Πρόστιμα ύψους 68,2 εκατ. ευρώ για ανασφάλιστη εργασία τους τελευταίους 14 μήνες

Πρόστιμα ύψους 68,2 εκατ. ευρώ για ανασφάλιστη εργασία τους τελευταίους 14 μήνες
Τα στοιχεία για την αδήλωτη εργασία από το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον μήνα Νοέμβριο έφερε στο φως της δημοσιότητας το Υπουργείο Εργασίας. Οι έλεγχοι διενεργούνται από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.) του ΙΚΑ και από μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας & Υγείας της Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε.

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου ΑΡΤΕΜΙΣ για τον έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας τον μήνα Νοέμβριο του 2014 ελέγχθηκαν 2.516 επιχειρήσεις και σε σύνολο 8.597 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 801, δηλαδή το 9,32% του συνολικού αριθμού.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τον Νοέμβριο για την ανασφάλιστη εργασία ανέρχονται σε 8.325.806 ευρώ. Συνολικά το ύψος των προστίμων που επιβλήθηκε για την ανασφάλιστη εργασία από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2013 μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου του 2014 ανέρχεται σε 68.242.546 ευρώ.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι «τα δυόμισι τελευταία χρόνια πραγματοποιήσαμε ένα δημιουργικό και πρωτόγνωρο μεταρρυθμιστικό έργο για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και τον εκσυγχρονισμό της αγορά εργασίας.

«Αλλά και στο κρίσιμο ζήτημα της διασφάλισης της νομιμότητας στην απασχόληση παρουσιάσαμε μια μεγάλη πρόοδο. Με την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου ΑΡΤΕΜΙΣ και την επιβολή των υψηλοτέρων ιστορικά προστίμων, αντιμετωπίζουμε πλέον αποτελεσματικά την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Τα αποτελέσματα της ελεγκτικής μας δράσης είναι αδιάψευστοι μάρτυρες», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ