Εκκρεμούν 28.000 αιτήσεις για εφάπαξ

Εκκρεμούν 28.000 αιτήσεις για εφάπαξ
Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ψάχνε να βρεί τα απαραίτητα κονδύλια και να καταβάλλει τα εφάπαξ.

Επί τάπητοςμπαίνει εκ νέου ο τρόπος υπολογισμού του βοηθήματος και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την αλλαγή συγκεκριμένων διατάξεων.

Ωστόσο είναι σε εκκρεμότητα 28.000 αιτήσεις και αν δεν βρεθεί λύση θα εκτιναχτεί εκ νέου ο χρόνος αναμονής στα δύο χρόνια. Η νέα ηγεσία του υπουργείου προχωρεί στην επανεξέταση του τρόπου υπολογισμού που είχε αποφασιστεί πέρυσι, αλλά ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί.

Ουσιαστικά καλείται να προχωρήσει σε "λίφτινγκ" στη διάταξη, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χορήγησης εφάπαξ-ασανσέρ που θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο (ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα και το κύμα φυγής).

Στόχος είναι να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να περιοριστούν οι μειώσεις στο βοήθημα, που μπορεί να έφταναν ακόμη και στο 20%. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως μια σειρά παρεμβάσεων έχουν ήδη οδηγήσει στο "ψαλίδισμα" του βοηθήματος κατά 38% (πλέον κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στα 29.000 ευρώ).

Σε αυτή την φάση το Ταμείο ουσιαστικά δεν μπορεί να προχωρήσει στην εξέταση των αιτήσεων όσων βγήκαν στη σύνταξη από το Σεπτέμβριο του 2013 και μετά (και οι οποίες θα έπρεπε να υπολογιστούν με το νέο σύστημα). Το θέμα με τον τρόπο υπολογισμού είναι σε εκκρεμότητα εδώ και μήνες, ενώ δεν έχει καθοριστεί ο συντελεστής βιωσιμότητας καθώς εκκρεμεί η επανεξέταση του θέματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ