Οι «χρυσοί συνταξιούχοι» που εισπράττουν πάνω από έξι συντάξεις

Οι «χρυσοί συνταξιούχοι» που εισπράττουν πάνω από έξι συντάξεις
Ζουν ανάμεσά μας, οι τέσσερις πιο προνομιούχοι, έχουν κατορθώσει να βλέπουν κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό από …10 διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία. Στην παρέα τους, άλλα επτά άτομα στα οποία καταβάλλονται εννέα συντάξεις και 47 με οκτώ συντάξεις.

Αν νομίζετε ότι το φαινόμενο της μαζικής είσπραξης συντάξεων είναι τόσο περιορισμένο, δείτε και τα υπόλοιπα κλιμάκια της σχετικής κατάταξης που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και αφορούν στον μήνα Ιανουάριο:

  1. 351 άτομα ζουν με επτά συντάξεις και
  2. 4504 άτομα με έξι συντάξεις

Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Ως γνωστόν μέχρι και το 1992 δεν υπήρχε απαγόρευση ασφάλισης σε δύο ταμεία κύριας ασφάλισης. Μπορούσε κάποιος να εργάζεται ως μισθωτός και ταυτόχρονα ως ελεύθερος επαγγελματίας έτσι ώστε να εισπράττει δύο κύριες συντάξεις. Αν προστεθούν και τα επικουρικά, αυτομάτως ο αριθμός διπλασιάζεται. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και… βουλευτές με έξτρα προνόμια. Ή υπάρχουν και οι συντάξεις χηρείας οι οποίες μεταβιβάζονται από τον έναν σύζυγο στον άλλον.

Ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων για τον μήνα Ιανουάριο ανήλθε στα 2.654.198 άτομα. Η μέση σύνταξη γήρατος διαμορφώθηκε στα 956,83 ευρώ, η μέση σύνταξη θανάτου στα 690 ευρώ, η μέση σύνταξη αναπηρίας στα 627 ευρώ, η μέση σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ στα 256 ευρώ.

Πόσα μπορεί να μαζεύουν οι τυχεροί με τις 10 συντάξεις; Σίγουρα θα είναι ανάμεσα στους «κορυφαίους» της κλίμακας. Υπάρχουν συνολικά 239 άτομα με αποδοχές από τη σύνταξη υψηλότερες των 4000 ευρώ μηνιαίως. Η μέση σύνταξη σε αυτή την κατηγορία, διαμορφώνεται στα 4616 ευρώ. Προφανώς αυτοί με τις 10 συντάξεις είναι αυτοί που ανεβάζουν –προφανώς- τον μέσο όρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ