνια ασφάλισης

Προκύπτει λοιπόν ότι θα χρειαστεί κάποιος να παραμείνει ενεργός για 40 χρόνια για να εξασφαλίσει ότι η σύνταξή του θα ξεπερνά το 76% των μέσων αποδοχών ολόκληρου βίου. Υποτίθεται μάλιστα, ότι στα χαμηλότερα επίπεδα αποδοχών, υπάρχει καλύτερη μεταχείριση ακριβώς λόγω της ύπαρξης της Εθνικής Σύνταξης. Για όσους έχουν εργαστεί για πολλά χρόνια με υψηλές αποδοχές –και κατά συνέπεια έχουν πληρώσει τις περισσότερες εισφορές- οι συντάξεις θα είναι αναλογικά πολύ χαμηλότερες. Ιδού τι θα παίρνει κάποιος ο οποίος θα έχει συντάξιμες αποδοχές 2000 ευρώ:

1. Στα 15 χρόνια, θα βγάζει σύνταξη 480,6 ευρώ. Δηλαδή συγκριτικά με αυτόν που θα έχει τις μέσες αποδοχές των 1000 ευρώ, θα έχει πληρώσει επί μια 15ετία τις διπλές εισφορές, για να εξασφαλίσει 67 ευρώ μεγαλύτερη σύνταξη

2. Ακόμη και στα 40 χρόνια, ο συνταξιούχος των 2000 ευρώ συντάξιμων αποδοχών, θα βγάζει σύνταξη 1152 ευρώ. Μεικτά όμως

Και στις νέες συντάξεις θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται η εισφορά υπέρ υγείας που θεσπίστηκε πέρυσι ήτοι, και οι νέες συντάξεις θα μειώνονται κατά 6%. Επίσης, οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν και φόρο εισοδήματος (εφόσον η σύνταξή τους ξεπερνά το αφορολόγητο) αλλά και εισφορά αλληλεγγύης. Το πώς επιδρούν οι κρατήσεις στις συντάξεις, αποτυπώνεται στον πίνακα με τις καθαρές συντάξεις. Εκεί και φαίνεται και το ποιοι είναι οι συνδυασμοί που μπορούν να αποδώσουν πάνω από 1000 ευρώ καθαρά:

1. Με 30 έτη ασφάλισης, χρειάζονται συντάξιμες αποδοχές άνω των 4000 ευρώ ενώ με λιγότερα χρόνια είναι αδύνατον
2. Με 35 έτη ασφάλισης, σύνταξη άνω των 1000 ευρώ καθαρά, προκύπτει μόνο αν οι συντάξιμες αποδοχές υπερβαίνουν τα 2600 ευρώ
3. Όσοι κρατηθούν για 40 χρόνια στην αγορά εργασίας, θα βγάζουν σύνταξη με τέσσερα ψηφία, αρκεί οι συντάξιμες αποδοχές τους να κυμαίνονται πάνω από τα 2000 ευρώ.

Δείτε τον πίνακα με τη μεικτή και τη καθαρή σύνταξη με το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ