ΣτΕ: Από το 2016 και σε πολλές δόσεις η αποκατάσταση των συντάξεων

ΣτΕ: Από το 2016 και σε πολλές δόσεις η αποκατάσταση των συντάξεων
Επιστροφή των περικοπών στις συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε πολλές... πολλές δόσεις, που θα αρχίσουν μετά τον Ιούνιο του 2016 και θα περιλαμβάνουν την καταβολή αναδρομικών ακόμη και με ομόλογα αντί μετρητών, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, η κατεύθυνση είναι να μετατεθεί η εφαρμογή της απόφασης για το 2016 και να επιστρέφεται ένα μικρό μόνο τμήμα από τις μειώσεις που θα πρέπει να σταματήσουν να επιβάλλονται από τις 9 Ιουνίου του 2015 και εφεξής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκείνο που εξετάζεται είναι το σύνολο των συνταξιούχων να παίρνει από το 2016 και για τα επόμενα χρόνια το 1/10 από τις μειώσεις που θα πρέπει να σταματήσουν να επιβάλλονται από τις 9 Ιουνίου του 2015 και μετά (που ισχύει η απόφαση του ΣτΕ).

Στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρουν στελέχη που προέρχονται από τον κλάδο των συνταξιούχων του Δημοσίου, θα επιστραφεί το 2016 για παράδειγμα ένα ποσό της τάξης των 17 ευρώ το μήνα στις κύριες συντάξεις που ήταν μέχρι 1.700 ευρώ, πριν από τις περικοπές. Για υψηλότερα ποσά συντάξεων θα επιστραφούν 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως.

Με την αναλογία αυτή, οι συνταξιούχοι θα εξοφληθούν σε μία 5ετία, αν όχι και σε περισσότερα χρόνια.

Για τους 30 συνταξιούχους που δικαιούνται και αναδρομικά από το 2012 την επιστροφή των περικοπών στις συντάξεις, εξετάζεται ακόμη και η πληρωμή τους με ομόλογα του Δημοσίου, που σημαίνει ότι μόνο αν τα κρατήσουν ως τη λήξη τους θα καταφέρουν να εισπράξουν στο ακέραιο τις περικοπές που είχαν από το 2012 και μετά.

Αν όμως θελήσουν να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα πριν από την λήξη τους, τότε θα έχουν το ρίσκο να πάροπυν λιγότερα στην περίπτωση που οι τρέχουσες τιμές των ομολόγων βρίσκονται σε πτωτική τροχιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ