Έχεις εταιρεία; Δες πώς θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές σου εισφορές

Έχεις εταιρεία; Δες πώς θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές σου εισφορές
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων -ειδικά των μικρομεσαίων- περιμένοντας από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές.

Σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι γνωρίζουν ότι για κάθε τιμολόγιο που θα εκδίδουν, θα πληρώνουν και ένα ποσοστό 20% μόνο για την κύρια σύνταξή τους, το τοπίο για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες παραμένει θολό.

Πολύ μεγάλο ποσοστό των ασφαλισμένων του σημερινού ΟΑΕΕ πληρώνουν εισφορές είτε επειδή είναι μέλη ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων εταιρειών, είτε επειδή μετέχουν στα διοικητικά συμβούλια ανωνύμων εταιρειών όντας ταυτόχρονα και μέτοχοι (με ποσοστό άνω του 3%), είτε επειδή είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, ΕΠΕ κλπ.

Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, δημιουργεί τεράστιο θέμα στον επιχειρηματικό κόσμο καθώς το προσχέδιο του ασφαλιστικού νόμου δεν αναφέρει τίποτα για το ποιο θα είναι το εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος με το οποίο συνομίλησε το Moneypro, αναφέρει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές για τους επαγγελματίες θα υπολογίζονται:

1. Επί του τμήματος των κερδών που αντιστοιχούν στους ομόρρυθμους και ετερόρρυθμους εταίρους.

2. Επί του ποσού που εισπράττουν ως αμοιβή από τις εταιρείες τους, οι διαχειριστές, οι εκπρόσωποι κλπ.

3. Επί των αμοιβών βάσει των οποίων αμείβονται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθαρίζει ότι τα μερίσματα που διανέμουν οι εταιρείες δεν θα θεωρούνται εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Προσθέτει βέβαια ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει μετά την ψήφιση του νόμου καθώς όλες οι απαιτούμενες διευκρινίσεις θα δοθούν μέσω υπουργικών αποφάσεων.

Πάντως, η εξαίρεση των μερισμάτων από τον υπολογισμό των εισφορών θεωρείται αυτονόητη για δύο λόγους: Μερίσματα μπορεί να εισπράττουν και νομικά πρόσωπα, φυσικά πρόσωπα από το εξωτερικό κλπ. Αυτό σημαίνει ότι απόπειρα να υπολογιστούν εισφορές με βάση τα μερίσματα, θα προκαλούσε τεράστια λειτουργικά προβλήματα. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με αυτή καθ' αυτή την επιχειρηματικότητα. Ότι κινείται τα τελευταία χρόνια της ύφεσης και των μνημονίων, κινείται κυρίως μέσω των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ).

Περισσότερα από 11.800 επιχειρηματικά πλάνα έχουν υλοποιηθεί μέσω ΙΚΕ από τον Απρίλιο του 2011 (τότε θεσπίστηκε το πλαίσιο για τις εταιρείες του ενός ευρώ) μέχρι σήμερα. Το ισοζύγιο ιδρύσεων-διακοπών στις ΙΚΕ, είναι στα χρόνια των μνημονίων θετικότερο από κάθε άλλη επιχειρηματική μορφή (το ισοζύγιο στις ΙΚΕ ήταν θετικό κατά 11.000 επιχειρήσεις έναντι μόλις 5900 που ήταν το ισοζύγιο στις ατομικές εταιρείες).

Ποιοι είναι αυτοί από τον επιχειρηματικό κόσμο που υποχρεούνται να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ;

-Τα μέλη ή μέτοχοι Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής Εταιριών, πλην των Ανωνύμων, των οποίων ο σκοπός συνιστά δραστηριότητα, για την οποία τα ασκούντα αυτήν πρόσωπα υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

-Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Α.Ε. με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική ή βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα εφόσον αυτά είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον.

-Οι διαχειριστές Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ) που ορίστηκαν με το καταστατικό ή με απόφαση των εταίρων

-Ο μονοπρόσωπος εταίρος Μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ)

Ζήτησαν και σενάριο... φοροδιαφυγής

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να τρέξει «σενάρια» για το ύψος των εσόδων που θα αποφέρει ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών τόσο για τα πρόσωπα στο πάνω θέμα όσο και για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες. Ένα από τα σενάρια που ζητήθηκε να «τρέξει», είναι το ύψος των εσόδων στην περίπτωση που όλοι οι ασφαλισμένοι πέσουν στο κατώτερο πλαφόν. Τι πιστεύουν οι ξένοι και ζήτησαν τέτοιο σενάριο;

Ότι με το που θα ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα, όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν τόσα κέρδη ώστε να πληρώνουν το ελάχιστο ποσό στα ασφαλιστικά ταμεία. Η εικόνα από τις φορολογικές δηλώσεις των νομικών προσώπων είναι αποκαλυπτική: Σε σύνολο περίπου 250.000 νομικών προσώπων, μόνο η μία στις τρεις επιχειρήσεις είχε το 2014 κέρδη με αποτέλεσμα να υποχρεούται και σε καταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Ακόμη και από τις κερδοφόρες εταιρείες όμως, η μεγάλη πλειοψηφία αποτυπώνει στη δήλωσή της κέρδη… συνταξιούχου: Περίπου 90.000 νομικά πρόσωπα έχουν απομείνει να είναι κερδοφόρα. Και από αυτά, τουλάχιστον τα 30.000 δηλώνουν κέρδη έως… 10.000 ευρώ και επιπλέον 35.000 περίπου 25.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Σε σύνολο περίπου 500.000 επαγγελματιών, οι 131.624 δηλώνουν κέρδη έως 1.000 ευρώ, οι 157.158 κέρδη έως 5.000 ευρώ και οι 78.640 κέρδη έως 10.000 ευρώ. Μόλις 15.000 επιχειρήσεις εμφανίζουν κέρδη από 50.000 ευρώ και πάνω.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ