Νέο «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις θέλει η τρόικα

Νέο «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις θέλει η τρόικα
«Πονοκέφαλο» σε χιλιάδες ασφαλισμένους προκαλούν τα νέα μέτρα που φέρεται να έχει... στις αποσκευές της η νέα εκπρόσωπος του ΔΝΤ, που αναμένεται στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις.

Από το 2009 κιόλας, σε έκθεσή της για τη χώρα μας, η Ντέλια Βελκουλέσκου πρότεινε ως λύσεις: μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας και στις αποζημιώσεις απόλυσης, περιορισμούς στο συνδικαλιστικό πλαίσιο και απαγόρευση υποχρεωτικών συμβάσεων με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Παράλληλα, οι δανειστές αναμένεται να ζητήσουν νέες μειώσεις μισθών και και μάλιστα για όλα τα μισθολογικά κλιμάκια των υπαλλήλων, στο πλαίσιο της περιστολής δαπανών.

Έτσι αναμένεται νέα αναδιάρθρωση στα μισθολογικά κλιμάκια και κυρίως σε όσους έχουν υψηλές αμοιβές με περικοπές που θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν το 10%, ενώ στους χαμηλόμισθους οι μειώσεις θα κινηθούν από 5% ως και 10%.Μάλιστα θα επέλθει και έμμεση μείωση του μισθού καθώς θα ενταχθούν στον μισθό και τα επιδόματα με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εισφορές.

Σοκ και στο ασφαλιστικό

Η πλήρης εφαρμογή του νόμου του 2010 για τις κύριες συντάξεις οδηγεί σε μειώσεις από το 2015 και μετά, ενώ σε ανάλογο αποτέλεσμα οδηγεί και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδύναμα μέτρα. Ορισμένες ακραίες προτάσεις κάνουν λόγο ακόμη και για απαίτηση των δανειστών να υπάρξουν μειώσεις 30% στις συντάξεις.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί, επίσης, την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, την κατάργηση των Φόρων Υπέρ Τρίτων που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των παροχών, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 350.000 δικαιούχους.

Γρίφος παραμένουν τα μέτρα για την κάλυψη των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που ανατρέπουν τις μειώσεις συντάξεων με κόστος περίπου 2 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν η Αθήνα μιλά για μειώσεις στις υψηλές συντάξεις, όμως, το ασφαλιστικό είναι γενικά ένα πολύ «καυτό» ζήτημα που θα ανοίξει από Σεπτέμβριο και που από την Πρωτοχρονιά του 2016 θα πρέπει να εφαρμοστούν οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ