Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων - Τι ισχύει για κάθε Ταμείο ξεχωριστά

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων - Τι ισχύει για κάθε Ταμείο ξεχωριστά
Με ένα «μεικτό» σύστημα υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου οι κύριεs συντάξεις στο Δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Το τελικό ποσό προκύπτει από το άθροισμα «βασικής» και τα «αναλογικής» σύνταξης.

Οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν περίπου 150.000 ασφαλισμένοι που έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2014. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα δουν τη σύνταξη τους να υπολογίζεται με το «παλαιό» σύστημα ανεξαρτήτου του πότε θα ανοίξουν την πόρτα εξόδου.

Ωστόσο, θα επηρεαστούν 100.000 άτομα που θα «κλειδώσουν» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα την επόμενη διετία. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα δουν τη σύνταξη τους να αλλάζει ως εξής:

Οι αλλαγές ανά Ταμείο

Συγκεκριμένα ανά Ταμείο προβλέπονται τα εξής:

ΙΚΑ: Ο υπολογισμός γίνεται με την καλύτερη 5ετία αποδοχών στην τελευταία 10ετία ασφάλισης. Ως τελευταία δεκαετία νοείται η δεκαετία που ξεκινά από το έτος το προηγούμενο εκείνου που υποβλήθηκε η αίτηση.

Δημόσιο: Οι συντάξεις υπολογίζονται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του Οκτωβρίου 2011. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ο βασικός μισθός, το επίδομα των 140,8 ευρώ και το επίδομα θέσης ευθύνης εφόσον ο υπάλληλος το λαμβάνει επί τουλάχιστον μία διετία. Ο συντελεστής αναπλήρωσης είναι στο 80% για τα έτη μέχρι το 2007 και στο 72% για τα έτη από το 2008 έως το 2015.

ΟΑΕΕ: Οι συντάξεις υπολογίζονται με βάση της κατηγορίας ασφάλισης με την οποία έχει καταβάλει ο ελεύθερος επαγγελματία κατά τον ασφαλιστικό του βίο. Συνήθως συμφέρουσα είναι η επιλογή των καταστατικών διατάξεων των φορέων (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ), ενώ για τους ασφαλισμένους στο ΤΣΑ η επιλογή των διατάξεων του ΟΑΕΕ.

ΕΤΑΑ: Για τους ασφαλισμένους (ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, Ταμείο Νομικών) λαμβάνονται υπόψη τα έτη ασφάλισα και οι καταβληθείσες εισφορές.

Τα χρόνια ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης. Το ποσό τα βασικής σύνταξης φέτος διαμορφώνεται στα 360 ευρώ τον μήνα.

Οσον αφορά την αναλογική σύνταξη, αυτή εξαρτάται από τα έτη ασφάλισα και τον μισθό. Τα δύο αυτά ποσά θα προστεθούν και θα προκύψει η τελική σύνταξη.

Από φέτος όσοι ανοίξουν την πόρτα εξόδου αναμένεται να έχουν οριακές αλλαγές από τον νέο τρόπο υπολογισμό.

Στο «μέτωπο» των κύριων συντάξεων ακόμα δύο αλλαγές προβλέπονται σε παλαιότεροι νόμο και εφαρμόζονται σταδιακά:

* Μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα το ποσοστό αναπλήρωσα για τις συντάξει του Δημοσίου και των ειδικών Ταμείων. Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται στον Νόμο 3029/02 και αφορά τα χρόνια που συμπληρώνει ο εργαζόμενος μετά την 1η Ιανουαρίου 2008.

* Μειώνεται κατά 4% το ποσό τα βασικής σύνταξης του ΟΓΑ με βάση όσα προβλέπονται στον Ν. 2458/97. Ωστόσο η βασική σύνταξη αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη για την οποία έχουν καταβληθεί οι σχετικές εισφορές και δεν επέρχεται μείωση στο τελικό ποσό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ