Κατρούγκαλος: Θα επανεξεταστούν μετά από 3 χρόνια οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Κατρούγκαλος: Θα επανεξεταστούν μετά από 3 χρόνια οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών
Επιμέρους βελτιώσεις στο ασφαλιστικό, και μειώσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών μετά από τρία χρόνια, ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Κατρουγκαλος

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, ωφελούνται τα δυο τρίτα των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι όπως παραδέχθηκε καλούνται να πληρώσουν υψηλές εισφορές με το νέο ασφαλιστικό.

«Στο τέλος της τριετίας θα επανεξεταστούν οι εισφορές γιατί είναι υψηλές σήμερα, αλλά δεν μπορούν να μειωθούν, γιατί αν τις μειώσουμε δεν θα πληρώνονται οι υφιστάμενες συντάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

«Είχαμε πει από την αρχή ότι η ουσία της μεταρρύθμισης σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες έγκειται στο ότι υπολογίζουμε πια τις εισφορές τους στο πραγματικό εισόδημα χωρίς να αυξήσουμε τα ποσοστά και σε εφαρμογή των δύο βασικών κανόνων της μεταρρύθμισης, της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» πρόσθεσε.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι με βάση το σχέδιό του θα υπάρξουν οφέλη για τα 2/3 των ελεύθερων επαγγελματιών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Άφησε δε αιχμές για την απροθυμία των επιστημονικών συλλόγων να προχωρήσουν σε διάλογο.

Στο μεταξύ, ακάλυπτοι σε φορολόγηση 26% και προκαταβολή φόρου 75% βρίσκονται χιλιάδες άνεργοι και περιστασιακά εργαζόμενοι καθώς το ΥΠΟΙΚ δεν έχει καταθέσει - όπως πέρυσι - στη Βουλή διορθωτική ρύθμιση για την απαλλαγή τους από την αποφορολόγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ