Έρχεται νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις - Δείτε ποιους αφορά

Έρχεται νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις - Δείτε ποιους αφορά
Δεν πρόλαβε καλά καλά να εφαρμοστεί η νέα εισφορά 2% στις κύριες και 6% στις επικουρικές συντάξεις και ένα νέο «ψαλίδι» περιμένει τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του Δημοσίου και του ΝΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr η νέα εισφορά που θα εφαρμοστεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου:

  • θα αφορά όλα τα "υψηλά" εισοδήματα
  • θα επιβάλλεται υπό τη μορφή φόρου -ο οποίος, μάλιστα, ενδέχεται να παρακρατείται κατευθείαν από την "πηγή", στην περίπτωση των μισθωτών.
  • θα καταλήγει σε ένα κοινό "κουμπαρά" για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού – Συνταξιοδοτικού.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, το τέλος του Οκτωβρίου, αποτελεί το dead line για την θέσπιση ριζικών αλλαγών στο Ασφαλιστικό της χώρας, οι οποίες θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Στενός συνεργάτης του κ. Κατρούγκαλου ανέφερε στο capital.gr πως η Επιτροπή Ειδικών θα συνεχίσει κανονικά τη δραστηριότητα της, στα πλαίσια λειτουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης και καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Την ερχόμενη Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η πρώτη συνάντηση εργασίας της.

Το νέο Μνημόνιο, το οποίο δεσμεύει τις "ελληνικές αρχές" και όχι απλά τη μία ή την... άλλη κυβέρνηση αναφέρει χαρακτηριστικά πως "έως τον Δεκέμβριο του 2015", πρέπει να προχωρήσουν οι ακόλουθες ενέργειες στις ακόλουθες ενέργειες:

- Η ενοποίηση όλων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης σε μια ενιαία οντότητα.

- Η κατάργηση όλων των υφιστάμενων ρυθμίσεων για τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση των ταμείων.

- Η συγκρότηση νέου διοικητικού συμβουλίου και ομάδας διαχείρισης χρησιμοποιώντας την υποδομή και οργάνωση του ΙΚΑ.

- Η εφαρμογή του κεντρικό μητρώου συνεισφερόντων και η δημιουργία κοινών υπηρεσιών.

- Η έγκριση προγράμματος για τη δημιουργία κοινού συνόλου κεφαλαίων που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2016.

- Το προχώρημα της διαδικασίας ενσωμάτωσης της δήλωσης, της πληρωμής και της είσπραξης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση πριν από τα τέλη του 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ