Με εισοδηματικά κριτήρια η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα

Με εισοδηματικά κριτήρια η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα
Την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τον καθορισμό του ποσοστού συμμετοχής των πολιτών στο κόστος των φαρμάκων τους μελετά το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κουρουμπλής, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να διαβαθμιστεί το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στη δαπάνη για τα φάρμακα με βάση εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς ωστόσο το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 25%, που ισχύει σήμερα για όλους.

Στόχος είναι, όπως είπε ο υπουργός, να προστατευθούν οι οικονομικά αδύναμοι, χαρακτηρίζοντας άδικο να έχουν το ίδιο ποσοστό συμμετοχής οι εργαζόμενοι με τους ανασφάλιστους.

Ηδη σύμφωνα με την Καθημερινή, έχει συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει το ζήτημα, ενώ οι όποιες αλλαγές στο ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα θα ισχύσουν το β΄ εξάμηνο του 2015.

Το μεσοσταθμικό ποσοστό της συμμετοχής των ασφαλισμένων –συνυπολογίζεται και η καταβολή της διαφοράς στην τιμή μεταξύ πρωτότυπου και γενόσημου– έχει υπερδιπλασιαστεί, από 13% στις αρχές του 2012 σε 28% (Αύγουστος 2014).

Χθες, ο κ. Κουρουμπλής επιτέθηκε στους προκατόχους του στο υπουργείο Υγείας, καταγγέλλοντας «λεόντειες συμβάσεις σε βάρος του Δημοσίου με γερμανικές εταιρείες που δεν δραστηριοποιήθηκαν ποτέ στην Ευρώπη παρά μόνο στην Αφρική και αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες δυσκολεύονται να υπογράψουν για την ποιότητα του έργου που θα παραδοθεί». Η αντίδραση των πρώην υπουργών, Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, ήταν άμεση.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι τέτοια σύμβαση δεν υπάρχει. «Υπάρχει, όμως, σύμβαση του υπουργείου Υγείας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δηλαδή τον υγειονομικό οργανισμό του ΟΗΕ, για παροχή τεχνικής βοήθειας ύψους 10 εκατ. ευρώ», εκ των οποίων έχουν ήδη καταβληθεί περίπου 2 εκατ. ευρώ για έργο που έχει παραδοθεί.

Οι κ. Γεωργιάδης και Βορίδης τονίζουν ότι «η λάσπη στον ανεμιστήρα από εμάς δεν γίνεται ανεκτή» και καλούν τον υπουργό εάν δεν του αρέσει η συγκεκριμένη σύμβαση –για την οποία είναι ενήμερη η Βουλή– να την καταγγείλει και να «παύσει να λασπολογεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ