«Φουσκωμένες» ασφαλιστικές εισφορές για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες

«Φουσκωμένες» ασφαλιστικές εισφορές για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες
Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 50 ευρώ περίπου θα κληθούν να καταβάλλουν έως 350.000 αγρότες, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Ο λογος;

Η διάταξη του νόμου που επιβάλλει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, κάθε τριετία.Οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ θα λαμβάνουν ειδοποιητήρια καταβολής των νέων εισφορών έως τις 30 Νοεμβρίου.

Μάλιστα η αύξηση αυτή είναι ανεξάρτητη από τον τριπλασιασμό των εισφορών που προβλέπει το Μνημόνιο, από 7% σήμερα στο 20% έως το 2019.

Η αποστολή των ειδοποιητηρίων ξεκίνησε φέτος με σημαντική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα εντός των επόμενων λίγων ημερών, οι περίπου 620.000 αγρότες - ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ να πρέπει να πληρώσουν το σύνολο της οφειλής, προκειμένου αυτή να μην καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Η αύξηση των εισφορών έως και 12% οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εφαρμογή του νόμου 3986/11 που προβλέπει αυτόματη αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας ανά 3 χρόνια.

Η πρώτη μετάταξη έγινε το 2012 και η επόμενη πραγματοποιείται φέτος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τους περίπου 620.000 ασφαλισμένους, οι 400.000 ήταν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία και εξ αυτών, οι περίπου 350.000 οδηγούνται στην 3η και κατά συνέπεια σε αύξηση εισφορών κατά τουλάχιστον 12%, ήτοι από 425,58 ευρώ σε 477,06 ευρώ, το εξάμηνο.

Οι πληρωμές πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 30 Νοεμβρίου , σε όλα τα καταστήματα των ΕΛΤΑ, ή μέσω του Τραπεζικού Συστήματος ΔΙΑΣ και μέσω e-banking.

Οφειλές άνω των 5.000 που δεν εξοφληθούν εμπρόθεσμα θα σταλούν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και θα ξεκινήσουν διαδικασίες αναγκαστικών πληρωμών.

Παράλληλα άλλωστε, η μη εμπρόθεσμη καταβολή θα οδηγήσει στην απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας (βιβλιάριο υγείας, παροχές λογαριασμού Αγροτικής Εστίας) και την επιβάρυνσή τους με ετήσιο επιτόκιο του νόμου 4152/2013.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΓΑ, ειδοποίηση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών θα λάβουν και οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι επί δέκα και πλέον έτη δεν έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην παλιά ρύθμιση με τριμηνιαία καταβολή δόσεων, θα λάβουν τρεις διαφορετικές ειδοποιήσεις.

Οι δύο αφορούν στις τριμηνιαίες δόσεις (Α και Β τρίμηνο 2015) και η τρίτη στην τρέχουσα εισφορά του Α΄ εξαμήνου 2015, με ληκτική ημερομηνία πληρωμής την 30/11/2015.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις (100 δόσεις, "Νέα Αρχή" και "Πάγια") δεν θα λάβουν ειδοποίηση καταβολής τρέχουσας ασφαλιστικής εισφοράς Α΄ εξαμήνου 2015. Η καταβολή της τρέχουσας εισφοράς Ά Εξαμήνου 2015, θα γίνει ταυτόχρονα με τη πληρωμή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2015 μέσω της Τράπεζας Πειραιώς.

Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών πραγματοποιείται υποχρεωτικά μέσω Τραπεζικού Συστήματος ΔΙΑΣ και e-banking.

Πηγή: enikonomia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ